Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_ Наскризна_практика.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Фінансово-аналітична практика

Фінансово-аналітична практика дозволяє поглибити та закріпити знання за суттю, змістом та технологією виконання фінансового аналізу діяльності об’єкта дослідження та аналізу фінансових аспектів його роботи, організації оподаткування фінансових результатів, факторного аналізу впливу окремих сторін діяльності на кінцеві результати та на можливі наслідки фінансового стану.

Характеристика бази практики повинна містити такі дані: повне найменування підприємства (організації, установи), його місцезнаходження, організаційно-правова форма ведення бізнесу, перелік видів діяльності, його фінансово-господарські особливості. Для виробничих підприємств необхідно навести основні техніко-економічні показники роботи (обсяги виробництва та реалізації продукції, чисельність працівників підприємства, фонд заробітної плати, продуктивність праці, вартість основних фондів, фондовіддача, фондоозброєність тощо).

Фінансовий аналіз необхідно виконувати за даними звітності за 3 роки.

Для наочного представлення динаміки фінансових показників рекомендується будувати діаграми та графіки з застосуванням EXCEL та інших засобів автоматичної обробки даних.

У висновках повинно бути наведено коментарії відносно існуючих проблем та недоліки формування та використання фінансових ресурсів підприємства (організації, установи). Звіт повинен містити пропозиції та рекомендації щодо поліпшення фінансової роботи об’єкту дослідження, наприклад для суб’єкта господарювання - резерви покращення фінансового стану, удосконалення методики фінансового аналізу, для фінансових управлінь – напрямки збільшення доходів та зменшення видатків бюджету конкретної адміністративно-територіальної одиниці.

Обсяг звіту фінансово-аналітичної практики повинен складати не менше 35-40 сторінок тексту, список літератури – не менше 25-30 джерел.

По закінченню практики звіт з додатками i оформлений щоденник студент повинен пред'явити на кафедру фінансів ХНЕУ у дводенний термін.

За структурою звіт повинен містити: титульний лист, зміст, вступ, основні розділи програми практики, висновки, список використаної літератури, додатки.

За змістом звіт повинен мати вичерпуючі письмові відповіді на усі питання програми практики; містити конкретні матеріали; документи обліку; статистичні дані; розрахунки показників діяльності підприємства; висновки.

3віт потрібно оформити у друкованому чи рукописному вигляді на листах формату А 4, ілюструвати графіками, схемами та ін.

Звіт з практики та щоденник повинні бути підписані обома керівниками практики з відповідними висновками. На титульному аркуші звіту та у щоденнику повинна бути печатка підприємства, організації чи установи – бази практики.

При оцінці підсумків роботи студента приймається до уваги якість ycix виконаних робіт, а також надана керівником практики від підприємства (установи, організації) характеристика студента.

Захист звіту з практики відбувається на засіданні комісії у складі завідуючого кафедрою, керівників практики від вузу. За результатами захисту студенту виставляється оцінка (диференційований залік).