Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Васильківський_Програма_курсу екологічна етика

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Асоціація зоозахисних організацій України

В. Є. Борейко, Н. А. Пустовіт

ЕКОЛОГічНА ЕТИКА ТА ГУМАННЕ СТАВЛЕННЯ

ДО ТВАРИН і РОСЛИН

Методичний посібник для вчителів

Киев–2011 Издательство ЛОГОС

ББК 74.200.51 Б 33

Видання частково профінансоване президентом Асоціації зоозахисних організацій України А. С. Серпинською

Борейко Володимир Євгенович, Пустовіт Наталія Афа насіївна

Б 33 Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин.

Методичний посібник для вчителів. — К.: Київський еколого&куль& турний центр, Асоціація зоозахисних організацій України, 2011. — 80 с.

Розрахований на вчителів загальноосвітніх навчальних закладів.

Про авторів: Борейко Володимир Євгенович, директор Київського еко& лого&культурного центру, Заслужений природоохоронець України; Пус& товіт Наталія Афанасіївна, кандидат педагогічних наук, завідувач лабора& торії екологічного виховання Інституту проблем виховання НАПН України

© Київський еколого&культурний центр, 2011

Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин

3

З м і с т

Передмова

4

В.Є. Борейко, Б.М. Васильківський. Програма курсу

 

«Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин»

5

Загальні методичні рекомендації

16

Вступ. Предмет, цілі й завдання екологічної етики та гуманного

 

ставлення до тварин і рослин

21

Тема 1. Історія екологічної етики

24

Тема 2. Краса природи

28

Тема 3. Взаємовідносини між людиною й тваринами

33

Тема 4. Основні біологічні й фізіологічні потреби тварин.

 

Права тварин. П'ять свобод свійських тварин

40

Тема 5. Етичні принципи ставлення до природи

50

Тема 6. Етичне ставлення до дикої природи

57

Тема 7. Тварини, що мешкають поряд з людиною

62

Тема 8. Гуманне ставлення до рослин

66

Тема 9. Громадський рух на захист тварин і дикої природи

70

Література

75

Додатки

76

4В.Є. БОРЕЙКО, Н.А. ПУСТОВіТ

ПЕРЕДМОВА

Цей посібник створено до програми «Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин», схваленої для використання у загально& освітніх навчальних закладах Міністерством освіти і науки України.

Проблеми етичного ставлення до природи все активніше порушуються філософами, культурологами, екологами, педагогами. Адже сучасна еко& логічна криза є свідченням кризи духовної, моральної. Відтак, гармонізація взаємодії людства з природою потребує ціннісного, по&справжньому людсь& кого — гуманного — ставлення до навколишнього світу загалом.

Як свідчать психологічні дослідження, ставлення до тварин і рослин

— це перше ставлення до природи, яке починає усвідомлювати дитина. «Я люблю кошенят, маму і морозиво», — зазвичай можна почути від ди& тини. І насправді, в дитячому світосприйнятті тварини займають не менш значуще місце, ніж найрідніші люди, вони — рівноправні, рівноцінні суб'єкти спілкування, переживання, ігор та дружби.

Прагнення до спілкування з тваринами притаманне дітям різного віку. Проте, іноді, слова про любов дивним чином співіснують з проява& ми насильства, або, навіть, жорстокості стосовно тварин.

І це не тому, що діти злі або недобрі. В більшості випадків причини такої поведінки пояснююються невмінням співпереживати, адекватно виражати свої почуття, небажанням знаходити компроміси між власни& ми примхами і природними звичками, потребами пухнастого (чи перна& того) друга. Трапляється, що ставлення до тварини чи рослини ґрун& тується не на наукових знаннях, а на побутових уявленнях чи забобонах, що стає на заваді розумінню їх цінності як окремого прояву Життя.

Програма «Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рос& лин» і рекомендації до неї покликані ознайомити дітей з засадами і пра& вилами етичного ставлення до живої природи. Заропоновані розробки спрямовані не просто на звичайне запам'ятовування наданої інформації. Насамперед, вони мають на меті виховання гуманного ставлення до тва& рин. Предметом уваги педагога має стати формування гуманістичних моделей поведінки по відношенню до тварин і рослин.

У методичному посібнику представлена програма курсу «Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин», наведені загальні мето& дичні рекомендації щодо навчально&виховної роботи зі школярами. По& дана до тем інформація є базовою, її варто поширити, користуючись вка& заними джерелами. Форми і методи вивчення окремих тем дібрано з урахуванням вимог до результатів навчання.

Бажаємо успіхів!

