Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прогр_підгот_до_зал.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
48.64 Кб
Скачать

Тема 4. Система доходів і видатків бюджетів

Економічна сутність та класифікація доходів бюджетів. Класифікація доходів бюджетів за ознаками: залежно від повноти зарахування, за методами залучення, за джерелами сплати, за суб’єктами оподаткування. Методи та джерела формування доходів.

Класифікація доходів бюджету за розділами Бюджетного кодексу України.

Склад та джерела доходів Державного та місцевих бюджетів. Доходи місцевих бюджетів, що враховуються та не враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів.

Роль податкової системи у формуванні доходів бюджетів.

Економічна сутність бюджетних видатків. Класифікація видатків бюджету: функціональна, відомча, програмна, економічна.

Розмежування видатків між Державним і місцевим бюджетами. Розмежування видатків між видами місцевих бюджетів.

Бюджетне фінансування, його форми, методи, принципи. Розпорядники бюджетних коштів, їх характеристика.

Тема 5. Видатки бюджету на економічну діяльність держави та науку

Необхідність і склад видатків на розвиток економіки. Склад видатків бюджету на економічну діяльність, їх роль і місце у розвитку галузей економіки.

Напрямки і форми бюджетного фінансування економіки. Бюджетні інвестиції, їх види. Конкурсний відбір об’єктів бюджетного інвестування, його завдання і критерії. Позички з бюджету державним підприємствам, порядок їх видачі і погашення. Порядок дотування збиткових підприємств. Шляхи фінансового оздоровлення державного сектора та ліквідації збитковості.

Видатки бюджету на науку. Організація наукових досліджень і джерела їх фінансування. Фінансування фундаментальних досліджень у наукових установах Національної Академії наук України, у відомчих наукових закладах та вищих навчальних закладах.

Тема 6. Видатки бюджету в соціальну сферу і на соціальний захист населення

Соціальні видатки бюджету як відображення соціальної політики держави, їх склад. Склад соціальної сфери, джерела та принципи фінансування. Форми і методи фінансового забезпечення соціальної сфери. Бюджетне фінансування закладів соціальної сфери, його організація. Кошторисне фінансування як форма бюджетування в бюджетних установах. Кошторис бюджетної установи, його характеристика, види кошторисів.

Видатки бюджету на освіту. Склад і структура видатків на освіту. Фінансування загальноосвітніх шкіл за кошторисом. Оперативно-сітьові показники діяльності школи, порядок їх визначення. Система заробітної плати вчителів. Планування витрат по кошторису загальноосвітнього закладу та його бюджетування.

Особливості кошторисного фінансування шкіл-інтернатів, дитячих дошкільних закладів, закладів підготовки кадрів.

Видатки бюджету на охорону здоров’я. Склад і структура видатків на охорону здоров’я. Бюджетні заклади охорони здоров’я, організація їх фінансової діяльності. Особливості організації фінансової діяльності закладів охорони здоров’я в умовах страхової медицини. Оперативно-сітьові показники діяльності медичних установ. Система заробітної плати медичних працівників. Планування витрат по кошторису медичних установ та його бюджетування.

Особливості бюджетування та фінансування інших установ соціальної сфери.

Культурно-освітні установи, їх склад та особливості організації фінансової діяльності. Особливості планування та бюджетування видатків по кошторису бібліотек, будинків культури, засобів масової інформації.

Планування та фінансування установ фізичної культури та спорту.

Сутність соціального захисту та соціального забезпечення громадян. Соціальний захист населення в умовах ринкової економіки, його сутність. Напрями соціальних гарантій держави населенню, їх зміст, особливості. Соціальне страхування як основна форма соціального захисту населення, його види та фонди.

Склад видатків бюджету на соціальне забезпечення, їх роль в умовах ринкової економіки для підвищення добробуту населення.