Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_po_praktitsi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
138.24 Кб
Скачать

2.4.Права Підприємства

1. Підприємство самостійно планує свою діяльність, визначає стратегію та основні напрямки свого розвитку відповідно до галузевих науково-технічних прогнозів та пріоритетів, кон'юнктури ринку продукції, робіт, послуг та економічної ситуації.

2. Підприємство реалізує свою продукцію, послуги, залишки від виробництва за цінами, що формуються відповідно до умов економічної діяльності, а у випадках, передбачених законодавством України, за фіксованими державними цінами.

3. Підприємство має право створювати, філії, представництва, відділення та інші відособлені підрозділи з правом відкриття поточних і розрахункових рахунків і затверджувати положення про них .

2.5.Обов'язки підприємства

1. При визначенні стратегії діяльності Підприємство повинно враховувати державні контракти, державні та галузеві замовлення та інші договірні зобов'язання .

2. Підприємство :

- забезпечує своєчасну сплату податків та інших відрахувань згідно з чинним законодавством ;

- здійснює будівництво, реконструкцію, а також капітальний ремонт основних фондів, забезпечує своєчасне освоєння нових виробничих потужностей та якнайшвидше введення в дію придбаного обладнання;

- здійснює оперативну діяльність по матеріально-технічному забезпеченню виробництва ;

- придбає необхідні матеріальні ресурси у підприємств, організацій і установ незалежно від форм власності, а також фізичних осіб ;

- відповідно до державного контракту і державного замовлення, укладених договорів забезпечує виробництво і поставку продукції і товарів;

- створює належні умови для високопродуктивної праці, , забезпечує до держання законодавства про працю, правил та норм праці, техніки безпеки, соціального страхування ;

- здійснює заходи по вдосконаленню організації забортної плати працівників з метою посилення їх матеріальної зацікавленості як в результатах особистої праці, так і в загальних підсумках роботи підприємства, забезпечує економне і раціональне використання фонду споживання та своєчасні розрахунки з працівниками Підприємства ;

- несе в установленому порядку відповідальність за шкоду, що завдала здоров’ю працівників .

У разі порушення Підприємством законодавства про охорону навколишнього природного середовища, його діяльність може бути обмежена, тимчасово заборонена або припинена відповідно до чинного законодавства.

Підприємство здійснює бухгалтерський, оперативний облік та веде звітність згідно з чинним законодавством, яку подає в строк в статистичні органи .

Директор Підприємства та головний бухгалтер несуть персональну відповідальність за додержання порядку ведення і достовірність обліку та звітності.

2.6.Управління Підприємством і самоврядування трудового колективу

Управління Підприємством здійснює його директор.

Наймання директора здійснює власник і доручає Органу управління майном укласти з ним контракт .

Директор підприємства самостійно вирішує питання діяльності Підприємства за винятком тих, що віднесені Статутом до компетенції власника, Органу управління майном та інших органів управління Підприємства.

Директор Підприємства :

- несе персональну відповідальність за стан та діяльність Підприємства;

- діє без довіреності від імені Підприємства, представляє його в усіх установах і організаціях ;

- розпоряджається коштами та майном до чинного законодавства ;

- укладає договори , видає доручення , відкриває в установах банків розрахунковий та інші рахунки ;

- вибирає форми і системи оплати праці, встановлює працівникам конкретні розміри тарифних ставок, відрядних розцінок, посадових окладів і доплат на умовах, передбачених колективним договором, керуючись галузевою тарифною угодою .

Власник, Орган управління майном не має права втручатися в оперативну та господарську діяльність Підприємства, крім випадків, передбачених законодавством України та Статутом Підприємства.

Заступники директора Підприємства , спеціалісти підрозділів апарату управління і структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділів, дільниць та інших аналогічних підрозділів Підприємства), а також старші майстри призначаються на посаду і звільняються з посади директором Підприємства, згідно діючого законодавства.

Повноваження трудового колективу Підприємства реалізуються загальними зборами (конференцією) через їх виборні органи. Для представництва інтересів трудового колективу на загальних зборах (конференції) трудовий колектив може обрати органи колективного самоврядування, до складу яких не може обиратись директор Підприємства .Вибори здійснюються таємним голосуванням строком на 2-3 роки не менше як на 2/3 голосів .

Члени виборного органу не можуть звільнятися з роботи або переводитись на інші посади з ініціативи Підприємства без згоди відповідного виборного органу Підприємства . Трудовий колектив приймає рішення про оренду Підприємства, створення на своїй основі органу для переходу на оренду і викупу Підприємства.

Рішення соціально-економічних питань, що стосуються діяльності Підприємства, виробляються і приймаються директором Підприємства за участю трудового колективу та уповноважених ним органів і відображаються у колективному договорі . Колективним договором також регулюються питання охорони праці, виробничі відносини трудового колективу з адміністрацією Підприємства .

Право укладення колективного договору від імені власника надається директору Підприємства, а від імені трудового колективу - уповноваженому ним органом .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]