Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма_ Наскризна_практика.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Завдання 4. Побудова ділової графіки засобами Excel.

На основі даних вибраної таблиці - документа (див. завдання 1, 2 або 3) побудувати три діаграми певних видів. Дані, що відображаються, можуть міститися як в суміжних, так і в несуміжних стовпцях (рядках) таблиці. Вони повинні бути однотипними, сумірними по величині і складати матрицю з обмеженою розмірністю, наприклад: n*m, де n ≥ 5 і m ≥ 5. Кожна діаграма повинна містити повний набір її об'єктів (заголовок, написи по осях, легенду і т. ін.

Кожна діаграма повинна містити повний набір її об'єктів (заголовок, діаграми, заголовки осей, легенду, сітку і т.п.). Для поліпшення зовнішнього вигляду діаграми кожний її об'єкт потрібно відредагувати. На діаграмі не повинно бути написів вигляду "Ряд 1", "Ряд 2" замість (наприклад) "Планові витрати", "Фактичні витрати" в заголовках рядів, а також "1", "2", "3..." замість (наприклад) "Січень", "Лютий", "Березень" в підписах категорій. Не рекомендується виводити на одній діаграмі дані різної розмірності, наприклад, виражені в гривнах і у відсотках або в штуках.

На основі даних створеної основної таблиці (див. завдання 1) побудувати гістограму або лінійну діаграму. Перед виділенням даних для побудови діаграми рекомендується продумати, які саме комірки будуть використані як чисельні значення графіка, підписи осі категорій (назви), заголовки рядів.

На основі даних створеної основної таблиці побудувати кругову діаграму. Рекомендується використати проміжні підсумки (див. завдання 3). На побудованій діаграмі вивести підписи категорії і долі, легенду вилучити, розмір області побудови діаграми підібрати оптимальним образом. Найбільший або найменший сектор можна відсунути від решти секторів.

Побудувати одну діаграму по вибору користувача. Рекомендується використати нестандартний вигляд діаграми або ж один з видів (нормована гістограма, бульбашкова, пелюсткова, кільцева і т.д.), які найкращим образом відображають дані за змістом задачі.

Завдання 5. Обробка табличних даних з використанням довідкових таблиць

На окремому листі набрати довідкову таблицю, кількість даних – 5-6 строк. Набрати на окремому листі або додати необхідні стовпці до основної таблиці.

За допомогою стандартної функції вертикального перегляду (ВПР) організувати звернення до даних довідкової таблиці по вибраному ключу основної таблиці. Виконати необхідні розрахунки.

Варіанти основної і довідкової таблиць задаються викладачем. Значення і формати полів таблиць встановити самостійно.

Завдання 6. Робота з базами даних в Excel

Використовуючи засоби у режимі з автофільтром зробити селекцію записів таблиці бази даних (БД) за такими критеріями:

1) по ключу з шаблоном * або ?, рекомендується текстове поле;

2) по двох ключових полях із сполучником ТА, що послідовно призначаються полям БД, можна використовувати текстові поля або числові з шаблоном більше (>) або менше (<);

3) по ключу із сполучником АБО, що визначає діапазон даних ("від ... до ..."), застосувати опцію Умова Автофільтру;

Таблицю БД і результати фільтрації з коментарями розмістити на окремих листах.

Скопіювати таблицю на окремий лист, перейменувати лист в "Розширений фільтр". З використанням розширеного фільтру повторити селекцію записів таблиці БД за трьома описаними вище критеріями. Додатково зробити фільтрацію даних за складним критерієм (ТА – АБО). Результати фільтрації послідовно розмістити на листі: діапазон даних, діапазон критеріїв першої фільтрації, діапазон результатів першої фільтрації, діапазон критеріїв другої фільтрації, діапазон результатів другої фільтрації – і т.д.