Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Діагностування кривошипно-шатунного і газорозпо...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
153.09 Кб
Скачать

9

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

"ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА"

Кафедра «Автомобілебудування»

Лабораторна робота № 1

з дисципліни:

«Діагностика та сервісне обслуговування автомобілів»

Тема: «Діагностування кривошипно-шатунного і газорозподільного механізмів»

Виконав:

ст. гр. КГТ(м) – 12

Довжанин І. І.

Перевірив:

Коляса О.Л.

Львів 2012 р

Тема лабораторної роботи. Діагностування кривошипно-шатунного і газорозподільного механізмів.

Мета роботи - ознайомитись з методами діагностування кривошипно- шатунного та газорозподільного механізмів.

Завдання роботи. Засвоїти методи діагностування кривошипно- шатунного та газорозподільного механізмів.

В результаті виконання лабораторної роботи студент повинен

вміти:

  • теоретично обґрунтовувати проведені вимірювання;

  • досліджувати отримані параметри, встановлювати взаємозв'язок між ними;

  • аналізувати отримані результати;

набути:

  • практичних навичок проведення досліджень, уміння поєднувати та аналізувати результати теоретичних та експериментальних досліджень, вико­ристання одержаних знань і вмінь у практиці проведення діагностики.

1. Короткі теоретичні відомості

Для визначення технічного стану кривошипно-шатунного і газорозпо­дільного механізмів використовуються методи діагностики, що включають діагностування двигуна без розбирання і з частковим розбиранням. їх можна назвати експрес-діагностування (без розбирання) і детальне діагностування (вимірювання геометричних параметрів деталей під час розбирання).

Для проведення експрес-діагностики використовують такі методи:

  1. Прослуховування двигуна за допомогою стетоскопа.

  2. Вимірювання компресії в циліндрах двигуна.

  3. Вимірювання тиску картерних газів двигуна.

  4. Вимірювання втрат тиску за допомогою пневмотестера.

Для проведення детального діагностування проводять вимірювання таких основних деталей кривошипно-шатунного і газорозподільного механізмів: циліндр, поршень, поршневий палець, шатун, колінчастий вал, клапан, пло­щина головки блока. Після проведення вимірювань усі діагностичні парамет­ри зіставляють і роблять висновок про технічний стан агрегата чи системи.

1.1. Візуальна діагностика

Якщо з вихлопної труби виходить дим чорного відтінку з домішками бензину, то це свідчить про перезбагачену суміш, і нічого не говорить про стан двигуна. Якщо дим синюватого відтінку із запахом гару, то це говорить про те, що в камери згоряння потрапляє олива і там згоряє. Таке димлення однозначно говорить і про перевитрату оливи. За характером димлення можна визначити і винуватця перевитрати оливи. Якщо димлення явно збільшується за різкого збільшення обертів двигуна, а під час роботи на холостих або підвищених, але постійних обертах, його майже немає, то це свідчить про проблеми з масловідбивапьними ковпачками клапанів. У найгіршому разі може бути підвищене зношування або поламка напрямних втулок клапанів двигуна. Набагато гірше, коли дим спостерігається постійно, а не тільки при перегазовуванні. Це проблеми вже циліндро-поршневої групи двигуна.

1.2. Прослуховування двигуна стетоскопом

Стетоскопом можна прослуховувати двигун у зонах, які показанні на рисунку.

Передня частина

Зона клапанів

Зона поршнів

Зона колінвала

Зони прослуховування двигуна

Розділимо звуки на чотири категорії:

  1. Дзвінкі звуки, які виходять з верхньої частини двигуна, переважно во­ни виходять із клапанного механізму. Найшвидше це говоритоь про те, що потрібно регулювати клапани; якщо їх не регулювали вчасно, то буде збільшене зношування клапанного механізму або поламка одного з елементів цього механізму.

  2. Шелесткі металеві звуки, що змінюють свій характер за зміни обертів двигуна, що виходять із передньої його частини. Найшвидше цей звук видає погано натягнутий ланцюг, а можливо і уламки уже відірваного, ослабленого ланцюгом заспокоювача ланцюга, зачіпання за захисний кожух частин, двигуна, що рухається, постукування ослабленого ременя по кожусі за зміни обертів двигуна, шелест ролика-натяжника і різноманітні звуки водяної помпи.

  1. Середній і низький тони звуку із частотою, помітно меншою, ніж клапанні звуки, що виходять із середньої і нижньої частин двигуна і що змінюються або з'являються за збільшення обертів. Ці звуки більш "неприємні", тому що можуть свідчити про серйозні проблеми із двигуном - підвищене зношування циліндро-поршневої групи, зношування шийок колінчастого вала і вкладишів.

  2. Металевий дзвінкий стукіт, що з'являється під час розгону автомобіля, або на автомобілі, що стоїть, за різкого збільшення обертів двигуна. Це є детонаційні стуки.