Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programma_Praktiki.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
117.25 Кб
Скачать

Мета і завдання практики

Мета навчальної практики – ознайомлення студентів зі специфікою економічної спеціальності, введення в коло проблем, які вирішуються в ході професійної діяльності економіста; оволодіння студентами сучасними методами та формами професійної діяльності; формування у майбутніх фахівців, на базі одержаних у вищому навчальному закладі знань, практичних прийомів та навичок професійно діяльності.

Відповідно до мети визначено такі завдання практики:

  • застосувати знання та виробити практичні навички та вміння з дисциплін, які були прослухані в рамках першого курсу навчання;

  • ознайомитися з функціональними обов’язками, формами і методами роботи економіста, особливою значимістю економічної діяльності в розвитку національного господарства;

  • допомогти першокурсникам ідентифікувати і розвивати власні якості, які забезпечують передумову до успішної професійної діяльності;

  • оволодіти практичними навичками роботи на сучасній обчислювальній техніці та сучасними методами формування, передачі і обробки інформації у глобальній світовій мережі INTERNET;

  • здобути практичні навички роботи з документацією підприємства, збору необхідної інформації стосовно стану, середовища та соціально-економічних проблем підприємства;

  • сформувати у студентів професійні уміння і навички прийняття самостійних рішень в конкретних виробничих умовах на базі отриманих теоретичних знань;

  • виробити потребу систематичного поновлення своїх знань та творчого їх застосування в практичній діяльності.

Навчальна практика входить до комплексу практики і знаходяться у взаємозв’язку з іншими видами практик, які передумовлені освітньо-професійною програмою на здобуття рівню бакалавра за спеціальністю „Економіка підприємства ”.

Завдання на навчальну практику

Навчальна практика 1-го курсу напряму підготовки „Економіка підприємства” („Економіка підприємства по галузям”) заочної форми навчання з наданням додаткових освітніх послуг триває 10 робочих днів. В рамках проходження навчальної практики студент повинен самостійно виконати індивідуальні завдання, оформити звіт, а також захистити його у встановленні строки.

Виробнича практика передбачена для студентів першого курсу з метою ознайомлення з майбутньою спеціальністю, особливостями оволодіння нею в університеті та майбутнім практичним використанням набутих знань і навичок. Програма складена з урахуванням кваліфікаційної характеристики бакалавра за спеціальностями 6.050107 “Економіка підприємства”.

Під час проходження навчальної практики на 1 курсі студенти вивчають можливості електронного поширення і розповсюдження інформації на державному і світовому рівні, пошуку і обробки інформаційних ресурсів офіційних сайтів провідних установ і організацій. Студент повинен отримати знання щодо пошуку офіційної інформації в мережі INTERNET, її систематизації та аналізу, а також розробити відповідний план заходів щодо вирішення соціально-економічних проблем, які були виявлені в ході аналізу.

Практика складається з ряду етапів.

  1. Студент обирає базове підприємство для проведення подальшого аналізу його діяльності. Вибір підприємства здійснюється за допомогою одного з запропонованих у методичних рекомендаціях інтернет-ресурсу та обов’язково погоджується з керівником практики. На першому етапі студент знайомиться з основними напрямами діяльності підприємства, це передбачає збір і аналіз інформації про:

* організаційно-правову форму, час, причини і умови створення підприємства;

* основні види і масштаби діяльності;

* організаційну і виробничу структуру підприємства.

2. Опис соціально-економічних умов і особливостей функціонування підприємства: вивчення стану чинників зовнішнього і внутрішнього середовища: основні споживачі, постачальники, конкуренти, персонал.

В результаті аналізу необхідно зробити виводи про погрози і можливості, сильні і слабкі сторони в діяльності організації. Рекомендується використовувати дані ЗМІ, маркетингових досліджень, відділів і підрозділів організації.

3. Ознайомитися з формами статистичної звітності, які складаються на підприємстві та проаналізувати результати його виробничо-господарської діяльності.

3.1. Аналіз динаміки та структури балансу

Дослідження структури та динаміки фінансового стану підприємства проводиться за допомогою порівняльного аналітичного балансу. Такий баланс можна отримати з вихідного балансу шляхом ущільнення окремих статей та доповнення його показниками структури. Схема побудови порівняльного аналітичного балансу представлена в таблиці 1.

Таблиця 1

Схема побудови порівняльного аналітичного балансу

Найменування статей

На початок періоду

На кінець періоду

Зміни

абсолютні величини

відносні величини

абсолютні величини

відносні величини

в абс. величинах

в структурі, %

Темпи зростання, %

1

2

3

4

5

6

7

8

АКТИВ

Аі

Ао

Аоо×100%

А1

А11×100%

ΔА=А1о

кол.7 = кол.5 – кол.3

А1о×100%

Ап

Валюта балансу (Б)

Бо

100%

Б1

100%

ΔБ=Б1о

0

Б1о×100%

ПАСИВ

Пі

По

Поо×100%

П1

П11×100%

ΔП=П1о

кол.7 = кол.5 – кол.3

П1о×100%

Пп

Валюта балансу (Б)

Бо

100%

Б1

100%

ΔБ=Б1о

0

Б1о×100%

За результатами проведеного аналізу необхідно зробити детальні висновки.

3.2. Аналіз рівня та динаміки фінансових результатів за даними звітності.

Аналіз прибутку проводиться методом порівняння даних за звітний період з фактичними даними за попередній період. В ході аналізу необхідно дати оцінку темпів зростання прибутку в цілому та окремо по кожній складовій та визначити фактори, що впливають на зміни прибутку. Даний аналіз проводиться по формі 2 «Звіт про фінансові результати» та доповнюється розрахунковими графами аналогічними тим, що представлені в таблиці 1.

Вивчення і аналіз вказаних питань необхідно проводити за декілька періодів діяльності підприємства (2 роки). При складанні звіту з навчальної практики необхідно використовувати наочний матеріал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]