Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
діми і нати (1).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
136.8 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………......3

  1. Техніко-економічна характеристика підприємства…………………7

    1. Органіізйанцо-правова характеристика створення та функціонування підприємствї……………………………………..7

    2. Характеристика системи управління підприємством…………....9

    3. Характеристика процесу організації виробництва на підприємстві ………………………………………………………13

      1. Виробничі фонди та ефективність їх використання………...13

      2. Кадри та фонд оплати праці…………………………………..17

    4. Характеристика виробничо-господарської діяльності підприємства…………………………………………………...….18

      1. Обсяг виробництва та характеристика продукції………...…18

      2. Оцінка виробничо-господарської діяльності підприємства..19

  2. Практика організації роботи економічних відділів та служб підприємства……………………………………………………………20

    1. Організація та зміст роботи планово-економічного відділу….20

    2. Зміст роботи відділу організації праці та заробітної плати….25

    3. Організація роботи бухгалтерії та фінансової служби….…….27

  3. Характеристика впливу підприємства на навколишнє природне середовище……………………………………………………………….35

Висновок…………………………………………………………………….37

Використана література...............................................................................38

Додатки

ВСТУП

Метою техніко-економічної практики є:

· практичне ознайомлення з особливостями функціонування економічних служб підприємства;

· практичне ознайомлення з системою документів, які є основою

фінансової звітності підприємства;

· практичне ознайомлення з особливостями технологічних процесів

оброблення деревини на підприємстві;

· формування у студентів основ професійних якостей менеджера, який

приймає управлінські рішення в реальних умовах функціонування підприємства.

Найменування Підприємства – ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО «РАДЕХІВСЬКЕ ЛІСОМИСЛИВСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО» (повне), ДП „РАДЕХІВСЬКЕ ЛМГ” (скорочене). Засноване на державній власності, належить до сфери управління Державного комітету лісового господарства України та входить до сфери управління Львівського обласного управління лісового господарства.

Місцезнаходження Підприємства: 80200, Україна, Львівська область, Радехівський район, м. Радехів, вул. Витківська, 26.

Згідно зі Статутом Державне підприємство ” Радехівське ЛМГ ”, ДП ” Радехівське ЛМГ ” створений з метою організації ведення лісового господарства, включаючи питання охорони, захисту, раціонального використання лісових ресурсів та відтворення лісів; охорони, відтворення та раціонального використання державного мисливського фонду на території мисливських угідь, закріплених за ДП.

Основними напрямками діяльності Підприємства є:

1.Проведення заходів з відновлення лісів, підвищення їх продуктивності, створення насаджень із швидкоростучих і технічно цінних порід.

2.Здійснення заходів із заміни малоцінних низькопродуктивних насаджень на високопродуктивні, залісення малопродуктивних земель.

3.Організація лісонасіневої справи і лісових розсадників.

4. Збереження та посилення захисних властивостей лісів, лісонасаджень, що виконують захисні, водоохоронні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі та рекреаційні функції.

5. Поліпшення стану і підвищення продуктивності лісів.

6. Охорона лісів і захисних лісонасаджень від незаконних порубів, пошкоджень, самовільного сінокосіння, випасання худоби в заборонених місцях та інших лісопорушень, притягнення до адміністративної відповідальності лісопорушників та стягнення з них збитків відповідно до чинного законодавства.

7. Охорона лісів і захисних лісонасаджень від пожеж, здійснення протипожежних заходів, захист лісів від хвороб та шкідників.

8. Облік лісових користувань.

9. Виробництво продукції та товарів народного споживання, проведення лісозаготівельних та лісопильно-деревообробних робіт.

10.Ведення мисливського господарства та контроль за дотриманням правил полювання.

11.Здійснення біотехнічних заходів, що спрямовані на підвищення продуктивності і поліпшення якості мисливських угідь та зростання чисельності мисливських тварин.

12. Організація та проведення полювання, в тому числі й полювання іноземними громадянами, реалізація мисливських тварин та продукції полювання, в тому числі і за кордон.

13. Ведення рибного господарства.

14.Ведення сільського господарства, в тому числі вирощування, заготівля, зберігання і переробка сільськогосподарської продукції та її реалізація.

15. Облік лісового фонду і реєстрація всіх змін у його складі; розробка і подання по підлеглості матеріалів про розподіл лісів на групи та застосування лісових такс і зміну границь лісництв.

16.Проведення матеріальної та грошової оцінки лісу на лісосіках, призначених до рубки; проведення рубок з додержанням діючих настанов і правил.

17. Забезпечення підвищення продуктивності праці на основі механізації трудомістких лісокультурних і лісогосподарських робіт.