ПРОГРАМА КУРСУ «ЕКОЛОГІЧНА ЕТИКА ТА ГУМАННЕ

СТАВЛЕННЯŸДО ТВАРИН І РОСЛИН»

«Схвалено для використання

в загальноосвітніх навчальних закладах»

науково$методичною комісією з біології, екології та природознавства

Науково$методичної Ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України

14.12.2010 р. № 9

ЕКОЛОГІЧНА ЕТИКА ТА ГУМАННЕ СТАВЛЕННЯ

ДО ТВАРИН І РОСЛИН

Курс за вибором для учнів 8 х (9 х) класів загальноосвітніх навчальних закладів

(34 години, зокрема теоретичних — 20 годин, практичних — 14 годин)

Автори: Борейко В.Є., Васильківський Б.М.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Мета курсу:

Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин має на меті ознайомити учнів з положеннями екологічної етики, при& щепити їм навички гуманного ставлення до тварин і рослин.

Гуманне, етичне відношення до тварин і рослин ґрунтується на переконанні, що людина має зважати на основні права і визна& вати інтереси тварин і рослин незалежно від отриманої користі.

6В.Є. БОРЕЙКО, Н.А. ПУСТОВіТ

Програма покликана сприяти:

розвитку в дитини почуття відповідальності, обов'язку та по& ваги стосовно представників тваринного і рослинного світу;

вихованню природо&центричного світогляду;

формуванню системи моральних цінностей і ціннісних орієнтацій щодо тваринного та рослинного світу;

організації безпосередньої діяльності учнів з охорони при& роди та захисту тварин і рослин своєї місцевості під час навчання та суспільно корисної праці.

Важливою умовою вивчення курсу «Екологічна етика та гу& манне ставлення до тварин і рослин» є різноманітна практична діяльність, бо саме в ній виявляються і закріплюються позитивні якості особистості, що має жити в гармонії з природою, допомага& ти та захищати тварин та рослини.

Актуальність вивчення курсу

У 2006 р. в нашій країні був прийнятий Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Цей Закон спрямова& ний «на захист від страждань і загибелі тварин внаслідок жорс& токого поводження з ними, захист їх природних прав та укріплення моральності й гуманності суспільства».

Стаття 6 Закону проголошує:

«Виховання гуманного ставлення до тварин є важливою скла& довою етичного, культурного та екологічного виховання грома& дян. Виховання гуманного ставлення до тварин передбачає фор& мування високого рівня еколого&етичної свідомості та культури громадян. Виховання гуманного ставлення до тварин забезпе& чується шляхом викладання курсів з екологічної етики та гуман& ного ставлення до тварин у дошкільних навчальних закладах, у системі загальної середньої, професійно&технічної і вищої освіти». Таким чином були чітко окреслені основні освітянські за& дачі з виховання гуманного ставлення до тварин.

Згідно ґрунтовних досліджень російських екологічних психо& логів (В.Ясвін, Д.Дерябо, Д.Кавтарадзе) для підліткового віку ха& рактерний розвиток першого піку невмотивованої жорстокості. Випадки жорстокого поводження з тваринами найчастіше трап& ляються серед учнів 8&9 класів (переважно серед хлопців). Даний навчальний курс спрямований на профілактику випадків жорс& токого поводження з тваринами серед школярів, на виховання

Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин

7

доброго, милосердного відношення до живої природи загалом. Передбачається, що даний курс буде ефективним для форму&

вання етичного ставлення до живої природи в учнів 8&9 класів, тому що його зміст привертає увагу школярів до екологічних проблем, пов'язаних з життєдіяльністю свійських, безпритуль& них, диких тварин та рослин.

Зміст і методи курсу спрямовані на розвиток природоохорон& ної мотивації, вміння особистості надавати допомогу тваринам та рослинам у різних життєвих ситуаціях.

Реалізація змісту навчального курсу передбачає проведення різних форм навчальних занять. Великого значення в зв'язку з цим набувають практичні заняття з охорони природи — виготов& лення і встановлення гнізд для птахів та диких бджіл, різно& манітних годівниць для тварин, надання допомоги деревам.

Оцінювання навчальних досягнень учнів з вивчення цього курсу є необов'язковим. Насамперед, слід звернути увагу на ви& ховні орієнтири, які автори вбачають у проявах співчуття твари& нам та рослинам або в бажанні надати їм допомогу.

Вимоги до навчальних досягнень учнів

Учні повинні знати:

основні еколого&етичні вимоги ставлення до природи;

еволюцію відносин людини та тварин;

основні причини захворювань тварин та заходи з їх профілактики.

Учні повинні вміти:

проводити спостереження за тваринами та рослинами;

працювати з навчальною та науково&популярною літера& турою;

доглядати за тваринами і рослинами;

використовувати набуті знання в справі охорони природи рідного краю;

толерантно ставитися до світу живої природи, поважати чуже життя;

знати як будувати годівниці для птахів і штучні гнізда для птахів і диких бджіл.

