Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
183.81 Кб
Скачать

4. Вікно форми

Основою майже всіх додатків C++Builder є форма. Її можна розуміти як типове вікно Windows. Форма є основою, на якій розміщуються інші компоненти. Форма має ті ж властивості, що властиві іншим вікнам Windows, а її зовнішній вигляд залежить від того, яку версію Windows і з якими настройками ви використовуєте. Форма має меню, розташоване у верхньому лівому кутку, рядок заголовка, що займає верхню частину вікна, кнопки розгортання, згортання і закриття вікна у верхньому правому кутку. Можна змінити вид вікна, прибравши в нім якісь кнопки або всю смугу заголовка, зробивши його вікном з незмінними розмірами і тому подібне.

Під час проектування форма покрита сіткою з крапок. У вузлах цієї сітки розміщуються ті компоненти, які ви поміщаєте на форму. Під час виконання програми ця сітка не відображується.

В деяких випадках при розробці якогось модуля форма може виявитися взагалі непотрібною. Але зазвичай вся робота в C++Builder проводиться саме на формі.

Коли ви помістили на формі якісь компоненти, ви можете отримати по ним контекстну довідку. Для цього виділіть компонент, що цікавить вас, і натисніть клавішу F1. Якщо ви клацнете на самій формі і натиснете клавішу F1, вам буде показана довідка по класу форми.

5. Вікно Редактора Коду

Однією з найбільш важливих частин середовища C++Builder є вікно Редактора Коду.

Редактор Коду в C++Builder 6 при погляданні програмного модуля має три сторінки, закладки яких ви можете бачити в нижній частині вікна. Дві з них відображають коди файлу реалізації (Unitl.cpp) і заголовного файлу (Unitl.h). Код заголовного файлу автоматично відображається у вікні Редактора Коду тільки в C++Builder 6. У C++Builder 5 для того, щоб побачити цей код, треба клацнути у вікні редактора правою кнопкою миші і вибрати з меню команду Open Source/Header File. Якщо у цей момент ви знаходилися у вікні Редактора Коду на сторінці з текстом файлу реалізації модуля, то в Редактор Коду завантажиться заголовочний файл вашого модуля. Сторінка Diаgram (діаграми) введена тільки в C++Builder 6 і дозволяє будувати діаграми, що ілюструють взаємодію компонентів у програмі.

Сторінка Редактора Коду є повноцінним програмним редактором. Її можна настроювати на різний стиль роботи, який вам зручніший. У редакторі застосовується виділенням кольором і шрифтом синтаксичних елементів. Жирним шрифтом виділяються ключові слова C++ (такі як «class», «public» і ін.). Зеленим кольором виділяються директиви препроцесора («#include»). Синім курсивом виділяються коментарі («// IDE-managed Components* і *// User declarations»).

У заголовку вікна Редактора Коду відображається ім'я файлу того модуля, з текстом якого ви працюєте. Закладки у верхній частині вікна дозволяють перемикатися з одного модуля на іншій, якщо у вашому проекті декілька модулів. Якщо якийсь з відкритих модулів вам більше не потрібний, ви можете зарити його сторінку в Редакторі Коду, вибравши в контекстному меню команду Close Page. Ви можете також відкрити додаткове вікно Редактора Коду (командою View/New Edit Window або клацнувши у вікні Редактора Коду правою кнопкою миші і вибравши аналогічну команду з меню, що спливло) і одночасно працювати з декількома модулями або з різними фрагментами одного модуля.

У нижній частині вікна Редактора Коду можна побачити типовий для текстових редакторів рядок стану. У найлівішій його позиції знаходиться індикатор рядка і колонки. Правіше розташований індикатор модифікації, який словом «Modified» показує, що код, який ви бачите у вікні, змінений і не співпадає з тим, який зберігається на диску. Третій елемент рядка стану — стандартний більшості редакторів індикатор режиму вставки.

У вікно Редактора Коду, як і в інші вікна C++Builder, вбудована контекстна довідка. Щоб отримати довідку по якомусь слову кода (ключовому слову, імені функції і тому подібне) досить встановити курсор на це слово і натиснути клавішу F1. Вам буде показана відповідна тема довідки, вбудованої в C++Builder.

У вікні Редактора Коду можна дивитися і редагувати не тільки файли модулів програми, що автоматично поміщаються в нього. Ви можете відкрити і завантажити в редактор командою File/Open або відповідною швидкою кнопкою також текстові файли і файли HTML. Файли HTML у вікні редактора відображатимуться як текстові на сторінці Code. Але в C++Builder 6 для таких файлів з'являється додаткова сторінка попереднього перегляду Preview. На ній ви можете побачити сторінку Web, відповідну файлу HTML. Крім того введена можливість безпосередньо з вікна Редактора Коду викликати зовнішній редактор файлів HTML. Для цього, якщо в редактор завантажений файл HTML, треба клацнути на нім правою кнопкою миші і вибрати з контекстного меню розділ html Editor. Слід обмовитися, що все це працюватиме, якщо ви задали в настройках ІСР на сторінці Internet зовнішній редактор файлів HTML.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]