Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ол мп.спорт.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
340.99 Кб
Скачать
  1. Зимові види спорту в програмі Ігор Олімпіад і перші зимові Олімпійські ігри

  2. Зимові Олімпійські ігри в системі олімпійського спорту

  3. Хронологія зимових Олімпійських ігор (1924 – 1998р.Р.)

  1. Зимові види спорту в програмі Ігор Олімпіад і перші зимові Олімпійські ігри

Зимові олімпійські ігри (ЗОІ) , не дивлячись на величезну популярність, котру вони завоювали в світі, не мають такої давньої історії як ігри Олімпіад.

Вперше змагання з фігурного катання були включені в програму Ігор ІУ Олімпіади, що відбувалася в Лондоні у 1908 році. Вони проводились одночасно зі змаганнями літніх видів спорту. чоловіки розіграли медалі у двох видах змагань (довільне катання, спеціальні фігури), з одного виду змагалися жінки і ще з одного – пари. В кожному виді змагань було від 3 до 9 учасників.

Другий раз в програмі Ігор Олімпіади зимові види з'явились у 1920 році, коли крім змагань з фігурного катання (три види змагань), був проведений достатньо представницький турнір (7 команд) з канадського хокею з шайбою.

Ідея заснування ЗОІ , котру висунув на початку століття П'єр де Кубертен, неодноразово обговорювалась в МОК. Активно протидіяли цій ідеї представники скандинавських країн (вони мали свої "Північні ігри").

В решті решт Кубертен спромігся пов'язати діяльність МОК з крупними змаганнями з зимових видів спорту. на Паризькій сесії 1922 року було прийняте рішення про проведення змагань під назвою "Міжнародний спортивний тиждень з нагоди УІІІ Олімпіади". Змагання відбулися в Шамоні (Франція) з 25 січня по 4 лютого 1924 року за сценарієм ігор Олімпіад: був запалений Олімпійський вогонь, учасники давали клятву.

За кількістю країн – учасниць і спортсменів, гостроти боротьби в більшості видів спорту - "Міжнародний спортивний тиждень з нагоди УІІІ Олімпіади" виправдав своє призначення. Це дало підставу МОК на Празькому олімпійському конгресі у 1925 році прийняти рішення про регулярне проведення ЗОІ, а змагання, що проведені в Шамоні у 1924 році класифікувати як перші ЗОІ. З того часу ЗОІ стали складовою частиною олімпійського спорту і проводяться регулярно в роки проведення Олімпіад.

На сесії МОК 1991 р. було прийнято рішення про розведення по термінам ЗОІ і Ігор Олімпіад. ЗОІ, починаючи з 1994 р. будуть проводитись за чергою через чотири роки (але через два роки після 1992 року.

Коментуючи це рішення МОК президент Міжнародної федерації лижного спорту Марк Ходлер заявив: "Основна ідея такого розділу проведення ігор заключається в наданні більшої значущості і більш високого статусу ЗОІ, перетворення їх від "придатку" літніх Олімпіад в самостійний крупномасштабний спортивний форум".

  1. Зимові Олімпійські ігри в системі олімпійського спорту

Для зимових ОІ характерні тіж самі досягнення, проблеми і протиріччя, що і для Ігор Олімпіад. Відсутність інтересу до зимових змагань в країнах Африки, більшості країн Азії та латинської Америки знімає багато складностей і проблем, котрі постійно супроводжують Ігри літніх Олімпіад.

Однак, ЗОІ як і іграм Олімпіад, не вдалось позбавитись впливу політики, протиріч в проблемі професіоналізму і аматорства, складностей, пов'язаних з комерціалізацією спорту, розповсюдженням допінгу та інше.

Розглядаючи систему змагань ЗОІ , слід зупинитися на олімпійській програмі , в котрій з 1924 по 1994 р.р. відбулися суттєві зміни: з 14 видів змагань у п'яти видах спорту до 60 видів змагань у 12 видах спорту.

Загальна тенденція інтенсивної комерціалізації олімпійського спорту у 80-ті роки, перш за все його зв'язок з телебаченням, призвела до суттєвих змін не тільки уіькості видів змагань, але і представництва різних видів спорту в програмі ігор. Вже на Іграх 1988 року )Калгарі) у порівнянні з попередніми з'явилося відразу 8 нових видів змагань, чотири з яких у гірськолижному спорті. Найбільші зміни за всю історію ЗОІ відбулися в програмі змагань Ігор 1992 року в Альбервіллі: 11 нових видів змагань і трьох видів спорту – керлінг, шорт-трек і фрістайл. У 1994 році керлінг з програми було виключено.

Дивлячись в майбутнє, можна відзначити, що у 2002 році в програмі Білої Олімпіади може бути хокей з шайбою для жінок, а також змагання з керлінгу (чоловіки й жінки).

Якщо говорити про спортивну сторону змагань ЗОІ і співвідношенні сил на олімпійській арені, то тут чітко видно два етапи. Перший з них (1924-1952р.р.), коли на олімпійській арені перевагу (значну) мали декілька країн північної Європи (Норвегії, Швеції, фінляндії). Другий етап пов'язаний з появою на спортивній арені команди СРСР і ГДР.

Об'єднання Німеччини і розпад СРСР призвели до зміни ситуації на олімпійській арені вже на Іграх в Альбервілі. Суперництво у загальнокомандній боротьбі значно підвищилося. Збільшилась кількість країн, представники яких могли завоювати нагороди.

Досягнення високих результатів в ЗОІ залежить від: природних умов країн, що культивують зимові види спорту; народні і спортивні традиції; концептуальні підходи, прийняті в різних країнах при підготовці до зимових ОІ; наявність відповідної матеріально-технічної бази. Велике значення має можливість тренуватись на протязі року, сучасний спортінвентар (ковзани, сані, боби, лижі, стадіони для ковзанярського спорту, трампліни з штучним покриттям, системи для для приготування штучного і синтетичного снігу, комп'ютерні системи для автоматичного змазування лиж, спеціальні костюми для стрибунів).

Розвиток ЗОІ багато чим зобов'язаний видатним спортсменам: Лідії Скобликовій, Еріку Хайдену, Галіні Кулаковій, Раїсі Сметаніній, Матікайнену, Ернбергу, Свану та іншим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]