Програма курсу складається з теоретичної і практичної час& тин. Вивчення курсу розраховано на 34 години. Заняття прово& дяться з використанням традиційних і нетрадиційних форм і ме&

8В.Є. БОРЕЙКО, Н.А. ПУСТОВіТ

тодів навчання: лекції, практичні заняття, індивідуальні і групові самостійні роботи, зустрічі, рольові ігри.

Практичні роботи узгоджені з порами року, наприклад (виго& товлення годівниць для птахів — у грудні, надання допомоги де& реву — у березні тощо).

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН КУРСУ ЗА ВИБОРОМ

«Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин»

для учнів 8 (9$х) класів загальноосвітніх навчальних закладів 34 години, 1 година на тиждень

 

Норма навчальної роботи, годин

Тема

 

 

 

Всього

Теоретичної

Практичної

 

 

 

 

 

Вступ

1

1

 

 

 

 

Тема 1. Iсторiя екологiчної етики

1

1

 

 

 

 

Тема 2. К раса природи

2

2

 

 

 

 

Тема 3. Взаємовiдносини мiж людиною i

2

2

тваринами

 

 

 

 

 

 

 

Тема 4. Основнi бiологiчнi й фiзiологiчнi

 

 

 

потреби тварин. Права тварин. П'ять

2

2

свобод свійських тварин

 

 

 

 

 

 

 

Тема 5. Етичнi принципи ставлення до

2

2

природи

 

 

 

 

 

 

 

Тема 6. Етичне ставлення до дикої

5

4

1

природи

 

 

 

 

 

 

 

Тема 7. Тварини, що мешкають поряд з

12

2

10

людиною

 

 

 

 

 

 

 

Тема 8. Гуманне ставлення до рослин

4

2

2

 

 

 

 

Тема 9. Громадський рух на захист тварин

3

2

1

i дикої природи

 

 

 

 

 

 

 

Основні терміни та поняття

Безпритульні тварини, біологічні потреби тварин, біоцент& ризм, вакцинація тварин, вегетаріанство, гуманне ставлення до тварин, добробут тварин, жорстокість до тварин, зоозахисні ор& ганізації, опікування тваринами, права тварин, природно&за&

 

 

 

Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

К ть

Змiст навчального матерiалу

Вимоги до результатiв навчання

 

годин

 

 

 

 

 

 

 

1

Вступ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предмет, мета i завдання

Учень (учениця) називає:

 

 

 

екологiчної етики та

предмет, мету i завдання

 

 

 

гуманного ставлення до

екологiчної етики та гуманного

 

 

 

тварин i рослин. Практичне

ставлення до тварин i рослин.

 

 

 

значення етичного вiдношення

Наводить приклади:

 

 

 

до природи.

— етичного чи неетичного

 

 

 

 

 

ставлення до природи.

 

 

 

 

 

 

 

1

Тема 1. IСТОРIЯ ЕК ОЛОГIЧНОЇ ЕТИК И

 

 

 

 

 

 

 

 

Iсторiя екологiчної етики,

Учень (учениця) називає:

 

 

 

ставлення до природи i

— основнi етапи розвитку етичного

 

 

тварин у часи Древнього Риму

ставлення людини до природи.

 

 

 

i Грецiї, у середньовiччi, у

Наводить приклади:

 

 

 

сьогоденнi.Першi закони про

— прийняття перших законiв про

 

 

 

захист тварин. К ульт тварин i

захист тварин у Європi;

 

 

 

рослин у мiфах народiв свiту.

— етичного ставлення до природи

 

 

 

Етичне ставлення до природи

у рiзних релiгiях.

 

 

 

у християнствi, iсламi,

Характеризує:

 

 

 

iудаїзмi i буддизмi. Погляди

— антропоцентризм, бiоцентризм i

 

 

 

А. Швейцера i О. Леопольда

екоцентризм як три основних види

 

 

 

на ставлення до природи.

ставлення людини до природи.

 

 

 

Антропоцентризм,

 

 

 

 

бiоцентризм i екоцентризм.

 

 

 

 

Бiоетика, погляди Ван Р.

 

 

 

 

Поттера. Сучасний бiотичний

 

 

 

 

рух в Українi (С.В. Пустовiт).

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Тема 2. К РАСА ПРИРОДИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

К раса природи. Естетична

Учень (учениця) висловлює:

 

 

 

цiннiсть тварин i рослин,

— власнi судження щодо

 

 

 

дикої природи, небесних

естетичної цiнностi природи.

