Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода ОБМ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
1.04 Mб
Скачать

3.3 Короткі відомості про метод переміщень

У ряді випадків розрахунок рамних конструкцій значно спрощується, якщо за невідомі прийняти не зусилля, а лінійні і кутові переміщення вузлів рами. Після визначення таких переміщень далі не важко знайти всі необхідні зусилля. Такий метод розрахунку називається методом переміщень або методом деформацій.

Мірою кутового переміщення є кут повороту вузла рами. При цьому при повороті вузла кути між стрижнями рами не змінюються. При розрахунку переміщень зневажають впливом поздовжніх і поперечних сил на деформацію стрижнів рами. Таким чином, не враховують зближення кінців стрижнів при їхньому вигині.

Число невідомих переміщень визначається як сума:

де ny – число кутових переміщень

nλ – число лінійних переміщень

Число невідомих кутових переміщень ny дорівнює числу твердих незакріплених вузлів рами (твердим уважається вузол, у якому кінці мінімум двох стрижнів жорстко зв’язані між собою). При підрахунку твердих вузлів не включаються ті вузли, переміщення яких задані, наприклад опорні тверді закріплення.

Кількість невідомих лінійних переміщень nλ дорівнює ступеню геометричної змінюваності системи, отриманої із заданої шляхом введення в усі тверді вузли (включаючи опорні) шарнірів, тобто nλ дорівнює мінімально необхідній кількості зв'язків, які необхідно накласти на шарнірну систему для перетворення її в геометрично незмінну.

Для одержання основної системи методу переміщень необхідно, по-перше, в усі жорсткі вузли заданої системи ввести закладення, що перешкоджають їхньому повороту, і, по-друге, увести опорні стрижні, які запобігають лінійним зсувам вузлів. Основну систему можна розглядати як сукупність декількох статично невизначених балок.

Канонічні рівняння методу переміщень мають вигляд

. (3.5)

У цих рівняннях невідомі Z1, Z2, Z3, … Zn являють собою кути повороту або лінійні зсуви вузлів. Коефіцієнти при невідомих являють собою реактивні моменти в закладеннях або реакції в опорних стрижнях основної системи, викликані одиничними зсувами. Вільні члени являють собою реактивні моменти в закладеннях або реакції у вузлових стриженьках основної системи, викликані заданим навантаженням.

Фізичний зміст канонічних рівнянь (3.5) полягає в тому, що сумарні реакції в штучно накладених зв'язках (вузлових закладеннях і опорних стрижнях), викликані заданим навантаженням і переміщеннями Z1, Z2, Z3, … Zn, дорівнюють нулю, тому що в реальній системі ці зв'язки відсутні.

Для визначення коефіцієнтів канонічних рівнянь необхідно побудувати епюри згинальних моментів в основній системі окремо від заданого навантаження і від кожного одиничного переміщення: Z1=1, Z2=1…... При цьому користуються таблицями готових рішень для статично невизначених балок (табл. 3.2).

Таблиця 3.2. Таблиця готових рішень для балок

з/п

Схеми балок

Епюри згинальних моментів і реакцій опор

Формули

Коефіцієнти, що являють собою реактивні моменти в штучних закладеннях, визначаються шляхом вирізання вузлів основної системи і складання для них рівняння рівноваги ∑М=0. Коефіцієнти, що представляють собою реакції в штучно доданих опорних стриженьках, визначають, розрізаючи основну систему і складаючи рівняння рівноваги: ∑X=0, ∑Y=0. Реакції вважаються позитивними, якщо їхній напрямок збігається з напрямком повороту або лінійного зсуву вузла.

Визначивши шляхом рішення системи канонічних рівнянь невідомі переміщення Z1, Z2, Z3, … Zn, знаходять зусилля в елементах і будують епюри M, Q і N. Згинальні моменти у вузлах визначають, підсумовуючи відповідні значення моментів від навантаження і від обчислених переміщень

. (3.6)

Поперечні сили визначаються залежно від згинальних моментів за формулою

. (3.7)

де Q0 – поперечна сила у відповідному перетині балки прольотом ln, що вільно лежить на опорах;

Mn, Mn+1 – вузлові моменти.

Поздовжні сили визначаються залежно від поперечних сил з рівнянь рівноваги вузлів рами.