Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прогр_підгот_до_зал.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
48.64 Кб
Скачать

6

Міністерство фінансів України

Харківський інститут фінансів Українського державного університету

фінансів та міжнародної торгівлі

Кафедра державних фінансів

Програма підготовки до заліку

з навчальної дисципліни

Бюджет та бюджетування”

для спеціальності 6.050100 «Облік і аудит»

напрям 0501 „Економіка і підприємництво”

Укладач Наркізова Т.М., старший викладач

Тема 1. Сутність, призначення та роль бюджету держави

Економічна природа та сутність бюджету. Причини виникнення бюджету та його необхідність. Функції держави як інституту управління. Економічна сутність бюджету та фактори, що її визначають. Визначення сутності бюджету як різновекторної категорії.

Бюджет як економічна категорія. Визначення бюджету як економічної категорії. Функції бюджету, їх характеристика. Роль бюджету у розподільчих відносинах при формуванні доходної частини та використанні коштів бюджету. Моделі фінансових відносин у суспільстві. Пропорції розподілу валового внутрішнього продукту через бюджет.

Призначення та роль бюджету. Бюджет як основний інструмент регулювання та впливу на розвиток економіки країни, важель контролю держави за станом виробництва.

Бюджетна політика як важлива сфера фінансової політики. Бюджетна стратегія та бюджетна тактика. Чинники впливу на бюджетну політику. Завдання бюджетної політики та засади визначення її пріоритетів.

Призначення та структура бюджетного механізму. Кількісна та якісна характеристика бюджетного механізму. Роль бюджетного механізму в регулюванні соціально-економічних процесів у державі.

Тема 2. Бюджет як основний фінансовий план держави

Правовий характер бюджету. Нормативно-правові акти органів державної влади.

Бюджет як розпис доходів і видатків. Бюджет як розпис доходів і видатків – основний фінансовий план держави, що має силу закону. Структура бюджету як фінансового плану: поточний бюджет та бюджет розвитку, загальний та спеціальний фонд бюджету.

Бюджетна класифікація: поняття, її організаційна роль, юридичне значення та структура.

Показники стану бюджету як фінансового стану, їх характеристика. Бюджетний дефіцит як економічна категорія та показник стану бюджету. Модель визначення розміру бюджетного дефіциту. Причини виникнення бюджетного дефіциту. Види дефіциту бюджету відповідно українського та зарубіжного досвіду. Джерела покриття бюджетного дефіциту.

Регулювання бюджетного дефіциту. Основні заходи щодо зниження бюджетного дефіциту.

Тема 3. Бюджетний устрій і побудова бюджетної системи

Становлення та розвиток бюджетної системи України. Законодавча і нормативна база функціонування бюджетної системи. Бюджетний кодекс України, його структура та значення.

Склад та принципи побудови бюджетної системи України. Функціонування складових бюджетної системи.

Організація бюджетного процесу в Україні та його учасники.

Характеристика організації та функціонування бюджетних систем зарубіжних країн.

Організація та функціонування міжбюджетних відносин в Україні. Сутність міжбюджетних відносин, мета, суб’єкти, види, принципи організації. Характеристика сутності міжбюджетних відносин в розрізі економічного, правового та політичного аспектів. Вертикальні та горизонтальні міжбюджетні відносини Централізована та децентралізована моделі міжбюджетних відносин, їх переваги та недоліки. Унітарна, федеральна та змішана форми міжбюджетних відносин.

Основні форми взаємовідносин між окремими ланками бюджетної системи: бюджетне субсидіювання, вилучення коштів, бюджетні позики, взаємні розрахунки. Характеристика міжбюджетних трансфертів згідно Бюджетного кодексу України. Зарубіжний досвід міжбюджетних відносин.