 

 

 

свiтил, об'єктiв неживої

Наводить приклади:

 

 

 

природи. Вiдображення краси

— вiдображення краси природи в

 

 

 

природи в художнiй творчостi

творах живопису, народної

 

 

 

людини.

творчостi, музики, лiтератури.

 

 

 

 

 

Характеризує:

 

 

 

 

 

— естетичну цiннiсть

 

 

 

 

 

ранньоквiтучих рослин;

 

 

 

 

 

— естетичну цiннiсть спiву диких

 

 

 

 

 

птахiв;

 

 

 

 

 

— естетичну цiннiсть старих дерев.

 

 

 

 

Робить висновки:

 

 

 

 

 

— про найбiльш естетично цiннi

 

 

 

 

 

дерева у найближчому лiсi, парку.

 

 

 

 

 

 

 

10

В.Є. БОРЕЙКО, Н.А. ПУСТОВіТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

К ть

Змiст навчального матерiалу

Вимоги до результатiв навчання

 

годин

 

 

 

 

 

 

 

2

Тема 3. ВЗАЄМОВIДНОСИНИ МIЖ ЛЮДИНОЮ I ТВАРИНАМИ

 

 

 

 

 

 

 

 

Поняття жорстокостi у

Учень (учениця) висловлює:

 

 

 

відношенні до тварин.

— своє ставлення до випадкiв

 

 

 

Випадки жорстокості в

жорстокого поводження з

 

 

 

сiльському господарствi, в

тваринами.

 

 

 

дослiдних роботах, на

Наводить приклади:

 

 

 

полюваннi i риболовлi. Закон

— основних вимог Закону України

 

 

 

України "Про захист тварин

"Про захист тварин вiд жорстокого

 

 

 

вiд жорстокого поводження".

поводження";

 

 

 

Альтернативи експериментам

— основних альтернатив

 

 

 

на тваринах. Ставлення до

експериментам над тваринами.

 

 

 

тварин як до iстот, здатних на

Учень (учениця) порiвнює:

 

 

 

почуття. Тварини i розваги.

— вiдповiднiсть умов утримання

 

 

 

Тварини в зоопарках, цирках,

тварин у зоопарку, зоокуточку,

 

 

 

парках тощо. Фотографування

фермi вимогам Закону України

 

 

 

з дикими тваринами як

"Про захист тварин вiд жорстокого

 

 

 

приклад жорстокого

поводження".

 

 

 

поводження. Вплив

 

 

 

 

жорстокого поводження з

 

 

 

 

тваринами на стан здоров'я

 

 

 

 

людини. Добробут тварин.

 

 

 

 

Ветеринарнi i санiтарно&епi&

 

 

 

 

демiологiчнi норми утримання

 

 

 

 

тварин у домашнiх умовах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема 4. ОСНОВНI БIОЛОГIЧНI Й ФIЗIОЛОГIЧНI ПОТРЕБИ

 

 

2

ТВАРИН. ПРАВА ТВАРИН. П'ЯТЬ СВОБОД ДОМАШНIХ

 

 

 

ТВАРИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безправнiсть тварин. Фiзичнi i

Учень (учениця) називає:

 

 

 

моральнi страждання тварин.

— основнi бiологiчнi та фiзiологiчнi

 

 

 

Основнi бiологiчнi та

потреби тварин;

 

 

 

фiзiологiчнi потреби тварин i

— основнi права тварин;

 

 

 

права щодо їх захисту.

— п'ять свобод домашнiх тварин.

 

 

 

Самодостатня цiннiсть

Наводить приклади:

 

 

 

тварин. К онцепцiя "П'ять

— основних бiологiчних i

 

 

 

свобод" домашнiх тварин.

фiзiологiчних потреб тварин.

 

 

 

Поняття вiдповiдальностi i

Характеризує:

 

 

 

обов'язків стосовно тварин.

— самоцiннiсть тварин;

 

 

 

Опiкування, доброта i

— основнi захворювання домашнiх

 

 

 

милосердя по вiдношенню до

тварин.

 

 

 

тварин. Стресовi ситуацiї для

Спостерiгає:

 

 

 

сiльськогосподарських тварин

— за поведiнкою тварин у природi

 

 

 

(транспортування та забiй).

та вдома;

 

 

 

Надання ветеринарної

— за бiологiчними i фiзiологiчними

 

 

 

допомоги.

