Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
183.81 Кб
Скачать

2.6. Інспектор Об'єктів

Інспектор Об'єктів (Object Inspector) забезпечує простій і зручний інтерфейс для зміни властивостей об'єктів C++Builder і управління подіями, на які реагує об'єкт.

Вікно Інспектора Об'єктів має дві сторінки. Вище за них є розташовано список всіх компонентів, розміщених на формі. У ньому можна вибрати той компонент, властивості і події якого вас цікавлять.

Сторінка властивостей (Properties) Інспектора Об'єктів, показує властивості того об'єкту, який в даний момент виділений. Можна змінювати ці властивості. Наприклад, змініть властивість Caption (напис) вашої форми, написавши у ньому «Моя форма», і ви побачите, що цей напис з'явиться у рядку заголовка форми.

Якщо клацнути на деяких властивостях, наприклад, на властивості Color (колір), то праворуч від імені властивості відкриється вікно списку. Натиснувши в нім на кнопочку із стрілкою вниз, ви можете побачити список можливих значень властивості.

Поряд з деякими властивостями можна бачити знак плюс (див., наприклад, властивість Font). Це означає, що дана властивість є об'єктом, який у свою чергу має ряд властивостей. Клацніть на цьому плюсі або зробіть подвійне клацання на властивості Font. Ви побачите, що відкриється таблиця таких властивостей, як Color (колір), Height (висота), Name (ім'я шрифту) і ін. Серед них ви побачите властивість Style (стиль), біля якої теж є знак плюс. Клацання иа цьому плюсі або подвійне клацання на цій властивості розкриє додатковий список, в якому можна, наприклад, встановити в true властивість fsBold (жирний). До речі, для зміни true на false і назад в подібних булевих властивостях не обов'язково вибирати значення з випадного списку. Досить зробити подвійне клацання на значенні властивості, і воно зміниться. Після того, як ви проглянули або змінили підвластивості, ви можете знову зробити подвійне клацання на головній властивості або клацання на знаку мінус біля нього, і список підвластивостей згорнеться.

Сторінка подій (Events) складає другу частину Інспектора Об'єктів. На ній вказані всі події, на які реагує об'єкт. Наприклад, якщо вам треба виконати якісь дії у момент створення форми, то ви повинні виділити подію OnCreate. Поряд з ім'ям цієї події відкриється вікно з випадним списком. Зробіть подвійне клацання на порожньому полі списку. Ви потрапите у вікно Редактора Коду, в якому буде вставлено текст:

void__fastcall TForml::FormCreate(TObject *Sender)

{

}

Курсор буде розташований в порожньому рядку між фігурними дужками. Вставлений код — це заготівка обробника події, яку автоматично зробив C++Builder. Залишається тільки в проміжку між дужками написати необхідні оператори.

Користуючись Інспектором Об'єктів, ви можете отримати контекстну довідку по властивостях або подіях. Для цього виділіть у вікні Інспектора Об'єктів властивість, що цікавить вас, або подію і натисніть клавішу F1.

У Інспекторові Об'єктів є можливість фільтрації властивостей і подій і можливість групувати їх по категоріях. Для того, щоб скористатися цими можливостями, клацніть у вікні Інспектора Об'єктів правою кнопкою миші. У меню, що спливло, ви можете вибрати розділ View. Вам буде показаний ряд категорій властивостей і подій. Біля кожної категорії є індикатор. Ви можете включити індикатори тільки у деяких категорій і тоді в Інспекторові Об'єктів ви побачите події і властивості тільки вказаних категорій. Вибір розділу Toggle перемкне видимість розділів: ті, які були видимі, стануть невидимі і навпаки. Вибір розділу All зробить видимими всі властивості і події, а вибір розділу None зробить всі події і властивості невидимими (правда, незрозуміло, навіщо в цьому режимі взагалі потрібний Інспектор Об'єктів).

