Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІКОВА ПСИХОЛОГІЯ 272.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Тема 16. Середня зрілість

Фізичний та когнітивний розвиток у середній зрілості: Розвиток у середньому віці: міф про кризу середини життя. Збереження та зміна фізичних можливостей у середньому віці: психофізіологічні та морфо-функціональні зміни; менопауза та клімактерій; сексуальність у середньому віці. Здоров’я та хвороби: головні хвороби середнього віку; кумулятивні ефекти життєвих звичок; фінансове становище та здоров’я; стрес та хвороби. Збереження та зміна когнітивних можливостей у середньому віці: поняття того, що тече, та кристалізованого інтелекту; досвід та майстерність; когнітивні навички та середовище.

Психо-соціальний розвиток у середній дорослості. Спадкоємність та зміни у розвитку особистості; чоловіки у середині життя; жінки у середині життя. Сім’я та друзі (міжособистісний аспект): положення між двома поколіннями: стосунки з дорослими дітьми та стосунки із старіючими батьками; виховання онуків; дружні стосунки в перспективі життєвого шляху. Зміни у сім’ї: розлучення та повторний шлюб; сім’ї з дітьми від попереднього шлюбу. Стабільність та зміни у професійній сфері: переоцінка кар’єрних досягнень у середині життя; зміна роботи та робочий стрес.

Література: [3, 7, 12, 18, 25, 28, 32, 41, 45, 49].

Тема 17. Пізня зрілість

Фізичний та когнітивний розвиток у пізній дорослості. Старіння сьогодні: ейджизм та стереотипи; чотири десятиліття пізньої дорослості. Фізичні аспекти старіння: морфо-функціональні зміни у старості; здоров’я, хвороби та харчування. Причини старіння: спадковість та фактори оточуючого середовища; теорії старіння. Когнітивні зміни у процесі старіння: пізнавальні здібності у пізній дорослості. Зниження інтелекту у старечому віці.

Психо-соціальний розвиток у пізній дорослості. Особистість та старіння: поняття щасливої старості; стабільність та зміни у пізній дорослості; завдання розвитку у пізній дорослості. Зміна статусу у зв’язку із виходом на пенсію: фізичні, економічні та соціальні умови; рішення про вихід на пенсію. Сімейні та особистісні відношення: період закінчення виховної діяльності; догляд за хворою дружиною; удови та удовиці; брати, стосунки з братами, сестрами та друзями. Поняття задоволення життям. Соціальні стереотипи та особливості адаптації.

Психічні розлади у пізній зрілості: деменції; депресивні розлади; тривожні розлади; соматизовані розлади. Методи їх діагностики та інтервенції.

Література: [1-14, 19, 23, 27, 29, 32, 36, 38, 39, 43, 47].

Тема 18. Закінчення життєвого циклу. Психологія вмирання та смерті

Думки про смерть та страх смерті: заперечення смерті; стурбованість смертю та значення смерті. Перед обличчям власної смерті: стадії пристосування до вмирання; смерть як фінальна стадія людського розвитку; альтернативні шляхи вмирання. У пошуках гуманної смерті: практика хоспісів; проблема права на смерть. Горе та пристосування до важкої втрати: процес сумування; втрата близької людини у крос-культурній перспективі; значення ритуалів та звичаїв. Завершення повного життєвого

Література: [3, 5-17, 20, 25, 28, 36, 47].

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Змістовий модуль 1. Теоретико-методологічні основи дослідження вікових особливостей психіки

Семінарське заняття 1. Передумови виникнення та історія розвитку вікової психології

  1. Ідея пропорційності періодів життя людини в античних поглядах (класифікація періодів життя за Піфагором і Гіппократом). Астрономічність уявлень давніх греків.

  2. Порівняльна характеристика ставлення до дітей та осіб похилого віку у періоди Античності, Середньовіччя, Ренесансу, Просвітництва і Романтизму.

  3. Філософія позитивізму та зародження наукового підходу до проблеми дитинства (Ж. Шарко – засновник геронтології; основні положення педагогіки К.Д. Ушинського; класичні спостереження В. Прейєра тощо.

Література: [1-15, 17, 25, 28, 32, 39, 41-47].