потребами тварин у природi та

 

 

 

 

 

вдома.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

К ть

Змiст навчального матерiалу

Вимоги до результатiв навчання

 

годин

 

 

 

 

 

 

 

 

Поняття про бiотехнологiчнi

 

 

 

 

дослiдження та їх вплив на

 

 

 

 

свiйських тварин. Здоров’я

 

 

 

 

домашнiх i свiйських тварин,

 

 

 

 

захворювання паразитами,

 

 

 

 

травми, нерозбiрливе

 

 

 

 

харчування, стерилiзацiя та

 

 

 

 

вакцинацiя тварин. Бiологiчнi

 

 

 

 

особливостi найбiльше розпо&

 

 

 

 

всюджених видiв домашнiх

 

 

 

 

тварин. Основнi медикаменти i

 

 

 

 

методи догляду за хворою

 

 

 

 

твариною. Нормативно&

 

 

 

 

правова база утримання

 

 

 

 

тварин в Українi.

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Тема 5. ЕТИЧНI ПРИНЦИПИ СТАВЛЕННЯ ДО ПРИРОДИ

 

 

 

 

 

 

 

 

Народнi традицiї етичного

Учень (учениця) називає:

 

 

 

ставлення до природи. Етичнi

— етичнi принципи ставлення до

 

 

 

принципи ставлення до

природи;

 

 

 

природи. Екологiчне

— матерiальнi i нематерiальнi

 

 

 

обґрунтування етичного

цiнностi природи.

 

 

 

ставлення до природи.

Наводить приклади:

 

 

 

Цiнностi природи: матерiальнi

— етичного ставлення до квiтiв,

 

 

 

i нематерiальнi

дерев;

 

 

 

 

 

— етичного ставлення до лiсу;

 

 

 

 

 

— етичного ставлення до тварин.

 

 

 

 

 

Характеризує:

 

 

 

 

 

— екологiчну спрямованiсть

 

 

 

 

 

традицiй, фольклору українського

 

 

 

 

народу.

 

 

 

 

 

Робить висновки:

 

 

 

 

 

— у чому полягає роль народних

 

 

 

 

 

традицiй у вихованнi етичного

 

 

 

 

 

ставлення до природи.

 

 

 

 

 

 

 

5

Тема 6. ЕТИЧНЕ СТАВЛЕННЯ ДО ДИК ОЇ ПРИРОДИ

 

 

 

 

 

 

 

4

Поняття про основнi категорiї

Учень (учениця) називає:

 

 

 

об'єктiв природно&заповiдного

— основнi категорiї об'єктiв

 

 

 

фонду (ПЗФ). Шкода вiд

природно заповiдного фонду;

 

 

 

туризму в нацiональних

— основнi екологiчнi правила

 

 

 

парках i iнших об'єктах ПЗФ.

туриста.

 

 

 

Правила поведінки під час

Наводить приклади:

 

 

 

вiдвiдування об'єктiв природ&

— етичного ставлення туристiв

 

 

 

но&заповiдного фонду. Основнi

до об'єктiв природно&заповiдного

 

 

 

екологiчнi правила туриста.

фонду.

 

 

 

 

 

 

 

12

В.Є. БОРЕЙКО, Н.А. ПУСТОВіТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

К ть

Змiст навчального матерiалу

Вимоги до результатiв навчання

годин

 

 

 

 

 

5

Тема 6. ЕТИЧНЕ СТАВЛЕННЯ ДО ДИК ОЇ ПРИРОДИ

 

 

 

 

 

 

Чи iснують "шкiдливi"

Характеризує:

 

 

тварини? Вовк як "санiтар"

— роль вовка у лiсовій екосистемі;

 

 

лiсу i важливий еле&мент

— чи є вовк "шкiдливою"

 

 

екологiчних систем. Завдання

твариною;

 

 

шкоди природi вiд масового

— у чому полягає завдання шкоди

 

 

збору гербарiю i зоологiчних

природi вiд масового збору

 

 

колекцiй. Екологiчне

гербарiю i зоологiчних колекцiй.

 

 

ставлення до диких тварин i

 

 

 

екосистем. Червона книга.

 

 

1

Рольова гра "Суд над вовком"

Учнi проводять гру "Суд над

 

 

 

 

вовком", у якiй декiлька людей

 

 

 

 

грають роль "адвокатiв" вовка, а

 

 

 

 

ще кiлька — виступають з боку

 

 

 

 

"обвинувачення". Адвокати

 

 

 

 

наголошують на позитивній ролі

 

 

 

 

вовка у пiдтримання екосистеми,

 

 

 

 

"обвинувачення" — на випадках

 

 

 

 

нападiв вовка на свiйських тварин.

 

 

 

 

Iншi учнi, якi виконують роль

 

 

 

 

"народних присяжних", пiсля нара&

 

 

 

 

ди виголошують "вирок" вовкові.

 

 

 

 

 

12

Тема 7. ТВАРИНИ, ЩО МЕШК АЮТЬ ПОРЯД З ЛЮДИНОЮ

 

 

 

 

 

2

Урбанiзацiя та її наслiдки.

