Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_АСУТПлабПI_2009.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

1.3 Основні системні показники

АСУТП, що представляють собою, як правило, складні технічні системи, характеризуються поруч системних показників ефективності, за допомогою яких оцінюють якість їхнього функціонування. Поняття «ефективність» ( ) відбиває ступінь відповідності системи своєму призначенню, її технічна досконалість і економічна доцільність, а кількісні показники ефективності в загальному випадку являють собою функції безлічі параметрів реалізованих алгоритмів (керування), безлічі параметрів КТС системи, безлічі параметрів її елементів і безлічі параметрів (факторів) зовнішнього середовища, що впливають на функціонування системи.

До кількісного (узагальненим) показникам ефективності АСУТП як системи відноситься в першу чергу час рішення задач керування конкретним ТОУ – , що визначається безліччю параметрів, що характеризують АСУТП, її елементи, умови експлуатації, реалізовані алгоритми. Даний показник АСУТП з урахуванням особливостей його функціонування еквівалентний стандартизованому показнику систем обробки даних будь-якого призначення – часу працездатності системи ;

= ,

де – експлуатаційний час системи;

– час технічних простоїв системи, обумовлених необхідністю підтримувати і відновлювати її працездатність (планові профілактичні роботи і ремонти, непланові контроль технічного стану і ремонти для усунення відмовлень і причин збоїв, включаючи відновлення працездатності програмних засобів). Більш строго показник відповідає іншому (за ДСТ 26525–85) «допоміжному» показнику – часу рішення задач системою, обумовленого як частина сумарного часу виконання завдань системою, протягом якого обробку даних виконують по налагоджених програмах.

Для такого класу систем обробки даних, як АСУТП (АСУОТП), повинне в загальному випадку відповідати (рішення задач керування тільки по налагоджених програмах).

Показник безпосередньо зв'язаний із системним показником КТС (УВК) АСУТП, називаним ефективною продуктивністю УВК – , що для ієрархічних УВК у першому наближенні можна оцінювати сумою ефективних продуктивностей (числом розв'язуваних задач в одиницю часу), що входять у нього як складові частини окремих УВК (ЕОМ):

де ефективна продуктивність i–го УВК;

– загальне їхнє число в ієрархічному УВК.

Продуктивність як системний показник залежить не тільки від швидкодії ЕОМ (числа виконуваних операцій обробки даних в одиницю часу), але і від часу виконання процесів уведення, висновку, обміну інформацією, часу виявлення й усунення відмовлень і збоїв, ступеня паралелізму усіх виконуваних в УВК процесів.

Найважливішими (на стадії експлуатації) системними показниками АСУТП є показники надійності. Як відомо, для відносно простих систем, до яких можна віднести локальні АСУТП, прийняті наступні показники: – імовірність безвідмовної роботи за час при заданих умовах експлуатації, наробіток на відмовлення, – середній час відновлення системи.

Для складних систем, до яких можна віднести ієрархічні АСУТП (АСУОТП), відмовлення окремих елементів приводять не до відмовлення всієї системи, а до визначеного зниження загальної ефективності, тому як показники надійності ієрархічних АСУТП доцільно використовувати коефіцієнт зниження ефективності , що показує, яку частина ефективність реального УВК ( ) складає від ідеальної ефективності (); різниці ефективностей .

До групи експлуатаційних системних показників відносяться також показники перешкодозахищеності і готовності. Кількісно перешкодозахищеність ієрархічних УВК можна оцінити за допомогою коефіцієнта , що показує, яку частина складає показник ефективності АСУТП, що функціонує в умовах перешкод із заданими параметрами (), від показника ефективності для ідеальних умов. Аналогічно відповідному показнику надійності для оцінки перешкодозахищеності можна використовувати абсолютну величину різниці .

Готовність системи, що характеризує якість і швидкість виконання операцій по підготовці до застосування, може характеризуватися імовірністю того, що АСУТП приведено в готовність до виконання своїх функцій за час, що не перевищує припустиме; середнім часом підготовки до роботи.

Нарешті, найважливішим узагальненим системним показником служить економічність АСУТП, оцінювана витратами на її розробку, створення й експлуатацію.

Слід також зазначити, що в практиці проектування часто використовують узагальнений показник ефективності, що виражається дробом – у чисельнику зважена сума обраних технічних показників, а в знаменнику – приведені витрати. При цьому застосовують метод послідовних поступок стосовно показників з меншою вагою.