Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_АСУТПлабПI_2009.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Склад основних функцій керування.

Розглянемо склад функцій, виконуваних по рівнях керування в дворівневих АСУТП. АСУТП містить у собі наступні рівні (рис. 1.3).

На рівні керування технологічною операцією це одержання інформації про випуск виробів, технологічних втратах і шлюбі, параметрах технологічних операторів, контрольних вимірів; первинна фільтрація інформації (виділення корисного сигналу), контроль відповідності режиму функціонування технологічної операції контрольним границям. Звичайно виконання цих функцій досить, щоб керувати відносно простими технологічними операціями, маючи у виді процеси обробки інформації про їхній хід (блоки 1 і 2 на рис. 1.3).

Для технологічних процесів до складу основних функцій керування може бути включений аналіз відповідності результатів, отриманих на технологічній операції, прогнозу ходу технологічної операції, виконаного на базі математичної моделі операції. Ця функція реалізується з метою визначити відповідність математичної моделі реальному ходу технологічної операції.

Рисунок 1.3 – Приклад розподілу функцій керування в дворівневих АСУТП (АСУОТП)

На рівні керування технологічним процесом здійснюється керування процесом збору інформації з технологічних операцій і її інтеграції. За отриманою інформацією перевіряють відповідність математичної моделі технологічного процесу реальному ходу технологічного процесу (блоки 3 і 4).

При керуванні однією технологічною операцією після виконання функцій аналізу системи керування переходять до рішення задачі оптимізації технологічного процесу. Для цього можна або по відомих алгоритмах відкоригувати математичну модель технологічної операції, або ввести в роботу адаптаційні алгоритми. Для відносно простих технологічних операцій керування технологічним процесом можна оптимізувати відповідно до закладеного в систему законом керування (наприклад, Підзакон). Рішення, отримані в системі керування, у наступному перетворяться в керуючі завдання на регулятори (якщо такі маються в АСУТП) і керуючі органи.

У такий спосіб завершується цикл керування технологічною операцією. Функції керування, приведені вище, показані на рис. 3 у виді блоків 7 і 8.

Для дворівневої системи керування після аналізу відповідності математичної моделі технологічного процесу вимогам, пропонованим до технологічного процесу, якщо вони не відповідають, у роботу вводять адаптаційний алгоритм. Результати роботи алгоритму розподіляються у виді завдань на системи керування технологічними операціями (блоки 5 і 6).

Крім функцій, зв'язаних в АСУТП із керуванням технологічними процесами в ієрархічних, інтегрованих АСУТП, реалізуються і функції керування організаційними процесами. По рівнях керування вони розподіляються в такий спосіб. На рівні технологічної операції це насамперед звіт про випуск придатної продукції, технологічних втратах і шлюбі, стані устаткування, ресурсного забезпечення (блок 1). Наступний логічний рахунковий і формативний контроль необхідні, якщо інформація використовується як при автономному керуванні технологічною операцією, так і при керуванні технологічним процесом у цілому (блок 2). Наступними один по одному реалізації є інтеграція звітних даних, одержуваних з технологічних операцій, аналіз якості організаційного керування технологічного процесу, а також необхідний технікоекономічний аналіз виробництва (блоки 3 і 4). У блоках 5 і 6 реалізуються задачі організації роботи технологічного процесу, як правило, за допомогою функціонування системи оперативного планування виробництва і його ресурсного забезпечення. Вона забезпечує видачу планових завдань (на добу, зміну) на технологічні операції, а також завдання службам забезпечення. Якщо технологічна операція не знаходиться у твердому режимі конвеєра, то на її рівні можна складати оперативний план виконання добового або змінного завдання (блок 7). Реалізація організаційного плану роботи технологічної операції показана блоком 8.