У тому ж меню, спливаючому при клацанні правою кнопкою миші у вікні Інспектора Об'єктів, ви можете вибрати розділ Arrange і в нім встановити одну з двох можливостей: by Name — упорядкувати властивості і події в алфавітній послідовності їх імен, або by Category — упорядкувати їх по категоріях. При впорядковуванні по категоріях форма представлення подій і властивостей кардинально міняється. У вікні відображаються категорії з символами "+", при клацанні на яких розкривається список елементів, що відносяться до даної категорії. При цьому деякі властивості можуть потрапити одночасно в декілька категорій. Але це не має значення: ви можете змінювати їх значення в будь-якій категорії і вони синхронно зміняться в решті всіх категорій.

Дуже корисною особливістю Інспектора Об'єктів в C++Builder є відображення компонентів, на які є посилання в даному компоненті. Тим, хто тільки починає знайомитися з C++Builder це, можливо, не зовсім зрозуміло. Річ у тому, що одні компоненти часто посилаються на інших, використовувані для якихось цілей. Наприклад, на формі зазвичай розташовується компонент головного меню MainMenu, на який посилається форма. А цей компонент, у свою чергу, посилається на список зображень — компонент ImageList. І подібних посилань на приєднані компоненти і об'єкти в додатках досить багато, особливо в проектах, що працюють з базами даних. У Інспекторові Об'єктів C++Builder 6, по-перше, властивості, в яких можуть міститися посилання на інші компоненти або об'єкти, виділяються червоним кольором. А головне — якщо в подібній властивості дійсно записано посилання, то біля цієї властивості з'являється символ "+". Якщо клацнути на нім, то розкриється список властивостей приєднаного компоненту. Ці властивості виділяються зеленим кольором, щоб не плутати їх з властивостями самого компоненту. Таким чином, не виходячи з вікна Інспектора Об'єктів, можна задати властивості цілого ланцюжка приєднаних об'єктів.

2.7. Перетягання і вбудовування вікон в ІСР C++Builder

У Інтегрованому Середовищі Розробки, як і у віконних компонентах C++Builder, широко використовується технологія Drag&Doc — перетягання і вбудовування вікон. Одне з вбудовуваних вікон ви вже бачили: вікно Дослідника Класів — ClassExplorer. За умовчанням воно вбудоване у вікно Редактора Коду.

Вбудовуване вікно можна відрізнити від звичайного по наступних ознаках:

  • скорочена смуга системного меню, що включає зазвичай тільки кнопку закриття вікна;

  • наявність в меню, спливаючому при клацанні у вікні правою кнопкою миші, перемикача Dockable — вбудовуване. Якщо зняти мітку з цього перемикача, вікно перестане бути вбудовуваним. Надалі ви можете знову помітити цей перемикач, і вікно знову стане вбудовуваним.

  • при перетягуванні вбудовуваного вікна розміри його рамки змінюються, якщо вікно переміщається в межах іншого вікна.

Вбудовування вікон дозволяє економити площу екрану. Для того, щоб перемістити вбудовуване вікно, треба потягнути курсором миші за подвійну рамку на одній з його меж. При цьому можна вийняти його з вікна - контейнера і зробити самостійним — це так зване плаваюче вікно. Для перекладу вікна в плаваючий стан не обов'язково тягнути за подвійну рамку — досить зробити на ній подвійне клацання.

Технологія вбудовування вікон Drag&Doc реалізована також в інструментальних панелях. ІСР містить 6 панелей, розділених подвійними рамками. Потягніть яку-небудь з панелей (наприклад, палітру компонентів) за цю рамку і побачите, що ви можете її переміщати, наприклад, перевести її в додатковий третій ряд панелей, щоб збільшити доступну довжину, або взагалі перевести в плаваючий стан.

Контрольні питання:

  1. Чому середовище розробки C++Builder називається інтегрованим?

  2. Скільки вікон відкривається після запуску C++Builder? Назвіть їх.

  3. Поясніть призначення кнопок на панелі інструментів C++Builder.

  4. Які об’єкти містять сторінки компонентів?

  5. Які можливості надає програмісту редактор коду?

  6. Що відображується на вкладинках Редактора Коду?

  7. Для чого призначений Інспектор Об’єктів?

  8. Що розташовано на вкладинці Events Інспектора Об’єктів?

  9. Як Редактор Коду пов’язан із подіями, що створюються за допомогою Інспектора Об’єктів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]