Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прогр_підгот_до_зал.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
48.64 Кб
Скачать

Тема 7. Видатки бюджету на оборону та управління

Видатки держави на національну оборону, їх планування та фінансування. Фінансові та політичні аспекти видатків держави на оборону. Воєнна доктрина країни та її вплив на рівень і розмір видатків бюджету на оборону. Склад видатків на оборону, порядок їх планування та фінансування.

Видатки держави на управління, їх планування та фінансування. Склад видатків на державне управління за відомчою та економічною класифікаціями. Порядок планування видатків за кошторисом та джерела фінансування.

Видатки бюджету на правоохоронну діяльність і безпеку держави: судові органи, прокуратура, правоохоронні органи. Порядок їх планування та фінансування.

Тема 8. Видатки бюджету на обслуговування державного боргу

Державний кредит як специфічна форма фінансових відносин, його призначення. Класифікація державного кредиту. Суб’єкти державного кредиту. Передумови виникнення кредитних відносин. Роль і місце державного кредиту в покритті дефіциту бюджету. Наслідки державного кредиту.

Економічна сутність державного боргу. Структура та види державного боргу. Обслуговування державного боргу та видатки бюджету на цей процес.

Управління державним боргом та його методи. Боргове навантаження в Україні та зарубіжних країнах.

Основна література

1. Бюджетний кодекс України. Закон України від 21.06.2001 року № 2542-ІІІ // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 37–38. – Ст. 189.

2. Василик О.Д., Павлюк К.В. Бюджетна система України: Підручник / О.Д. Василик. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 544 с.

3. Василик О.Д., Павлюк К.В. Державні фінанси України: Підручник / О.Д. Василик. – К.: Центр навчальної літератури, 2003. – 608 с.

4. Кириленко О.П. Місцеві фінанси. Підручник / За ред. О.П. Кириленко. – К.: Знання, 2006. – 677с.

5. Федосов В. Бюджетний менеджмент: Підручник / В. Федосов, В. Опарін, Л. Сафонова та ін.: За заг. ред. В. Федосова. – К.; КНЕУ, 2004. – 864 с.

Додаткова література

6. Бюджетна система: Структурно логічний навчальний посібник для студентів денної та заочної форми навчання за напрямом 0501 – “Економіка і підприємництво”, спеціальність 7.050104 – “Фінанси” / Т.М. Наркізова; ХФУДУЕФ (каф. фінансів). – Х.: ХФУДУЕФ, 2006. – 92 с.

7. Сунцова О.О. Місцеві фінанси: Навчальний посібник / О.О. Сунцова. – К.: Центр навчальної літератури., 2005. - 560 с.

8. Фещенко Л.В., Проноза В.П., Кузьмінчук Н.В. Бюджетна система України: Навчальний посібник. - / Л.В. Фещенко, П. Проноза, Н.В. Кузьмінчук, Х.: ВД “Інжек”, 2007. – 296 с.

9. “Економіка України”, політико-економічний журнал Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України та Національної Академії наук України: К.: “Преса України”.

10. “Фінанси України”, науково-теоретичний та інформаційно-практичний журнал Міністерства фінансів України, К.: ВПЦ “Літопис-ХХ”.

Розробник програми

старший викладач

кафедри фінансів

___________ Т.М. Наркізова