Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
183.81 Кб
Скачать

Лекція №2

Тема 2. Інтегроване середовище розробки C++Builder

План

1. Загальній вид вікна ІСР.

2. Головне і спливаючі меню.

3. Палітра компонентів

4. Вікно форми.

5. Вікно Редактора Коду.

6. Інспектор Об'єктів.

7. Перетягання і вбудовування вікон в ІСР C++Builder.

1. Загальній вид вікна іср

Інтегроване Середовище Розробки (Integrated Development Environment — IDE, надалі мі використовуватимемо для неї абревіатуру ІСР) — це середовище, в якому є все необхідне для проектування, запуску і тестування програм і де все націлено на полегшення цих процесів. ІСР інтегрує у собі редактор коду, відладчик, інструментальні панелі, редактор зображень, інструментарій для обробки баз даних — все, з чим доводитися працювати. Ця інтеграція надає розробникові гармонійний набір інструментів, доповнюючих один одного. Більш того існує можливість розширювати меню ІСР, включаючи в нього необхідні додаткові програми, у тому числі і власні. Результатом є зручне середовище швидкої розробки складних прикладних програм.

Запускається C++Builder командою у розділі меню Windows/Пуск/Программы. Після чого відкривається основне вікно Інтегрованого Середовища Розробки. Його вигляд представлений на мал. 2.1.

У верхній частині вікна ІСР ви бачите смугу головного меню. Її склад частково залежить від версії C++Builder. На мал. 2.1 приведено вид вікна для варіанту Enterprise.

Нижче смуги головного меню розташовано дві інструментальні панелі. Ліва панель (що складається у свою чергу з декількох панелей) містить два ряди швидких кнопок, дублюючих деякі найбільш часто використовувані команди меню. З правої сторони розміщена палітра компонентів бібліотеки візуальних компонентів. Палітра компонентів містить ряд сторінок, закладки яких видно в її верхній частині. Склад палітри залежить не тільки від варіанту C++Builder, але і від того, чи створюєте ви додаток Windows, або крос – платформенну програму. В залежності від цього палітра компонентів відображує або склад Visual Component Library — VCL, або склад cross-platform component library — CLX.

Правіше за смугу головного меню розміщена ще одна невелика інструментальна панель, що містить випадаючий список і дві швидкі кнопки. Це панель збереження і вибору різних конфігурацій вікна ІСР, які ви самі можете створювати і запам'ятовувати.

У основному полі вікна ви можете бачити зліва два вікна: зверху — Дерево Об'єктів (Object TreeView), під ним — Інспектор Об'єктів (Object Inspector). Вікно Дерево Об'єктів відображує ієрархічний зв'язок візуальних і невізуальних компонентів і об'єктів вашої програми. А Інспектор Об'єктів — це основний інструмент, за допомогою якого можна задавати значення властивостей компонентів і обробники подій. Правіше за ці вікна розташоване вікно Конструктора форми, готової для перенесення на неї компонентів. Під ним розташовано вікно Редактора Коду. Зазвичай воно закрито формою, оскільки його розмір рівний розміру форми і вікно Редактора Коду практично повністю перекривається вікном форми. На мал. 2.1. це вікно зсунуте і виглядає з-під вікна форми. Розглянемо основні елементи вікна ІСР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]