Учень (учениця) називає:

 

 

Тварини що мешкають в

— наслiдки урбанiзацiї;

 

 

населених пунктах (селах,

— тварин, що мешкають в

 

 

мiстечках, мiстах). Мiсця в

населених пунктах;

 

 

населених пунктах де

— рiзнi мiсця в населених пунктах

 

 

мешкають рiзнi тварини.

де проживають рiзнi тварини.

 

 

Природнi зони (парки, сквери,

Наводить приклади:

 

 

ставки, озера, рiчки, дерева),

— створення домiвок та годiвниць

 

 

та людськi помешкання

для рiзних тварин;

 

 

(подвiр'я, горища, стiни та

— де можуть жити тварини в

 

 

пiдвали будинкiв) як мiсця

населених пунктах;

 

 

проживання рiзних тварин.

— органiзацiї допомоги тваринам

 

 

Правила побудови домiвок

та безпритульним тваринам.

 

 

для птахiв, диких бджіл i

Характеризує:

 

 

годiвниць. Проблема тварин у

— стан мiсць проживання тварин в

 

 

населених пунктах та безпри&

населених пунктах;

 

 

тульних тварин. Органiзацiя

— стан безпритульних тварин у

 

 

допомоги тваринам населених

населених пунктах.

 

 

пунктiв та безпритульним

 

 

 

тваринам.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

К ть

Змiст навчального матерiалу

Вимоги до результатiв навчання

 

годин

 

 

 

 

 

 

 

 

Сприяння вихованню вiдповi&

Робить висновки:

 

 

 

дальних власникiв.

— що необхiдно зробити для того,

 

 

Позитивний вплив тварин на

щоб у населених пунктах

 

 

 

здоров'я людини. Основи

покращились умови життя тварин.

 

 

гiгiєни при утриманні

 

 

 

 

домашнiх тварин.

 

 

 

3

Практична робота.

Учень (учениця) називає:

 

 

 

Виготовлення годiвниць для

— птахiв, якi потребують

 

 

 

птахiв.

пiдгодовування взимку;

 

 

 

 

 

— корм, яким слiд пiдгодовувати

 

 

 

 

 

взимку птахiв.

 

 

 

 

 

Учень (учениця) демонструє

 

 

 

 

 

навички:

 

 

 

 

 

— будiвництва годiвниць для

 

 

 

 

 

птахiв.

 

 

2

Встановлення годiвниць для

Учень (учениця) називає:

 

 

 

птахiв.

— найбiльш зручнi годiвницi для

 

 

 

 

 

рiзних видiв птахiв;

 

 

 

 

 

— мiсця в парку (лiсi), де

 

 

 

 

 

найкраще встановлювати годiвницi.

 

3

Практична робота.

Учень (учениця) називає:

 

 

 

Виготовлення штучних гнiзд

— птахiв, якi повертаються з вирію

 

 

для птахiв.

навеснi.

 

 

 

 

 

Учень (учениця) демонструє

 

 

 

 

 

навички:

 

 

 

 

 

— спорудження домiвок для рiзних

 

 

 

 

видiв птахiв.

 

 

2

Встановлення штучних

Учень (учениця) називає:

 

 

 

гнiздiвель для птахiв.

— найбiльш зручнi домiвки для

 

 

 

 

 

рiзних видiв птахiв;

 

 

 

 

 

— мiсця в парку (лiсi), де

 

 

 

 

 

найкраще встановлювати домiвки

 

 

 

 

для птахiв.

 

 

 

 

 

 

 

4

Тема 8. ГУМАННЕ СТАВЛЕННЯ ДО РОСЛИН

 

 

 

 

 

 

 

2

Рослини — як вразливi до дiй

Учень (учениця) називає:

 

 

 

людини живi органiзми.

— правила догляду за домашнiми

 

 

Правила догляду за

рослинами;

 

 

 

домашнiми рослинами.

— методи i технiку догляду за

 

 

 

Методи i технiка догляду за

старими деревами–пам'ятками

 

 

 

старими деревами–

природи.

 

 

 

пам'ятками природи.

 

 

 

 

 

 

 

 

14

В.Є. БОРЕЙКО, Н.А. ПУСТОВіТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

К ть

Змiст навчального матерiалу

Вимоги до результатiв навчання

 

годин

 

 

 

 

 

 

 

 

Охорона ранньоквiтучих

Наводить приклади:

 

 

 

рослин, якi занесенi до

— дбайливого ставлення до старих

 

 

 

Червоної книги України.

дерев–пам'яток природи України.

 

 

 

 

 

Характеризує:

 

 

 

 

 

—стан старих дерев–пам'яток

 

 

 

 

 

природи у найближчому скверi,

 

 

 

 

 

парку, лiсi.

