Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
183.81 Кб
Скачать

3. Палітра компонентів

Палітра компонентів — це набір елементів бібліотеки візуальних компонентів (Visual Component Library — VCL). Вона дозволяє згрупувати компоненти відповідно до їх змісту і призначення. Ці групи або сторінки забезпечені закладками. Ви можете змінювати комплектацію сторінок, вводити нові сторінки, переставляти їх, вносити на сторінки розроблені вами шаблони і компоненти і так далі. У наступній таблиці наведені пояснення з призначення компонентів, розташованих на різних сторінках палітри.

Standard

Стандартна - містить найбільш часто використовувані компоненти

Additional

Додаткова - є доповненням стандартної

Win32

32-бітові компоненти в стилі Windows 95/98 і NT

System

Системна - містить такі компоненти, як таймери, плеєри і ряд інших

Data Access

Доступ до даних, в C++Builder 6 більшість компонентів, що розміщувалися раніше на цій сторінці, перенесена на сторінку BDE

Data Controls

Компоненті відображення і редагування даних

dbExpress

Зв'язок з даними за допомогою dbExpress (починаючи з C++Builder 6)

DataSnap

Компоненті для зв'язку з сервером додатків при побудові багатопотокових програм, що працюють з даними (починаючи з C++Builder 6 і не у всіх варіантах C++Builder)

BDE

Доступ до даних через Borland Database Engine — BDE (починаючи з C++Builder 6, раніше ці компоненти розміщувалися на сторінці Data Access)

ADO

Зв'язок з базами даних через Active Data Objects (ADO) - безліч компонентів ACTIVEX, що використовують для доступу до інформації баз даних Microsoft OLE DB (починаючи з C++Builder 5)

InterBase

Прямій зв'язок з Interbase, минуючи Borland Database Engine (BDE) і Active Data Objects (ADO) (починаючи з C++Builder 5)

Web

Services

Компоненти клієнтських додатків Web, що використовують доступ до служб Web за допомогою SOAP (починаючи з C++Builder 6)

Internet

Express

Побудова додатків InternetExpress — одночасно додатків сервера Web і клієнта баз даних з паралельними потоками (починаючи з C++Builder 5)

Internet

Компоненті для створення серверів Web

WebSnap

Компоненті для створення серверів Web, що містять складні сторінки, керовані даними (починаючи з C++Builder 6 і не у всіх варіантах C++Builder)

Fast Net

Різні протоколи доступу до Інтернет (починаючи з C++Builder 5)

Decision Cube

Компоненті для багатовимірного аналізу даних (не у всіх варіантах C++Builder)

QReport

Компоненті для підготовки звітів

Dialogs

Діалоги, системні діалоги типу «Відкріти файл» та ін.

Win 3.1

Windows 3.x, компоненти в стилі Windows 3.x

Samples

Зразки – різні цікаві, але не до кінця документовані компоненти

ACTIVEX

Приклади компонентів ACTIVEX

COM+

Компонент, що дає доступ до каталога Сом+, що містить дані по конфігурації СОМ +

Servers

Компоненти зв'язку з серверами СОМ (починаючи з C++Builder 6, в C++Builder 5 на цій сторінці розміщувалися компоненти, перенесені тепер на сторінку Office2k)

IndyClienfs

Компоненти клієнтських додатків Internet Direct (Indy), що дають доступ до різних протоколів Інтернет з приложе- | ний Delphi, C++Builder, Kylix (починаючи з С-г-г Builder 6)

IndyServers

Компоненти серверних додатків Internet Direct (Indy) (починаючи з C++Builder 6)

InterBase Admin

Компоненти доступу до служб InterBase

Office

Оболонки VCL для поширених серверів СОМ офісних додатків Microsoft (починаючи з C++Builder 5, але там ці компоненти розміщувалися на сторінці Servers)

Оскільки сторінок в C++Builder багато і не всі закладки видно на екрані одночасно, в правій частині палітри компонентів є дві кнопки із стрілками, направленими вліво і управо. Ці кнопки дозволяють переміщати частину палітри, що відображається на екрані. Крім того, в C++Builder в контекстному меню палітри компонентів, спливаючому при клацанні на палітрі правою кнопкою миші, є розділ Tabs. При виборі цього розділу ви побачите алфавітний перелік сторінок бібліотеки і зможете перемкнутися на вказану вами сторінку.

Щоб перенести компонент на форму, треба відкрити відповідну сторінку бібліотеки і вказати курсором миші необхідний компонент. Помістити вибраний в палітрі компонент на форму дуже просто — треба зробити клацання мишею в потрібному місці форми. Є і інший спосіб помістити компонент на форму — досить зробити подвійне клацання на піктограмі компоненту в палітрі, і він автоматично розміститься в центрі вашої форми.

Імена компонентів, відповідних тій або іншій піктограмі, ви можете дізнатися з ярличка, що з'являється, якщо ви затримаєте над цією піктограмою курсор миші. Якщо ви виберете в палітрі компонент і натиснете клавішу F1, то вам буде показана довідка за типом даного компоненту. Тут треба відразу зробити одне зауваження. Імена на ярличках виглядають, наприклад, так: MainMenu, Button і так далі Проте в C++Builder всі імена класів насправді починаються з символу "Т", наприклад, TMainMenu, TButton. Під такими іменами ви можете знайти описи відповідних компонентів у вбудованій в C++Builder довідковій системі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]