Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лукянчук.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.92 Mб
Скачать
    1. Огляд методів та засобів системи навчання із застосуванням автоматизованої системи

Автоматизована навчальна система – людино-машинний комплекс, який дозволяє за допомогою спеціально обладнаних місць вести диспут з електронно-обчислювальною машиною (ЕОМ) у режимі колективної, інтерактивної роботи. Автоматизована навчальна система створює добрі умови для ділового навчання і дозволяє кожному користувачу адаптуватись за власними особливими потребами.

Автоматизовані навчальні системи, побудовані на основі мультимедія-технологій є на сьогодні одним із найбільш ефективних засобів навчання. Саме тут повною мірою реалізується давній, але до сьогодні правильний принцип методики викладання: краще один раз побачити, ніж сто разів почути.

Комбіноване використання комп’ютерної графіки, анімації, живого відео зображення, звуку, інших медійних компонентів – усе це надає абсолютно унікальну можливість зробити предмет, що вивчається, максимально наочним, а тому зрозумілим та доступним. Це особливо актуально в тих випадках, коли учень має засвоїти велику кількість емоційно-нейтральної інформації, наприклад, біографії вчених, номенклатуру, правила техніки безпеки тощо.

У побудові навчального матеріалу величезне значення має створення моделей реальних об’єктів, які дозволяють віртуально потрапити всередину об’єкта, зрозуміти основи та суть процесів, що відбуваються в ньому, розкрити внутрішні закономірності.

Для створення електронного дидактичного джерела з використанням гіпермедіа та мультимедіа технологій розробники повинні вибрати програму-редактор, яка використовуватиметься для створення мультимедіа та гіпермедіа сторінок. Існує на сьогодні дуже багато програмних та інструментальних середовищ для реалізації цієї мети, які дозволяють створювати самі різноманітні мультимедійні додатки. Серед них такі програмні пакети, як Authoware Professional або Macromedia Director є досить досконалими, зручними проте дорогими засобами розробки, в той час, як FrontPage, mPower 4.0, HyperStudio 4.0 і Web Workshop Pro є простішими за попередні та дешевшими аналогами. Пакет програм SunRav BookOffice призначений для створення і перегляду електронних видань. Надалі попробуємо проаналізувати деякі з цих програмних пакетів, які є найбільш зручними, часто вживаними та оптимальними для створення електронних дидактичних джерел, враховуючи їх доступність, навчальну мету та рівень інформаційної культури майбутніх викладачів інформатики, враховуючи їх розробницький рівень.

Мультимедійне програмне забезпечення HyperStudio також використовується для створення електронних дидактичних екземплярів навчання з використанням гармонії властивостей і можливостей мультимедіа. Воно надає можливість створювати і поєднувати в одному електронному файлі текст, звук, графіку і відео. Даний програмний пакет є досить зручним  для викладачів і майбутніх інженерів-педагогів для створення мультимедійних пакетів та презентацій. Він представляє інформацію в серіях екранів, які називаються ” карти “, а набір цих карт називається ” стек “.

Створення електронних дидактичних ресурсів може здійснюватися за допомогою використання HTML мови розмітки та прямого програмування JavaScript, що є уже не зовсім простою задачею. В основу гіпертекстової розмітки HTML покладена тегова модель опису документа, що дозволяє скласти в єдиний документ і представити його у вигляді набору елементів, кожний з яких оточений тегами з обох сторін. Якщо це стосується використання готових HTML-файлів текстово-ілюстрованої інформації, то такі програми як Microsoft Word можуть зберігати розроблений в них документ в даному і в інших форматах. Також існують засоби, які допомагають створювати електронні форми на мові HTML не вводячи теги власноруч. Наприклад, це програма Arachnophilia, яка дає полегшення в створенні HTML-зразка, використовуючи закладені в неї можливості створення. Вона до сьогодні використовується для редагування та створення сторінок HTML. Мова програмування Java – це нелегка спеціалізована мова програмування з організацією класової побудови поб'єктно-орієнтовного програмування, досить споріднена мові C++, хоча visual-об’єкти в таких додатках як С++ Builder мають дещо інший характер і зміст. Дана мова була розроблена спеціально як один із самих могутніх інструментів для створення і використання інтерактивної графіки і анімації, їх реалізації через програмний код та можливості підключення сторонніх ресурсів. Багато розроблених уже додатків, таких, наприклад, як Java-аплети, доступні для користування через скачування їх в Інтернет мережі. Їх можна легко і просто завантажити на комп'ютер користувача з метою подальшого використання при створенні власних інформаційних мережевих і персональних ресурсів різноманітної тематики.

Microsoft Power Point призначений для створення та показу презентацій мультимедіа, який легко встановлюється зі всіма прикладними програмами пакета Microsoft Office. За допомогою вложених в нього можливостей презентування можна демонструвати різноманітні ілюстрації, рисунки, фото - і відеоматеріали, портрети, документи, механізми і явища. Дана прикладна програма надає користувачу все необхідне для створення електронних підручників – засоби для малювання, досить хороші можливості роботи з текстом, побудови графіків та діаграм, таблиць, демонстрування ілюстрацій, а також реалізацію гіперпосилань для забезпечення зручного зв’язку між ними. Можливості реалізації зворотного зв'язку дозволяє здійснити автоматизований контроль та коригування дій підопічного в навчальному процесі, надання йому інструкцій щодо подальшої роботи.

