Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RYe_2008_ukr_nov_dlya_izd.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
838.66 Кб
Скачать

Тема 5. Регіональна економічна політика: сутність і механізм її реалізації.

Сутність державної регіональної економічної політики (ДРЕП). Визначення і принципи ДРЕП. Концепції регіональної політики: класична теорія Дж. Кейнса і неокласична теорія регіонального розвитку М. Фрідмана. Необхідність розробки нової концепції ДРЕП в Україні.

Об'єкти і суб'єкти ДРЕП. Визначення понять. Типологія регіонів як об'єктів регіональної політики. Цілі ДРЕП. Головна мета і її конкретизація в сферах суспільного розвитку (економічній, соціальній, екологічній). Цілі ДРЕП в країнах європейського союзу. Задачі ДРЕП в Україні на тривалу перспективу.

Сутність механізму реалізації державної регіональної економічної політики.

Прогнозування і програми соціально економічного розвитку регіонів України.

Тема 6. Природно-ресурсний і трудоресурсний потенціал України

Природно-ресурсний потенціал (ПРП) і його структура. Поняття природних умов і природних ресурсів, їх види. Кількісна і якісна оцінка природних ресурсів: загально геологічні, балансові (забалансові), промислові і прогнозні запаси сировини і палива. Економічна оцінка природних ресурсів. Місце України в світових сировинних і паливно - енергетичних ресурсах, ступінь забезпеченості власних потреб. Характеристика ПРП України. Ресурсозберігання як основний напрям раціонального використання ПРП.

Народонаселення і його роль в розвитку галузевої і територіальної організації господарства. Динаміка чисельності населення і її чинники: природний і механічний приріст населення. Міграція населення і її види. Чисельність і щільність населення різних регіонів. Міське і сільське населення. Міська агломерація. Урбанізація і проблеми малих і середніх міст. Склад населення: національний, соціальний, за статтю та віком. Трудові ресурси. Структура і зайнятість населення. Трудоресурсна ситуація, її регіональні особливості. Аналіз балансу трудових ресурсів. Ринок праці.

Тема 7. Господарський комплекс України, його структура і трансформація в ринкових умовах

Поняття господарського комплексу і його структури. Визначення галузі, міжгалузевих комплексів, галузевої структури господарства. Галузі виробничої і невиробничої сфери, інфраструктура; промисловість - група «А» і група «В», добувні і обробні виробництва. Форми галузевої організації промислового виробництва.

Аналіз сучасної галузевої структури господарства України по основних показниках. Загальні риси галузевої структури економіки України і основні напрями перспективних структурних змін в ринкових умовах.

Тема 8. Міжгалузеві господарські комплекси і регіональні особливості

їх розвитку і розміщення

Поняття міжгалузевих комплексів (МГК) і їх роль в розвитку економіки України. Коротка характеристика МГК.

Паливно – енергетичний комплекс (ПЕК). Роль і значення ПЕК в економіці України і його структура. Паливно – енергетичний баланс і його структура. Вугільна промисловість. Місце галузі в паливно – енергетичному балансі країни. Економічна характеристика вугільних басейнів. Проблеми і перспективи розвитку вугільної промисловості.

Нафтова промисловість. Місце галузі в паливно – енергетичному балансі України. Нафтогазоносні провінції, розміщення нафтопереробної промисловості, основні нафтопроводи. Проблеми і основні напрями розвитку нафтовидобувної і нафтопереробної промисловості. Газова промисловість. Місце галузі в паливно – енергетичному балансі. Основні газодобувні райони і газопроводи країни. Проблеми і перспективи розвитку газової промисловості. Електроенергетика. Роль електроенергетики в господарському комплексі України. Типи електростанцій: теплові, атомні, гідравлічні, альтернативні. Сучасний стан електроенергетики. Структура виробництва і споживання. Проблеми і перспективи розвитку електроенергетики.

Металургійний комплекс. Роль металургійного комплексу в економіці України і його структура. Чорна металургія. Структура чорної металургії. Економічна оцінка сировинної і паливної бази. Умови, чинники і принципи розміщення підприємств чорної металургії. Металургійні бази і основні центри. Проблеми і основні напрями розвитку чорної металургії.

Кольорова металургія. Галузева структура кольорової металургії. Умови, чинники і принципи розміщення підприємств кольорової металургії. Основні центри. Проблеми і основні напрями розвитку кольорової металургії.

