Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IDPU.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.04 Mб
Скачать
  • 62.Відродження української державності в роки Визвольної війни 1648-1657рр.

Таким чином, ідею соборності України не було реалізовано, і Х ницький задовольнився козацькою автономіею в межах Речі Поспо Ме разом із тим під час війни формуетыя українська державність - ваисно військового гатунку. Створюютыя центральні й місцеві органи ди, запроваджуетыя новий адміністративно-територіальний поділ. Вищим законодавчим органом була Генеральна рада, але факr ним стала рада козацької старшини. Виконавчу владу репрезентував ман, який видавав універсали, організовував фінансову та судову сист керував зовнішньою політикою. При гетьмані існував уряд - Генеральна канцелярія, що складал генеральної старшини - генерального писаря, генерального судді, ге льного хорунжого,генерального обозного,військового скарбничого. Територія козауької республіки становила близько 200 тис. кв. км І ла поділена на 16 полків, а ті, в свою чергу, на 272 сотні. Столицею і манською резиденуіею було м. Чигирин. На місуях адміністративну в здійснювали полковники й сотники, а у селах - старости. Починае фоватися козацька, селянська і державна власність на землю. Перед 6. Хмельницьким сгояпа дуже серйозна проблема - не д• тити соціального вибуху, оскільки эа Зборівською угодою пере,qбача • принципове збереження старої соціально-економічної системи. Особ це стосувалося селян, які не потрапильі до реестру. Але тут гетьман п водив досить гнучку політику. 3 одного боку, він не допускав безконт.• них селянських заворушень, а 3 іншого - всіляко прагнув уникнути по лення найжорстокіших форм експлуатацїі кріпаків. Велику увагу Б.Хмельницький приділяв дипломатичній діяльності, ірямованій на зміцнення міжнародного становища козацької держави. ~ыо встановлено військово•політичну спілку з Кримським ханством, нсильваніею, Росіею, Туреччиною, Швеціею, Венеціею.

63.Білоцерківський мирний договір 1651, причини прийняття, його зміст і наслідки.

Білоцеркі́вський ми́рний до́говір 1651 — договір між польським урядом і гетьманом України Богданом Хмельницьким, укладений в Білій Церкві 18 (28) вересня 1651 року після невдалої для селянсько-козацьких військ Берестецької битви.

Умови договору були важкими для України. За Білоцерківським договором Україна залишалася під владою шляхетської Польщі.

Польській шляхті поверталися маєтки у Київському, Брацлавському і Чернігівському воєводствах;

територія, підвладна Богдану Хмельницькому, обмежувалася лише Київським воєводством;

реєстрове козацьке військо скорочувалося з 40 до 20 тисяч чоловік;

Україна була позбавлена права вступати у відносини з іноземними державами і повинна була розірвати союз з Кримським ханством.

гетьман зобов'язувався розірвати союз із Кримом і відіслати з України татарські загони.

гетьман позбавлявся права дипломатичних відносин з іноземними державами.

Народні маси України й запорозькі козаки були невдоволені Білоцерківським миром настільки, що Богдану Хмельницькому довелося їх утихомирювати. Боротьба повинна була розгорітися з новою силою.

Богдан Хмельницький використав Білоцерківський договір для перепочинку і підготовки нового воєнного виступу проти шляхетської Польщі. Після початку воєнних дій Білоцерківський договір в травні 1652 був анульований Б. Хмельницьким.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]