18. Популяризація серед населення значення збереження і правильного використання лісів і захисних лісонасаджень; залучення громадськості до справи відтворення та охорони лісів.

19. Здійснення капітального будівництва, ефективне використання виробничих фондів і капітальних вкладень, технічного переозброєння Підприємства.

20. Складання виробничих, фінансових та інших планів в межах установлених контрольних цифр та лімітів, балансів прибутків та витрат, кошторисів; подання їх по підлеглості та здійснення заходів по їх виконанню.

21. Організація первинного обліку, складання зведених фінансових та статистичних звітів.

22. Здійснення соціального захисту працівників, поліпшення їх житлових та культурно-побутових умов, організація торгового обслуговування та громадського харчування працівників, контроль за дотриманням законодавства з охорони праці.

23. Визначення основних напрямків розвитку, підготовка пропозицій по створенню науково-технічних, технологічних, нормативних розробок, організація їх впровадження.

24. Здійснення зовнішньо-економічної діяльності; співробітництво з міжнародними та іноземними організаціями і громадянами, відкриття валютних рахунків в установах банків.

25. Торговельна діяльність у сфері оптової, роздрібної, комісійної торгівлі та громадського харчування по реалізації продукції, продовольчих і непродовольчих товарів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів.

26. Виробництво товарів народного споживання

27. Проведення робіт щодо сертифікації продукції та її штрихкодового маркування.

28. Внутрішні та міжнародні перевезення пасажирів і вантажів автомобільним та залізничним транспортом.

29. Створення та експлуатація власної мережі багатопрофільних магазинів, пунктів харчування, побутового обслуговування населення.

30. Розробка та реалізація інноваційних проектів з метою вдосконалення виробництва.

31. Інші види діяльності, що випливають з мети та предмету діяльності і не заборонені чинним законодавством України.

  1. Техніко-економічна характеристика підприємства

1.1 Органіізйанцо-правова характеристика створення та функціонування підприємства

Свою виробничу діяльність, як підприємство ДЛМГ починає з 1939 року, коли на базі лісів яким в минулому належали графу Станіславу Бодені та іншим власникам було створено підприємство.

Під час війни 1941-1945 роки в лісах вирубали велику кількість деревини. Першочергово вирубали соснові та дубові ліси розташовані поблизу доріг у вигідних умовах транспортування. Вивозили переважно ділову деревину. На лісосіках залишали недороби, порубані рештки , чим створювалося сильне захаращеня . Фактичний відпуск лісу в 1946-1948 роках по головному користуванню склав 32,5 - 46,7 тис. м. По рубках догляду за лісом 23,0 – 25,8 м, що рівнялось або перевищувало щорічний приріст деревини. Перше лісовпорядкування було проведене в 1948-1949 роках. Було встановлено загальну площу лісів, яка складала 34191 га, з якої 29230 га або 83% були вкриті лісовою рослинністю. Ліси росли в Пн. частинні Львівської обл., за лісогосподарським районуванням це район Малополіської низовини Західно-Поліського округу. На вкритій лісом площі переважали насадження природного походження, які росли на площі 12218 га, 752 га було зайнято рідколіссям, 897 га не заліснено, 786 га лісу було згорілим, 1893 га знаходилась під прогалинами. Загальний запас деревини на пні склав 3,7м. На той час основним заняттям населення в зоні діяльності підприємства було землеробство, робота в лісовому господарстві служила випадковим заробітком.

Лісогосподарські, лісокультурні роботи, роботи по охороні лісу виконувались вручну.

Сьогодні лісовий фонд розміщений на території трьох адміністративно-господарських районів, а саме: Сокальського, Радехівського, Кам’янка-Бузького на площі 35094 га. До загальної площі експлуатаційні ліси складають 71,4 %, ліси зелених зон-16 %, захісні ліси-9,7%. Характерною властивістю лісового фонду є високий відсоток вкритої лісоплощі 94,1 %, насадження першого і вищих бонітетів складають 77,4 %.

В табл.1.зібрані дані про структуру та площу держлісгоспу.

Таблиця 1

Адміністративно-господарська структура і загальна площа длмг

Назва лісництва

Загальна площа, га

Кількість

обходів

Майстерські

дільниці

Бабичівське

Нивицьке

Лопатинське

Радехівське

Бендюзьке

Сокальське

Витківське

5275

4892

5583

3390

4017

5069

6869

11

10

12

9

8

13

15

2

2

2

2

2

2

3

Всього

35095

78

15

    1. Характеристика системи управління підприємством

Підприємство створено з метою:

– ведення лісового господарства, охорони, захисту, раціонального використання та відтворення лісів;

– охорони, відтворення та раціонального використання державного мисливського фонду на території мисливських угідь, наданих у користування підприємству.