 

 

 

 

 

Робить висновки:

 

 

 

 

 

— як треба налагодити охорону

 

 

 

 

 

пролiскiв та iнших ранньоквiтучих

 

 

 

 

 

рослин у населених пунктах.

 

 

2

Практична робота. Надання

Учень (учениця) називає:

 

 

 

допомоги деревам або

— звичайнi ознаки, за якими

 

 

 

виготовлення штучних гнiзд

оцiнюється стан дерева;

 

 

 

для диких бджiл.

— методи лiкування дерева.

 

 

 

 

 

Характеризує:

 

 

 

 

 

— технологiю лiкування дупел i

 

 

 

 

 

поверхневих пошкоджень дерев.

 

 

 

 

 

Учень (учениця) називає:

 

 

 

 

 

— види диких бджiл, якi можуть

 

 

 

 

 

жити в домiвках.

 

 

 

 

 

Учень (учениця) демонструє

 

 

 

 

 

навички:

 

 

 

 

 

— спорудження домiвок для диких

 

 

 

 

 

бджiл.

 

 

 

 

 

 

 

3

Тема 9. ГРОМАДСЬК ИЙ РУХ НА ЗАХИСТ ТВАРИН I ДИК ОЇ

 

 

ПРИРОДИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Зоозахиснi органiзацiї в

Учень (учениця) називає:

 

 

 

Українi i Європi. Вiдомi дiячi

— вiдомi зоозахиснi органiзацiї в

 

 

 

науки i культури, якi

Українi, Європi та їх внесок у

 

 

 

захищають тварин. Акцiї на

захист тварин.

 

 

 

захист тварин i дикої

Наводить приклади:

 

 

 

природи.

— участi своїх однолiткiв у захистi

 

 

 

 

 

тварин вiд жорстокого поводження.

 

 

 

 

 

Характеризує:

 

 

 

 

 

— зоозахисний рух у власному

 

 

 

 

 

населеному пунктi.

 

 

 

 

 

Робить висновки:

 

 

 

 

 

— що необхiдно зробити для

 

 

 

 

 

розвитку зоозахисного руху у

 

 

 

 

 

населених пунктах.

 

 

1

Зустрiч з представниками

 

 

 

 

громадських екологiчних

 

 

 

 

органiзацiй.

 

 

 

 

 

 

 

 

Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин

15

повідний фонд, «п'ять свобод тварин», свійські тварини, старо& давні дерева, фізичні страждання тварин, Червона книга, еко& логічна етика, естетична цінність природи.

Література для вчителя

1.Большой спор о любительской охоте. Сост. В.Е. Борейко. — К.: КЭКЦ, 2003. —

176 с.

2.Борейко В.Е., Подобайло А.В. Екологічна етика. — К.: КНУ, 2004. — 112 с.

3.Борейко В.Е. Экологическая этика в школе. — К.: КЭКЦ, 2004. — 90 с.

4.Гуманитарный экологический журнал (1999D2010).

5.Декларация прав природы. — К.: КЭКЦ, 2003. — 15 с.

6.Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження», 2006.

7.Кисельов М.М., Канак Ф.М. Національне буття серед екологічних реалій. — К., 2000. — 320 с.

8.Леопольд О. Календарь песчаного графства. — М.: Мир, 1980. — 216 с.

9.Логиновская Л.М., Силич Т.В., Ставропольцев С.А. Биоэтика и экоэтика для дошкольного и внешкольного образования. — Минск: МГЭУ, 2009. — 181 с.

10.Людина і довкілля. Захист тварин. — Львів, 2003. — 88 с.

11.Моральні та естетичні питання охорони природи. Тези доповідей обласної наD уковоDпрактичної конференції (Львів, жовтень, 1990). — Львів: УТОП. — 35 с.

12.Нэш Р. Права природы. История экологической этики. — К.: КЭКЦ, 2001. —

128 с.

13.Риган Т. В защиту прав животных. Э. Линзи. Божественные права животных.

К.: КЭКЦ, 2004. — 104 с.

14.Сингер П. Освобождение животных. — К.: КЭКЦ, 2002. — 136 с.

15.Швейцер А. Благоговение перед жизнью. — М.: Прогресс, 1992. — 572 с.

Література для учнів

1.Борейко В.Е., Грищенко В.Н. Спутник юного защитника природы. — К.: КЭКЦ, 1999. — 304 с.

2.Гриник П.І., Стеценко М.П., Шнайдер С.Л., Листопад О.Г., Борейко В.Є. СтароD давні дерева України. РеєстрDдовідник. — К.: Мінприроди України, 2009. — 143 с.

3.Леопольд О. Календарь песчаного графства. — М.: Мир, 1980. — 216 с.

