Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №33.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Лекція 33

Тема. Облік нематеріальних активів

  1. Нематеріальні активи, їх класифікація та оцінка.

  2. Облік надходження нематеріальних активів.

  3. Облік амортизації нематеріальних активів.

  4. Облік переоцінки нематеріальних активів.

  5. Облік вибуття нематеріальних активів.

  6. Інвентаризація нематеріальних активів.

  7. Загальні положення з обліку МШП.

  8. МШП у запасах.

  9. Облік необоротної частини МШП.

1. Нематеріальні активи. Їх класифікаиія та оиінка

Нематеріальний активнемонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований та утримується підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, адміністративних цілей чи надання в оренду іншим особам.

Нормативна база:

  • П(С)БО 8 «Нематеріальні активи»,

  • П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»,

  • П(С)БО 2 «Баланс»,

  • П(С)БО 7 «Основні засоби»,

  • П(С)БО 14 «Оренда»,

  • П(С)БО 16 «Витрати»,

  • П(С)БО 19 «Об'єднання підприємств»,

  • Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій.

Норми П(С)БО 8 застосовуються підприємствами всіх форм власності, крім банків і бюджетних установ. Норми П(С)БО 8 не поширюються на гудвіл і операції з нематеріальними активами, особливості обліку яких визначаються іншими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Нематеріальні активи відображають у балансі, якщо вони відповідають установленим критеріям визнання активів, тобто, існує ймовірність того, що підприємство в майбутньому матиме економічну вигоду від них і їх вартість може бути достовірно визначена.

До нематеріальних активів належать:

  • права користування природними ресурсами (субрах 121) До них належать: права користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацією про природне середовище.

  • права користування майном (субрах 122) До них належать: право користування земельною ділянкою, право користування будівлею, право на оренду приміщень тощо.

  • права на комерційні позначення (субрах 123) До них належать: права на торговельні марки, товарні знаки, комерційні (фірмові) найменування тощо.

  • права на об'єкти промислової власності (субрах 124) До них належать: право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин, породи тварин, компонування (топографії) інтегральних мікросхем, комерційні таємниці, у тому числі ноу- хау, тощо.

  • авторське право та суміжні з ним права (субрах 125) До них належать: право на літературні, художні, музичні твори, комп'ютерні програми, компіляції даних (бази даних), виконання, фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення тошо.

інші нематеріальні активи (субрах 127) До них належать: права на здійснення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо.

Придбаний нематеріальний актив визнається підприємством і відображається в обліку та звітності, якщо він відповідає всім критеріям визнання:

  1. Критерії визнання активів:

-актив контролюється підприємством внаслідок минулих подій;

-існує ймовірність одержання підприємством майбутніх економічних вигод, пов'язаних з його використанням;

-вартість активу може бути достовірно визначена;

11.Критерії визнання нематеріальних активів:

-актив є немонетарним;

-актив не має матеріальної форми, може бути ідентифікований;

-актив утримується з метою використання протягом періоду більше одного року або операційного циклу, якщо він перевищує один рік;

утримується для виробництва, торгівлі (постачання товарів та послуг), адміністративних цілей, надання в оренду іншим особам.

Не визнаються активом:

  • витрати на дослідження;

  • підготовку та перепідготовку кадрів

  • рекламу, просування продукції на ринку;

  • створення, реорганізацію підприємства;

  • підвищення ділової репутації.

Первинною оцінкою нематеріальних активів є собівартість їхнього придбання або створення (первісна вартість).

Критерій щодо можливості достовірної оцінки вартості активу застосовується незалежно від того, чи був нематеріальний актив придбаний, отриманий ззовні, чи створений на підприємстві.

Придбані (створені) нематеріальні активи на баланс зараховуються за первісною вартістю. Первісна вартість придбаного активу> охоплює його ціну, мито, всі податки, що не підлягають відшкодуванню, інші витрати, безпосередньо пов'язані із придбанням активу й доведенням його до дієздатного стану. Витрати на сплату відсотків за кредит не включаються до первісної вартості нематеріальних активів

Якщо нематеріальний актив надійшов у результаті обміну на інший актив, то його первісна вартість визначається за справедливою вартістю отриманого активу, що дорівнює справедливій вартості переданого активу з урахуванням будь-яких грошових доплат, здійснених при обмінній операції.

Справедлива вартість нематеріального активу — це сума, за якою актив може бути виміняний або отриманий в операції між незалежними, обізнаними й зацікавленими сторонами.

Якщо нематеріальний актив був безоплатно отриманий підприємством, то його первісна вартість дорівнює ринковій вартості цього активу на дату його одержання.

Первісна вартість нематеріального активу, створеного підприємством, охоплює всі витрати, прямо пов'язані з його створенням і доведенням до стану, придатного для вико­ристання за призначенням (витрати на оплату праці, матеріали, накладні тощо).

Первісна вартість нематеріальних активів збільшується на суму витрат, пов'язаних з удосконаленням цих активів і підвищенням їх можливостей та строку використання, які сприятимуть збільшенню початково очікуваних майбутніх економічних вигод.

Витрати, що здійснюються для утримання об'єкта в придатному для використання стані та одержання початково визначеного розміру майбутніх економічних вигод від його вико­ристання, включають до витрат звітного періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]