Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи психовалеології.Глава 5.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
1.89 Mб
Скачать

Вправа «Повороти голови»

Дана вправа показує, як рух ока, а потім і рух думки допомагають організувати рух тіла.

1. Сидячи на підлозі чи на стільці, повільно поверніть голову праворуч, без напруги. Зауважте, наскільки голова повертається, наскільки ви можете бачити щось позаду. Поверніться назад, уперед.

2. Знову поверніть голову праворуч. Залишаючи голову нерухомою, подивіться праворуч. Прослідкуйте, чи може голова більше повернутися праворуч. Повторіть три-чотири рази.

3. Поверніть голову праворуч. Тепер поверніться плічми праворуч і подивіться, чи можете ви повернути голову ще більше назад. Повторіть три-чотири рази.

4. Поверніть голову праворуч. Тепер зруштеся стегнами вправо, і подивіться, чи можете ви повернути голову ще далі назад. Повторіть три-чотири рази.

5. Нарешті, поверніть голову праворуч і, не змінюючи більше її положення, зруште очі, плечі і стегна праворуч. Наскільки далеко ви можете повернути голову?

6. Тепер поверніть голову ліворуч. Подивіться, наскільки далеко ви можете її повернути. Повторіть кожен крок вправи, яку ви виконували в правий бік, але тільки уявно. Уявіть собі рух голови і рух очей ліворуч, і т.д., кожен крок по три-чотири рази. Тепер поверніть голову ліворуч, а потім очі, плечі і стегна. Як далеко ви можете тепер повернутися?

***

ВПРАВА З ЗАСТОСУВАННЯМ ХОЛОДНОЇ ВОДИ

1. Наповніть таз або відро холодною водою і підніміть його до рівня грудей. Закрийте очі й уявіть собі або відчуйте те, від чого хочете звільнитися. Вилийте на себе воду в області шиї. Вивільнення від блоків-страхів відбувається миттєво.

2. Прийміть гарячий душ, розслаблюючись і піднімаючи (уявно) потрібний вам блок-страх (емоцію), даючи йому (блоку-страху, емоції) протікати. Потім виключіть гарячу воду і включіть на повну потужність холодну воду. Закрийте очі, ясно уявивши собі те, від чого ви хочете звільнитися, і вступіть під струмінь холодної води, підставляючи їй шию і груди.

Коментар: обливання можуть використовуватися в будь-який час доби для вивільнення емоцій будь-якого роду, тривалих психічних травм, звільнення від страхів, стресів, втоми, негативних думок і так далі.

Пам’ятайте, наші страхи і негативні емоції «записані» по всьому тілу. Тому бажано, щоб усе тіло відчуло вплив холодної води. Щоденне прийняття контрастного душу допоможе вам зберегти здоров’я і ясний розум на все життя.

ВПРАВА З ВИКОРИСТАННЯМ МУЗИКИ

Виберіть час, коли ви можете залишитися на самоті. Уявіть собі, що ваше тіло – це музичний інструмент, і ви налагоджуєте його перед концертом. Виберіть музику, співзвучну вашому настрою, і почніть під її ритм спокійно рухатися.

Можливо вам захочеться зробити певні рухи, наприклад, кілька хвилин ритмічно в такт музиці погойдувати головою.

Потім переключіться на плечі і покрутіть ними кілька хвилин, як вам захочеться. Приділіть увагу (впродовж кількох хвилин) всім частинам тіла і працюйте доти, доки не відчуєте, що кожній частині тіла було приділено достатньо часу, щоб розігрітися (руки, кисті, груди, стегна, коліна і стопи).

Коли дійдете до стоп, ви, можливо, захочете виконати цю вправу в зворотному порядку – коліна, стегна, і т.д. Коли відчуєте, що «налагодили свій інструмент – своє тіло», дозвольте йому спонтанно рухатися під музику. Уявіть, що музика насправді «проходить крізь вас», що ви «граєте» на своєму тілі, як на музичному інструменті.

Виконуйте цю вправу стільки, скільки вважаєте за потрібне. Почніть з 10-15 хвилин.

Зверніть увагу на те, які частини вашого тіла напружені. Дайте своєму тілу час для самовираження, і ви помітите, як воно почне оздоровлюватися.

Навчаючись слухати своє тіло, ви не тільки почнете відкривати його потреби, але й зможете виявити справжню причину вашого дискомфорту чи хвороби. Так ви зробите ще один реальний крок до міцного здоров’я і благополуччя.

Окрім названих, існує ряд методів, які дозволяють оздоровити і гармонізувати людину в цілому. Сюди можна віднести енергоінформаційні впливи, дію природних факторів, мануальну корекцію, масаж, цигун-терапію, хатха-йогу, неспецифічну адаптивну терапію тощо.