4.Симонова Л.П. Ключи от природы или этические беседы по экологии. — М.: Агар, Мик., 1998. — 143 с.

5.Скарс Р. Эковоины. Радикальное движение в защиту природы. — К.: КЭКЦ, 2002. — 144 с.

6.Толстой Л. Первая ступень. — М.: Молодая гвардия, 1998. — 5 с.

Інтернет-ресурси

1.Київський екологоDкультурний центр, www.ecoethics.ru

2.Центр защиты прав животных «Вита», www.vita.org.ru

ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Загальна спрямованість методики вивчення курсу з екоетики визначається психологічними закономірностями формування ставлення до природи учнів підліткового віку.

Психологи виділяють молодший, середній і старший підлітко& вий вік.

Ставлення до природи дітей молодшого і середнього підлітко& вого віку подібне. У молодшому підлітковому віці кожний другий школяр включає природні об'єкти в список «значущих інших». Висловлювання підлітків свідчать про їх ставлення до своїх до& машніх тварин, як до членів сім'ї, рівноцінних партнерів у спілкуванні. При цьому ступінь психологічної близькості з цими об'єктами може бути вищим від матері, батька, інших рідних.

Упідлітковому віці природа майже не розглядається як «об'єкт користі». Вона частіше виступає як «об'єкт охорони».

Зважаючи на недостатню сформованість у підлітків відповідного практичного досвіду, реалізація їх ставлення до природи потребує уваги і певного спрямування з боку педагогів.

Упідлітковому віці — 13&15 років — відбуваються карди& нальні зміни в ставленні до природи. Істотно знижується кількість школярів, для яких об'єкти природи відіграють роль «значущих інших», ставлення до природи, як до суб'єкта, руй& нується. Оскільки природні об'єкти не зараховуються до сфери рівного у своїй самооцінці, то стають можливими такі дії стосов& но них, які раніше були б неможливі. Старші підлітки можуть бу& ти здатними на жорстоке поводження з тваринами, рослинами. При цьому жорстокість дійсно виступає проявом агресивності, а не є наслідком «нерозуміння», як в попередні періоди.

Природа для старших підлітків стає своєрідним «полігоном» для соціальних досягнень. Старші підлітки прагнуть просто вико& ристовувати природу і менше схильні до спілкування з природ& ними об'єктами. В цьому віці тварини можуть виступати засобом самоствердження у колі однолітків — зростає бажання мати тва& рину «престижної» породи тощо.

Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин

17

Проте така трансформація не є загальною для всіх старших підлітків і відбувається тільки з тими, для кого на попередніх етапах спілкування з природними об'єктами не набуло цінності, а природні об'єкти недостатньо розкрились як суб'єкти.

Таким чином, потрібно всіляко підтримувати і розвивати відповідне ставлення до тварин, як до рівноправних суб'єктів спілкування, сприяти усвідомленню значення тварин у житті людини і в житті підлітків зокрема. Це допоможе мінімізувати негативні прояви стосовно тварин у старшому віці.

У визначенні методів вивчення правил гуманного ставлення до тварин і рослин враховано й інші психологічні особливості підлітків.

Вікові особливості підлітків

Відповідні виховні впливи

 

 

Прагнення бути і вважатися дорослим,

Позитивний вплив мовлення

самостійним, приймати важливі рішення,

на свідомість. Діалогові методи:

обстоювати свої погляди, думки, судження...

бесіди, дискусії, полеміка.

 

Анкетування, тестування

 

з наступним самоаналізом

 

й самооцінкою

 

 

Підлітку властивий нестримний потяг до

Діалогові форми, робота

спілкування, до колективу, до спільної

в малих групах

діяльності з товаришами

 

 

 

Підлітки переживають труднощі "формування

Стиль спілкування вчителя з

людської гідності"

учнями на ґрунті взаємоповаги.

 

Спеціальні вправи на підвище&

 

ння самооцінки, усвідомлення і

 

закріплення позитивних рис

 

 

14&річним підліткам може бути притаманна

Вправи на аналіз ситуацій,

здатність повністю усвідомлювати значення

завершення початої історії,

своїх дій і керувати ними

прийняття рішень

 

 

Перед підлітком відкривається світ ідей:

Вправи на аналіз своєї

великі події і життєві звички, відносини

поведінки, ставлення до тварин

стають предметом розмірковувань, зіставлень

 

і протиставлень; на все, що відбувається

 

навколо, підліток починає дивитися з

 

філософських позицій, усе підлягає

 

внутрішньому моральному оцінюванню ...

 

 

 

Педагогічні впливи доцільно спрямовувати так, щоб учні висту& пали активними суб'єктами виховної діяльності. Коли учні са& мостійно здобувають знання, останні сприймаються їх як особисте