Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
183.81 Кб
Скачать

2. Головне і спливаючі меню

Надалі при обговоренні різних проектних операцій буде детально розглянуто функції багатьох розділів меню. А поки просто дамо короткий огляд основних розділів.

Розділи меню File (файл) дозволяють створити новий проект, нову форму, відкрити раніше створений проект або форму, зберегти проекти або форми у файлах із заданими іменами.

Розділи меню Edit (редагування) дозволяють виконувати звичайні для додатків Windows операції обміну з буфером Clipboard, а також дають можливість вирівнювати групи розміщених на формі компонентів по розмірах і місцеположенню.

Розділи меню Search (пошук) дозволяють здійснювати пошук і контекстні заміни в програмному коді, які властиві більшості відомих текстових редакторів.

Розділи меню View (перегляд) дозволяють викликати на екран різні вікна, необхідні для проектування.

Розділи меню Project (проект) дозволяють додавати і прибирати з проекту форми, задавати опції проекту, компілювати проект без його виконання і робити багато інших корисних операцій.

Розділи меню Project (проект) дозволяють додавати і прибирати з проекту форми, задавати опції проекту, компілювати проект без його виконання і робити багато інших корисних операцій.

Меню Run (виконання) дає можливість виконувати проект в нормальному або налагоджувальному режимах, просуваючись по кроках, зупиняючись у вказаних точках коду, проглядаючи значення змінних і так далі.

Меню Component (компонент) дозволяє створювати і встановлювати нові компоненти, конфігурувати палітру компонентів, працювати з пакетами.

Розділи меню Database (база даних) дозволяють використовувати інструментарій для роботи з базами даних.

Меню Tools (інструментарій) включає ряд розділів, що дозволяють настроювати ІСР і виконувати різні допоміжні програми, наприклад, викликати Редактор Зображень (Image Editor), працювати з програмами, що конфігурують бази даних і так далі. Крім того, в це меню ви можете самі включити будь-які розділи, що викликають ті або інші програми і таким чином розширити можливості головного меню C++Builder, пристосувавши його для своїх завдань.

Меню Window (вікно) є тільки в C++Builder 6. Розділи цього меню дозволяють орієнтуватися серед всіх вікон, зазвичай одночасно відкритих в процесі проектування і перемикатися в потрібне вікно.

Меню Help (довідка) містить розділи, що допомагають працювати з вбудованою в C++Builder довідковою системою.

Ми розглянули основні меню, що входять в смугу головного меню. Але крім головного меню в С++builder є система контекстних спливаючих меню, які з'являються, якщо користувач помістив курсор миші в тому або іншому вікні або на тому або іншому компоненті і клацнувши правою кнопкою миші. Більшість розділів цих контекстних меню дублюють основні розділи головного меню. Проте в спливаючих меню у ряді випадків є розділи, відсутні в головному меню. І до багатьох інструментів, використовуваних для роботи з деякими компонентами, можна добратися тільки через спливаючі меню. Отже частіше пробуйте в процесі роботи клацати правою кнопкою миші. Це прискорить виконання багатьох проектних операцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]