Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psihologia_PMK_2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
172.54 Кб
Скачать

6.3. Ситуації для аналізу

  1. Які положення характеризують психічне відображення, а які – дзеркальне відображення? Пояснити відповідь.

  1. активно впливає на середовище;

  2. відображає явище тільки в момент його безпосереднього впливу;

  3. дає приблизно правильну копію предметів та явищ дійсності;

  4. є фотографічною копією навколишньої дійсності;

  5. сигналізує про життєво важливе для організму.

  1. Чим можна пояснити в кожному конкретному випадку такі явища у прояві зорових відчуттів: «Погано бачу предмети при яскравому освітленні», «Коли заходжу з вулиці в погано освітлену кімнату, тривалий час нічого не бачу»?

  2. Якщо спробувати відтворити звуки незнайомої мови, то це виявиться дуже важким. Тим часом не становить ніяких утруднень відтворити слова рідною чи просто знайомою мовою. Від яких властивостей сприймання це залежить?

  3. В одному експерименті піддослідним запропонували розв’язати п’ять завдань. В іншому дослідженні через 15 хвилин їм же було потрібно скласти п’ять аналогічних завдань. Після цього на вимогу експериментатора вони повинні були відтворити числа з усіх десяти завдань. В якому випадку піддослідні краще запам’ятали цифри і чому?

  4. Протягом години досліджувані мали якомога швидше виконати різноманітні дії. Половину цих дій експериментатор переривав до того як вони були закінчені, решту досліджувані мали завершити. Коли після експерименту їх попрохали назвати всі дії, то з’ясувалося, що незавершені дії запам’яталися приблизно вдвічі краще, ніж завершені. Що це за явище? Як його можна пояснити?

  5. Який спільний психологічний механізм пам’яті лежить в основі описаних фактів?

А. У відомому оповіданні А.П.Чехова «Коняче прізвище» говориться про те, що зникле з пам’яті прізвище Овсов спливло знову, як тільки персонажу нагадали за продаж вівса.

Б. Дівчинка Маша, персонаж оповідання А.П.Чехова «Хлопчики», позираючи на Чечевицина, задумувалася і говорила, зітхаючи: «Коли піст, няня каже, треба їсти горох і чечевицю». Або пригадувала при цьому: «А в нас чечевицю вчора готували».

  1. Які прийоми створення образів уяви використано: винахідником – при конструюванні ним дирижабля; письменником – при створенні літературного персонажу; художником-карикатуристом – при створенні дружнього шаржу. Пояснити відповідь.

  2. Якою властивістю уваги можна пояснити наступний приклад? Викладач в процесі викладання матеріалу настільки захопив увагу студентів, що ніхто х них не почув дзвінка з заняття.

  3. Яку людину можна назвати більш уважною і чому:

  1. яка виконуючи діяльність, перебуває у стані глибокої зосередженості й не помічає нічого навколо;

  2. яка може зосередитись на діяльності, яку виконує, помічати деталі, з оточення, що стосується цієї діяльності, швидко переходити на виконання нової діяльності, якщо це вимагається метою;

  3. яка незалежно від того, що робить, здатна бачити і чути все, що так чи інакше пов’язане з діяльністю.

  1. Чи можливий розподіл уваги між такими різновидами діяльності: переписування тексту, слухання музики, періодичні відповіді на запитання іншої особи? Пояснити відповідь.

  2. Які умови потрібні для виникнення і підтримання довільної, а які – мимовільної уваги? Пояснити відповідь.

  1. особливості зовнішніх подразників;

  2. внутрішні потреби, емоційні стани, прагнення;

  3. усвідомлення послідовності дій;

  4. постановка цілей і завдань діяльності.

  1. Чому у світловій рекламі світло періодично вимикається? З якою метою це робиться? Пояснити відповідь.

  2. Визначити структурні компоненти вольової дії у наступному прикладі. Підприємець має за мету скласти договір про співробітництво з одним із декількох підприємств. Він аналізує можливі переваги та наслідки узгодження з кожним з претендентів. Зваживши всі «за» та «проти», обирає одного з них та складає договір.

  3. Яким типом темпераменту характеризується особистість у наступному прикладі? Пояснити відповідь. Студент А вчиться добре. Швидко засвоює та запам’ятовує новий матеріал. Письмові завдання виконує швидко, але невірно через те, що не обмірковує процес їх виконання. Характеризується підвищеною емоційністю, прямолінійністю у відносинах. У несприятливих умовах виявляє підвищену збудливість навіть агресивність. Схильний до різких змін настрою.

  4. Яким типом темпераменту характеризується особистість у наступному прикладі? Пояснити відповідь. Студент другого курсу завжди врівноважений, стриманий. Вчиться добре Завжди намагається не запізнюватись на заняття. Будь-яке довгострокове завдання виконує заздалегідь. Чітко планує свої наступні дії. Коли необхідно швидко діяти у змінених умовах, стає розгубленим, не може одразу організувати нову діяльність.

  5. Яким типом темпераменту характеризується особистість у наступному прикладі? Пояснити відповідь. Людина характеризується підвищеною вразливістю на будь-які зауваження інших щодо неї, схильністю до глибоких переживань навіть за незначних причин. Емоції легко виникають, чітко виражена їхня експресія. Людина замкнута, уникає нової обстановки. При несприятливих життєвих умовах швидко виникає нерішучість, робкість.

  6. Яким типом темпераменту характеризується особистість у наступному прикладі? Пояснити відповідь. Людина активна, врівноважена, впевнена у собі, легко пристосовується до нових умов. У спілкуванні виявляє інтерес до самого процесу взаємодії та до партнерів, схильна до екстенсивних стосунків. Її діяльність продуктивна, але за умов інтересу до процесу та зацікавленості у результатах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]