Управління держлісгоспом здійснює директор, якого призначає ДЛГО „Львівліс”. Директор ДЛМГ здійснює керівництво виробничо-господарською, фінансовою, культурно-побутовою та виконавчою роботою в господарстві. Керує роботою з перспективного, річного, поточного планування виробничо-фінансової діяльності ДЛМГ на основі використання обґрунтованих норм матеріальних, фінансових і трудових затрат, здійснює контроль за діяльністю цехових підрозділів, розподіляє і затверджує обов’язки між службами, підрозділами, притягає винних осіб до відповідальності у встановленому порядку при порушенні правил, норм, інструкцій, наказів. Першим заступником є головний лісничий, який є організатором і технологом всіх лісогосподарських робіт, організатором виконання планів і завдань з лісогосподарських і лісовпорядкувальних робіт, побічного користування лісом, охорони лісів від пожеж і лісопорушень. Підпорядковується безпосередньо директору ДЛМГ, призначається на посаду наказом ДЛГО „Львівліс”. Заступники директора, головні спеціалісти призначаються та звільняються з посад директором держлісгоспу, крім окремих осіб, що за посадою підпорядковуються ДЛГО „Львівліс”. Структуру управління Радехівського ДЛМГ наведено на рис. 1.

Рис. 1. Структура управління ДП «Радехівське ЛМГ»

Головний лісничий здійснює керівництво відділом лісового господарства, усіма лісництвами і підсобним господарством. У відділі лісового господарства працюють спеціалісти: начальник відділу лісового господарства, інженер захисту і охорони лісу, інженер лісових культур, мисливствознавці, інженер побічного користування, які планують, керують і здійснюють контроль за роботами, пов’язаними з веденням лісового господарства. У лісництвах працюють лісничі, помічники лісу, майстри, майстри лісу, лісники, бухгалтери, які є безпосередніми організаторами і виконавцями робіт при веденні лісового господарства. У підпорядкуванні головного лісничого знаходиться також підсобне господарство, в якому керівником робіт є майстер з відгодівлі.

Заступником директора з економічної частини є головний економіст, який здійснює контроль за дотриманням планово-фінансової дисципліни, ходом і виконанням планових завдань, аналізує показники роботи лісництв, підрозділів, впроваджує сучасні матеріали в економічно-облікові роботи – є керівником економічного відділу. Інженери-економісти, що працюють в економічному відділі, здійснюють планово-розрахункові роботи пов’язані з веденням лісового господарства і випуском продукції, беруть участь у проведенні переговорів, укладанні договорів з продажу продукції і купівлі матеріалів.

Головний інженер є керівником: виробничого відділу, завдання якого полягає в плануванні і впровадженні заходів, пов’язаних з випуском продукції, первинної і вторинної переробки та її реалізації; нижніх складів, де здійснюється розкряжування хлистів на сортименти, сортування і їх реалізація; транспортного цеху, де міститься весь парк автомобілів, що беруть участь у лісогосподарських роботах (вантажні автомобілі, трактори, пожежні автомобілі, інша додаткова техніка), який обслуговують механіки і водії. Безпосереднім керівником транспортного цеху є начальник транспортного цеху, який підпорядковується головному інженеру. Також у підпорядкуванні головного інженера знаходиться цех переробки, безпосереднім керівником якого є начальник цеху, котрий керує роботами з вторинної переробки деревини, здійснює контроль за дотриманням трудової дисципліни.

Головний бухгалтер здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністтю держлісгоспу: нижніх складів, лісництв, цеху переробки, транспортного цеху, підсобного господарства, торгівельною діяльністю та громадським харчуванням, яке є на балансі держлісгоспу, є керівником бухгалтерії, яка здійснює первинний облік, ведення бухгалтерських документів, складання звітів тощо.

У держлісгоспі є спеціалісти, які не належать до жодного з відділів і підпорядковуються безпосередньо директору держлісгоспу, див. рис. 1. Головний спеціаліст з охорони праці є організатором розробок і впровадження заходів з охорони праці на основі чинного законодавства. Інженер з кадрів, користуючись чинним законодавством, положеннями, інструкціями і нормативними документами, здійснює облік особового складу, веде роботи з оформлення пенсій, веде і зберігає трудові книжки, визначає безперервний трудовий стаж і фіксує це у необхідних документах. Провідний контролер-ревізор організовує проведення ревізій та перевірок фінансово-господарської діяльності виробничих підрозділів держлісгоспу. Здійснює систематичний контроль за виконання заходів щодо усунення виявлених недоліків і порушень. Має право здійснювати раптові перевірки, підпорядковується директору держлісгоспу, взаємодіє з працівниками контрольно-ревізійного управління, слідчими органами та іншими спеціалістами.