Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_ Наскризна_практика.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.23 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Харківський національний економічний університет

ПРОГРАМА НАСКРІЗНОЇ ПРАКТИКИ

(УЧБОВА ПРАКТИКА З ОТ, ВИРОБНИЧА,

ФІНАНСОВО-АНАЛІТИЧНА)

для студентів напряму підготовки

0501 – «економіка та підприємництво»

спец. 7.050104 «Фінанси»

Укладачі

Внукова Н. М., Бубенко І. В.,Конусова Л. Ф., Кузьминчук Н. В., Меренкова Л. О., Фещенко Л. В. / Заг. ред. Мартюшева Л. С.

Відповідальний за випуск

Декан фінансового факультету Проноза П. В.

Поз.

Тир.

Харків, ХНЕУ, 2005

Затверджено на засіданні кафедри фінансів.

Протокол № 2-а від 17.09.2004 р.

Програма наскрізної практики (учбова практика з ОТ, виробнича, фінансово-аналітична) / Укл. Внукова Н. М., Бубенко І. В., Кондусова Л. Ф., Кузьминчук Н.В., Меренкова Л. О., Фещенко Л. В. / За заг. ред.. Л. С. Мартюшевої. – Харків: Вид. ХДЕУ, 2005. – с. (Укр. мов.)

ЗМІСТ

Вступ

1. Загальні вимоги щодо організації та проведення учбової практики з ОТ

2. Завдання учбової практики з ОТ

3. Загальні вимоги щодо організації та проведення виробничої та фінансово-аналітичної практик

4. Мета та задачі практики

5. Вибір та організація бази практики

6. Керівництво, організація, контроль та управління практикою

7. Вимоги щодо написання звіту, порядок його оформлення та захисту

8. Програма виробничої практики

9. Програма фінансово-аналітичної практики

Література

Додатки

ВСТУП

Головними задачами вищої школи у справі підготовки фахівців, які задовольняли б потреби народного господарства й були конкурентноздатними на ринку праці, є систематичне підвищення як теоретичного, так і практичного рівня навчання студентів.

Після закінчення університету фахівці освітнього рівня бакалавр спеціальності 6.100104 – Фінанси повинні уміти на практиці використовувати знання з організації, формування та видатків державних фінансів, фінансів підприємств та бюджетних установ, фінансових послуг, зокрема, соціального страхування, банківської системи держави тощо.

3 метою створення єдиної методичної та організаційної спрямованості ycix видів практики для студентів підготовлена наскрізна програма практик, яка є одним із важливих учбово-методичних документів. Вона визначає організацію проведення окремих видів практики бакалаврів: ознайомчої та фінансово-аналітичної, та вимоги щодо набуття практичних умінь та навичок.

Програма забезпечує єдиний підхід до організації практик, системність та взаємозв’язок теоретичних знань та практичного досвіду навчання студентів. У вiдпoвiднocтi з учбовим планом спеціальності 6.100 104 – Фінанси передбачено учбова практика з ОТ– (ІІ семестр) 2 тижні, виробнича практика – (VІ семестр) 4 тижні; фінансово-аналітична практика – (VІІІ семестр) 4 тижні.

Загальні вимоги щодо організації та проведення учбової практики з от

Навчальний практикум проводиться протягом двох тижнів у встановлені строки кафедрою обчислювальної техніки і програмування. Основна мета практикуму – прищепити студентам навички по підготовці і розв'язанню економічних задач на персональних комп'ютерах (ПК) з використанням сучасного програмного забезпечення: операційної системи Windows, табличного процесора Excel і текстового редактора Word.

У ході практики кожний студент повинен виконати завдання за індивідуальним варіантом. Варіанти завдань вказуються викладачем.

Всі завдання виконуються в середовищі табличного процесора Excel. Звіт з практики формується засобами текстового процесора Word. Файли із звітом з практики і виконаними завданнями зберігаються у вказаній викладачем папці на жорсткому диску, а також на персональній дискеті.

Після закінчення практики викладачу пред'являється звіт в роздрукованому вигляді і файли із звітом і виконаними завданнями. За результатами практики диференційована оцінка виставляється в залікову книжку студента і у відповідну відомість.

Завдання учбової практики з от Завдання 1. Обробка даних економічного характеру в Excel

Засобами Excel створити таблицю - документ з числом записів 15 – 20, відповідно з варіантом завдання. Значення полів і формати даних вибрати самостійно. При цьому потрібно передбачити можливість упорядкування даних за двома або трьома ключовими стовпцями одночасно. Заголовок, підсумковий рядок і зовнішні кордони таблиці виділити напівжирним шрифтом, курсивом або напівжирними лініями.

На робочому диску D: створити папку групи і вкладену в неї особисту папку, наприклад: D:\FF16\Марев. Таблицю-документ зберегти в особистій папці.

Завдання 2. Сортування табличних даних в середовищі Excel

Відсортувати записи створеної таблиці (див. завдання 1) в алфавітному порядку, тобто в порядку зростання (убування) одного стовпця (поля).

Відсортувати записи створеної таблиці в порядку зростання (убування) двох або трьох ключових стовпців. Примітка: поле – перший параметр сортування (перші два параметри) повинне містити значення що повторюються (групи даних), щоб сортування мало сенс.

Засобами вікна діалогу "Параметри" визначити інший порядок сортування і упорядити записи таблиці в порядку, який встановлений користувачем.

Результати сортування зберегти на окремих листах поточної книги.

Примітка. Для створення умов сортування по двох і трьох ключах, а також по ключу користувача, дані початкової таблиці можна змінювати, аж до вставки в неї додаткових полів (стовпців).

Завдання 3. Формування підсумкових даних

Вибрати поле - ключ початкової таблиці (див. завдання 1) для якого передбачається отримати загальний і проміжні підсумки. Поле повинно містити значення, що повторюються, для можливості угрупування даних. При необхідності можна змінити дані стовпця. Перевірте також наявність сортування по зростанню (убуванню) у вибраному полі.

Вибрати тип підсумкової операції («Сума», «Середнє» і т. ін.) і поля таблиці над якими ця операція може виконуватися. Проаналізувати дії всіх кнопок, керуючих відображенням підсумкових результатів. Таблицю-документ зберегти на окремому листі з ім'ям “Підсумки". Рекомендовані операції: Сума (Середнє значення) та Кількість.

Додатково додати ще одне поле (стовпець) Процент, у якому розрахувати долю суми даної підсумкової групи у загальній сумі з усієї таблиці, у процентному форматі.