Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
діми і нати (1).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
136.8 Кб
Скачать

Задачі і функції планово-економічного відділу

Задачі

Функції

Формування єдиної економічної політики підприємства на основі аналізу стану і тенденцій розвитку галузі.

Удосконалення концепції планування витрат на здійснення діяльності підприємства, інвестиційні програми.

Формування і визначення економічної стратегії розвитку підприємства з метою адаптації його господарської діяльності і системи керування у змінних умовах ринку, зовнішніх і внутрішніх економічних умовах.

Керівництво підготовкою проектів поточних планів підрозділами підприємства з усіх видів діяльності відповідно до замовлень контрагентів і укладеними угодами.

Виявлення збиткової продукції, розробка заходів щодо зняття її з виробництва.

Комплексний аналіз усіх видів діяльності підприємства.

Організація і координація досліджень для визначення умов підвищення конкурентноздатності продукції, що випускається, і розробка відповідних заходів на основі отриманих результатів.

Підготовка пропозицій по конкретних напрямках вивчення ринку з метою визначення перспектив розвитку підприємства.

Статистичний облік по усіх виробничих і техніко-економічних показниках роботи підприємства, систематизація статистичних матеріалів.

Підготовка статистичної звітності у встановлений термін.

Розробка і доведення до структурних підрозділів підприємства прогнозованих обсягів виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) згідно з обсягами фінансування.

Розробка уніфікованої документації, економічних стандартів, впровадження  засобів механізованої й автоматизованої обробки планової й облікової документації.

Розробка методик, рекомендацій, нормативно-інструктивної документації з питань економіки, оплати праці, цінової політики, удосконалення статистичної звітності.

Організація обміну досвідом економічної роботи, проведення семінарів-нарад по підвищенню кваліфікації працівників фінансово-економічних підрозділів підприємства і сторонніх організацій

 

Економічне планування й аналіз економічно-го стану підприємства.

Контроль за виконанням підрозділами підприємства законодавства в області економіки.

Розробка і підготовка до затвердження проектів перспективних і поточних планів економічної діяльності і розвитку підприємства. Керівництво складанням середньострокових і довгострокових комплексних планів виробничої, фінансової і комерційної діяльності (бізнес-планів) підприємства, узгодження їх розділів.

Планування обсягів капітальних вкладень і операційних коштів для централізованої оплати устаткування й інвентарю на основі заявок виробничих і технічних підрозділів підприємства.

Визначення лімітів капітальних вкладень.

Розробка заходів щодо ефективного використання капітальних вкладень.

Розробка заходів щодо підвищення продуктивності праці, зниження витрат на виробництво і реалізацію продукції, підвищенню рентабельності виробництва, збільшенню прибутку, усуненню втрат і непродуктивних витрат.

Підготовка для представлення в головну бухгалтерію, відділ організації й оплати праці пропозицій по встановленню (зміні) посадових окладів окремих посад і категорій працівників підприємства.

Контроль за виконанням підрозділами підприємства планових завдань.

Організація і методичне забезпечення розробок програм.

Підготовка пропозицій, обґрунтувань і розрахунків по витратах на проведення науково-дослідних, дослідно-конструкторських, дослідних робіт і розробок, капітального ремонту будинків і споруджень, доведення планів витрат до фінансового відділу.

Визначення обсягів витрат на підвищення кваліфікації кадрів на основі прогнозів потреби в підготовці кадрів для підприємства.

Аналіз діючих структур управління підприємства і підготовка пропозицій по їхньому подальшому розвитку.

Розробка методичних матеріалів по техніко-економічному плануванню діяльності підрозділів підприємства, розрахунку економічної ефективності впровадження нової техніки і технології, проведенню організаційно-технічних заходів, спрямованих на підвищення конкурентноздатної продукції (робіт, послуг).

Формування цінової політики підприємства.

Розробка прогнозів економічного розвитку підприємства відповідно до потреб ринку.

Розробка планових техніко-економічних нормативів матеріальних і трудових витрат, проектів оптових і роздрібних цін на продукцію підприємства, тарифів на роботи (послуги) з урахуванням попиту і пропозиції і з метою забезпечення запланованого обсягу прибутку.

Складання нормативних калькуляцій продукції і контроль за внесенням у них поточних змін планово-розрахункових цін на основні види сировини, матеріалів і напівфабрикатів, використовуваних у виробництві.

Підготовка висновків на проекти оптових цін на продукцію підприємства.

Аналіз росту цін на аналогічну продукцію конкурентів.

Внесення пропозицій про перегляд цін на високорентабельну продукцію.

Розробка економічних нормативів витрат на здійснення діяльності підприємства і представлення їх для узгодження у фінансовий відділ, коректування їх з обліків інфляційних процесів.

Розробка планів операційних витрат на здійснення діяльності підприємства по джерелах фінансування на рік і по кварталах.

Розробка й узгодження з фінансовим відділом і головною бухгалтерією розрахунків по мобілізації власних коштів.