Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відкритий міжнародний університет розвитку люди....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
365.06 Кб
Скачать

Розділ 3. Обгрунтування цінової політики тов "Медикор

3.1 Вдосконалення цінової політики тов "Медикор"

За результатами попереднього розділу було виявлено, що проблемами даного підприємства в питаннях цінової політики є наступні:

ціноутворення на підприємстві максимально орієнтовано на витрати й слабо - на дослідження попиту;

ціни недостатньо часто адаптуються до мінливих ринкових умов і рівня розвитку підприємства;

ціна розглядається у відриві від інших елементів системи маркетингу;

ціни недостатньо структуруються по сегментах ринку.

У зв'язку із зазначеними недоліками в даній роботі розроблені заходи, які сприяли б рішенню зазначених раніше проблем. Загальний вид даних заходів представлений на рис.3.1.

Надмірна орієнтація на витрати

Рисунок 3.1 - Основні недоліки й напрямки вдосконалювання цінової політики ТОВ "Медикор"

Розглянемо зазначені напрямки вдосконалення цінової політики ТОВ "Медикор".

Ціна на послуги підприємства, особливо на послуги, пов'язані з наданням медичної допомоги вдома, у більшості випадків прив'язана до витрат. При цьому слід зазначити, що саме цей вид діяльності підприємства є пріоритетним і найбільш значимим у розвитку підприємства, уже зараз виторг від цього виду діяльності становить більше 40% загального виторгу підприємства. Для того, щоб формувати рекомендації, щодо вдосконалення цінової політики, необхідно розглянути конкурентну середу, в якій працює підприємство. В таблиці 3.1 проаналізовано рейтинг підприємств медичної направленості, які працюють на ринку послуг, та є конкурентами ТОВ "Медикор".

Наступною проблемою є те, що цінова політика підприємства не має властивості гнучкості, адаптивності, не пов'язана зі стадією роботи підприємства, діями конкурентів й інших факторів, що прямо або побічно впливають на діяльність ТОВ "Медикор".

Як захід по вдосконалюванню цінової політики ТОВ "Медикор" пропонується переорієнтувати процес ціноутворення з витратного підходу, заснованого на витратах, на маркетинговий - орієнтований на дослідження ринку й потреби.

Складністю в даному питанні є те, що послуги, надавані ТОВ "Медикор" є досить специфічними: обсяг викликів важко пророчити, ці послуги необхідні населенню, незалежно від рівня їхнього доходу, робота державної швидкої допомоги перебуває на досить низькому рівні, період часу від виклику до приїзду карети швидкої допомоги становить порядку 15 - 25 хвилин.

Відповідно до бази даних ТОВ "Медикор", 54,6% потребуючих швидкої медичної допомоги, що звернулися в службу, ТОВ "Медикор", викликали лікарів після того, як пройшло більше 15 хвилин після виклику державної швидкої допомоги. Проблема в тому, що для людей, які звернулися в крайніх ситуаціях у фірму по наданню медичної допомоги вдома, погоджуються на приїзд лікарів, практично не слухаючи оператора, що повідомляє їм про вартість виклику.

Чинники, що впливають на попит:

  • рівень доходів населення (чим вище дохід, тим більше вірогідність, що до вас звернуться за послугою);

  • зміна в структурі населення (наприклад, старіння населення збільшує попит на лікарські препарати, обслуговування);

  • мода (наприклад, бум відносно пластичних операцій);

  • "форсування попиту" на медичні послуги (інколи лікарки своїми рекомендаціями, діагнозами здатні збільшити попит на медичні послуги).

Установа веде звіт про збут послуг у вартісних або натуральних показниках. Такі звіти показують коливання реалізації, але не дають можливості прослідити тенденцію. Для прогнозування попиту використовують ковзаючий річний показник (КРП):

, (3.4)

де, Ʃ S - сума наданих послуг за певний період;

Sn - об'єм наданих послуг за останній день, місяць, квартал вибраного періоду;

Si - об'єм наданих послуг за перший день, місяць, квартал вибраного періоду;

Також було проведено опитування клієнтів ТОВ "Медикор", які хоча б один раз викликали термінову медичну допомогу. Всього було опитано 2648 респондентів, з яких 1538 (більше 50%) погодилися придбати пакет послуг за 253 грн. Тож прогнозований виторг від надання послуги складатиме 389,114 тис. грн, що більше на 10% від виторгу, який був отриманий в 2008 році за надання основних послуг підприємством.

Рівень цін на медичні послуги повинен, з одного боку, не створювати понад прибуток для медичних установ і не обмежувати доступ громадян до основних медичних послуг, а з іншого боку не приводити до різкого і необґрунтованого збільшення об'єму попиту на послуги і нерентабельної діяльності медичних установ.

Для споживача послуга пакетного діагностування вигідніша, ніж користування послугами лікарів окремо, також враховуючи новизну послуги можна зробити висновок, що введення послуги, яка до сьогоднішнього дня не практикувалась на ринку медичних послуг Дніпропетровська становитиме фактор, який сприятиме досягненню мети підприємства.

Отже, даний захід сприяє підвищенню попиту на послуги ТОВ "Медикор" і реалізації стратегії підприємства по розширенню частки ринку.