Машинобудівний комплекс. Роль машинобудівного комплексу в економіці України. Структура машинобудівного комплексу. Умови і чинники формування машинобудівного комплексу країни. Основні групи галузей: важке, загальне і середнє машинобудування. Основні райони і центри машинобудування. Проблеми і основні напрями розвитку машинобудівного комплексу України.

Хімічний комплекс. Роль хімічного комплексу в економіці України. Структура комплексу, гірничо-хімічна промисловість. Економічна оцінка сировинної бази України. Основна хімія. Чинники і принципи розміщення підприємств по виробництву мінеральних добрив, кислот, содової промисловості. Хімія полімерів і органічного синтезу. Чинники і принципи розміщення підприємств по виробництву хімічних волокон, синтетичних смол і пластмас, гумотехнічної промисловості. Проблеми і основні напрями розвитку і розміщення хімічної промисловості України.

Лісовий комплекс. Роль лісового комплексу в економіці України. Галузева структура. Лісозаготівельна промисловість. Економічна оцінка лісових ресурсів України. Основні райони і центри розміщення. Деревообробна промисловість, чинники і принципи розміщення підприємств. Основні райони і центри розміщення. Целюлозно-паперова промисловість, чинники і принципи розміщення підприємств. Основні райони і центри розміщення.

Лісохімічна промисловість, чинники і принципи розміщення підприємств. Основні райони і центри розміщення. Проблеми і основні напрями розвитку лісового комплексу України.

Будівельний комплекс. Значення будівельного комплексу в економіці України і його структура. Промисловість будівельних матеріалів. Значення і структура галузі. Сировинна база. Умови, чинники і принципи розміщення цементної промисловості, скляної промисловості, промисловості залізобетонних виробів і конструкцій і ін. галузей. Використання місцевих ресурсів і відходів виробництва. Проблеми і основні напрями розвитку і розміщення галузі.

Капітальне будівництво. Проблеми і основні напрями розвитку капітального будівництва в умовах ринкової економіки.

Агропромисловий комплекс (АПК). Роль і значення АПК в економіці України. Галузева структура АПК. Сільське господарство. Галузева структура сільського господарства. Особливості розміщення.

Рослинництво. Структура земельних угідь. Галузева структура: землеробство, виноградарство, садівництво. Особливості розміщення. Основні галузі рослинництва. Тваринництво. Кормова база. Галузева структура. Особливості розміщення основних галузей тваринництва: скотарство, свинарство, вівчарство, птахівництво і ін. галузей (бджільництво, рибальство, звіроводство і ін.) Галузі, що переробляють сільськогосподарську продукцію: харчова і легка промисловість.

Харчова промисловість як основна ланка АПК. Галузева структура харчової промисловості. Умови, чинники і принципи розміщення галузей харчової промисловості. Галузі промисловості, обслуговуючі АПК. Особливості розміщення галузей машинобудування (сільськогосподарського машинобудування, тракторобудування, виробництва устаткування для харчової промисловості), хімічної промисловості (виробництва мінеральних добрив і засобів захисту), мікробіологічної промисловості. Виробнича і соціальна інфраструктура АПК.

Форми організації виробництва в АПК. Формування інтегральних і спеціалізованих АПК: (цукрова, м’ясна, мукомольно-круп'яна, молокопереробна, хлібопекарна, олійножирова, плодоовочеконсервна, виноробна, пиво безалкогольна, тютюнова, рибна промисловість та інш.) Основні проблеми і перспективи розвитку і розміщення галузей АПК.

Комплекс по виробництву (непродовольчих) товарів народного споживання і сфери послуг. Галузева структура комплексу і його значення. Легка промисловість – основна ланка комплексу. Галузева структура (текстильна промисловість, трикотажна, швейна, взуттєва, шкіряна, хутряна, галантерейна і ін.). Галузі групи «Б»: - машинобудування ( виробництво побутової техніки), хімічна промисловість (виробництво побутової хімії) і ін., особливості розміщення їх виробництва. Проблеми і основні напрями розвитку комплексу. Сфера послуг. Склад сфери послуг.

Транспортний комплекс і зв'язок. Транспорт. Значення і особливості транспорту в економіці України. Умови і чинники, що впливають на формування транспортного комплексу. Техніко-економічні показники, особливості функціонування різних видів транспорту: сухопутного, водного, повітряного, трубопровідного. Структура вантажообігу і пасажирообороту. Аналіз транспортного балансу районів. Проблеми і основні напрями розвитку транспортної системи.

Зв'язок як галузь господарства. Галузева структура. Особливості розміщення. Інформаційні системи. Сучасне положення. Проблеми і перспективи розвитку і розміщення.

Модуль 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]