Пакет програм SunRav BookOffice – призначений для створення і перегляду електронних книг і підручників та інших електронних одиниць представлення інформації. Тут, в цьому середовищі можна створювати документацію у CHM, HTML, PDF форматах, компілювати і створювати власні додатки у вигляді .eBook-файлів, готових до автономного незалежного виконання, а також в будь-яких інших форматах подання, використовуючи шаблони даного програмного забезпечення. Наприклад, в електронних книгах можна використовувати всю потужність сучасних мультимедійних форматів: аудіо і відео файли, зображення (PNG, JPEG, GIF форматів (включаючи анімовані), Flash, і т.д.). Програма для створення і редагування SunRav BookEditor збагачена встановленою можливістю перевірки орфографії і ніякі додаткові бібліотеки чи програми не потрібні для цього. Могутня розроблена система посилань дозволяє створювати їх з будь-якого місця на інші розділи чи параграфи поточного електронного видання, на інші книги, на тести з використанням програми-додатка tTester, посилання на веб-сторінки через локальні мережі чи мережу Інтернет, опиратися на інші документи та розробки. Обмеження на глибину посилань не накладається, а також є можливість відкриття посилань в спливаючих вікнах, зовнішній вигляд яких можна відповідно надбудовувати. Програма для перегляду SunRav BookReader призначена також для застосування озвучування електронних видань, дозволяє автоматично перегортувати сторінки, проводити повнотекстовий і індексний пошук, читати текстові, HTML, RTF і MS Office документи, використовуючи теми змінювати зовнішній вигляд електронних джерел.

Уся користь гіпертексту складається в створенні гіпертекстових документів, якщо вас зацікавив який або пункт у такому документі, то вам досить тикнути туди курсором для одержання потрібної інформації. Також в одному документі можливо робити посилання на іншими, написаними іншими чи авторами навіть розташовані на іншому сервері. У той час як вам це представляється як одне ціле. World Wide Web переводиться на російську мову як “Всесвітня Павутина”. І, по суті, це дійсно так. WWW є одним із самих зроблених інструментів для роботи в глобальній світовій мережі Internet. Ця служба з'явилася порівняно недавно й усе ще продовжує бурхливо розвиватися. Найбільша кількість розробок мають відношення до батьківщини WWW - CERN, European Particle Physics Laboratory; але було би помилкою вважати, що Web є інструментом, розробленим фізиками і для фізиків. Плодотворність і привабливість ідей, покладених в основу проекту, перетворили WWW у систему світового масштабу, що надає інформацію навряд чи не у всіх областях людської діяльності й охоплюючи приблизно 30 млн. користувачів у 83 країнах світу.

Знання цих програм в будь-який час готове допомагати педагогу любого рівня і закладу самостійно створювати електронні екземпляри для організації процесу навчання використовуючи також і допоміжні матеріали для проведення лекцій, практичних робіт, семінарів, лабораторних робіт та спеціальних факультативів, які будуть поповнені наочними представленнями. Існує і багато інших засобів створення електронних дидактичних ресурсів, які можуть бути з рівним успіхом застосовані з урахуванням їх можливостей та підходів замість названих.

Мова HTML була розроблена британським вченим Тімом Бернерсом-Лі приблизно в 1991-1992 роках в стінах Європейського ради з ядерних досліджень в Женеві (Швейцарія). HTML створювався як мова для обміну науковою і технічною документацією, придатний для використання людьми, які не являлися фахівцями в області верстки. Він успішно справлявся з проблемою складності SGML шляхом визначення невеликого набору структурних і семантичних елементів-дескрипторів. Дескриптори також часто називають «тегами». За допомогою HTML можна легко створити відносно простий, але гарно оформлений документ. Крім спрощення структури документа, до HTML внесена підтримка гіпертексту. Мультимедійні можливості були додані пізніше. Спочатку мова HTML була задумана і створена як засіб структуризації і форматування документів без їх прив'язки до засобів відтворення (відображення). В ідеалі, текст з розміткою HTML повинен був бути без стилістичних і структурних спотворень, відтворюватися на устаткуванні з різною технічною оснащеністю (кольоровий екран сучасного комп'ютера, монохромний екран органайзера, обмежений по розмірах екран мобільного телефону або пристрою і програми голосового відтворення текстів). Проте сучасне застосування HTML дуже далеко від його початкового завдання. Наприклад, тег <TABLE>, кілька разів використаний для форматування сторінки, призначений для створення в документах найзвичайніших таблиць, але, як можна переконатися, тут немає жодної таблиці. З часом, основна ідея платформонезалежності мови HTML була віддана в своєрідну жертву сучасним потребам в мультимедійному і графічному оформленні.

Ми розробляємо програмний продукт – електронний підручник, за допомогою програми Autoplay Media Studio. Він створюється з метою полегшення викладання предмету “Інформатика та комп’ютерна техніка” для викладачів і вивчення предмету для студентів. Адже цей програмний продукт містить теоретичну частину, практичну частину і тестовий контроль