Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MA.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Виберемо довільне c між a і b. Позначимо . (в деякій точці) 

4. Диференційованість функціі. Критерій диференційованості.

Функція f:ХR називається диференційованою в точці x0Df (x0 - гр. т Df) , якщо існує таке лінійне відображення L:RR, що Lim (f(x)-f(x0)-L(x-x0))/(x-x0))=0, xx0  (1 озн.)

якщо f(x)-f(x0)=A(x-x0)+ o(x-x0) A=const є R (2 озн)

якщо Lim ((f(x)-f(x0))/(x-x0))=f(x0), xx0 де f(x0) - похідна функції в точці x0  (3 озн)

Теорема 1.(н і д умови диф-ті) f диференційована в точці x0 тоді і тільки тоді коли функція має похідну в цій точці (тобто f(x0)).

Теорема 2.(н умови диф-ті) f диференційована в точці x0 тоді коли функція f неперервна в точці x0.

Операцію знаходження похідної ф-ції f наз-мемо диференціюванням f.

Нехай ХR, x0X,  x0x0Xx0x0X Функція f:XR диференційована в точці x0 x0x0 зліва (зправа), якщо її звуження на проміжок x0x0x0x0) є диференційованим в точці x0, значення похідної цього звуження в точці x0 називається лівою (правою) похідною функції f в точці x0 і позначається f-(x0) (f+(x0)). (Рублев)

x0 - гр. т. Df, x0Df , Lim ((f(x)-f(x0))/(x-x0))=f-(x0), xx0-o; f-(x0) - ця скінчена границя наз. лівою похідною функції в т. x0. Lim ((f(x)-f(x0))/(x-x0))=f+(x0), xx0+o; f+(x0) ця скінчена границя наз правою похідною. (Олександрович)

Теорема 3. (Критерій диференційованості) Для того, щоб функція f:XR((a,b)fR ) була диференційованою в точці x0X(x0(a,b))  (при )

= (при ).

слідує з теореми критерію існування границі в точці. має скінчену границю в точці , але

5. Локальний екстремум. Необхідні та достатні умови екстремуму.

Функція f: (a,b)R має локальний максимум (мінімум) в точці x0(a,b), якщо існує окіл (x0-, x0+)(a,b) такий, що x(x0-,x0+) f(x)f(x0) (f(x)f(x0)).

Якщо останні нерівності будуть строгими (xx0), тобто f(x)<f(x0) (f(x)>f(x0)), то локальний максимум (мінімум) називається строгим.

Необхідна умова екстремуму:

Теорема1. Якщо ф-ція f(x) диф-на в т с та має в цій точці локальний екстремум, тоді f'(с)=0.

Теорема Ферма.

Нехай функція f: (a,b)R має локальний максимум (мінімум) в точці x0 (a,b) і має в цій точці як праву так і ліву похідну, тоді .

З означення диференційованості функції в точці .

Припустимо, що в точці є екстремум, а похідна не дорівнює 0, то або >0 або <0, алн внаслідок неперервності , то з стійкості нерівності в деякому околі зберігає знак, з чого слідує, що права частина не зберігає знак при переході через точку . В одному з менших околів , де одночасно виконується знакосталість і знакозмінність, а це неможливо. Отже . 

Т2. (Перша достатня умова екстремуму).

1) Нехай f: (a,b)R - неперервна на (a,b) функція і  >0: f' існує в кожній точці деякого околу точки x0 (x0-,x0+)(a,b). Якщо при переході через точку x0 f' змінює знак, то в цій точці функція має локальний екстремум.

2) Нехай f: (a,b)R хє(a,b)  >0: f' існує в кожній точці деякого околу точки x0(x0-,x0+)(a,b) і f'(х0)=0. Якщо при переході через точку x0 f' змінює знак, то в цій точці функція має локальний екстремум.

Т3. (Друга достатня умова екстремума).

Якщо функція f: (a,b)R задовольняє в точці x0 (a,b) умовам :1) f"(x0)0 (скінчена) і 2) f'(x0)=0, то f має локальний екстремум в точці x0 (f"(x0)>0 –min i f"(x0)<0 - max).

Т4. (Третя достатня умова екстремума).

Нехай функція f: (a,b)R задовольняє в точці x0 (a,b) умовам: 1) >0: f n-раз диф-на в околі деякої точки x0 (x0-,x0+)(a,b); 2) f(k)(x0)=0, k=1,...,n-1; 3) f(n)(x0)0. Тоді при парному n f має екстремум в точці x0, а при непарному n екстремуму в точці x0 не має.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]