Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сети_Лекции_сайт.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.75 Mб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Визначити основні характеристики стандарту 100Base-TX: топологія, метод з’єднання, метод управління доступом, кабель, тип роз’єма , кількість абонентів, швидкість передачі даних

  2. Визначити основні характеристики стандарту 100Base-T4: топологія, метод з’єднання, метод управління доступом, кабель, тип роз’єма , кількість абонентів, швидкість передачі даних

  3. Визначити основні характеристики стандарту 100Base-FX: топологія, метод з’єднання, метод управління доступом, кабель, тип роз’єма , кількість абонентів, швидкість передачі даних

Література

  1. Новиков Ю.В., Кондратенко С.В. – Локальные сети: архитектура, алгоритмы, проектирование. М.: Изд-во ЭКОМ

  2. Олифер В.Г., Олифер Н.А. Компьютерные сети. Принципы, технологии, протоколы: учебник для вузов. 3-е изд.-СПб: Питер.

  3. Лозікова Г.М. Комп’ютерні мережі: Навчально-методичний посібник – К. Центр навчальної літератури

Тема: Функції репітерів та репітерних концентраторів. Перемикачі.

План заняття:

1. Функції репітерів

2. Функції репітерних концентраторів

3. Класифікація та види концентраторів

4. Призначення та функції комутуючих концентраторів

5. Структура комутаторів

Репітери знайшли своє використання в мережах з топологією шина (10Base5, 10Base2). Репітери використовуються для збільшення довжини мережі та додавання до мережі додаткових сегментів. Повторювачі отримують сигнал, який послаблено, ретранслюють його та передають в інший сегмент. Репітери відтворюють амплітуду сигналів та їх форму.

Концентратори розподіляються на активні (switch та комутатор) та пасивні (hub). Обидва типа концентраторів відрізняються принципами передачі інформації.

Пасивні концентратори мають декілька портів. На кожному з портів встановлюється репітер. Тому концентратор при отриманні сигнала на порт перш за все відновлює сигнал по формі та потужності, а потім розсилає пасивно на всі останні порти, незалежно від того, якому з вузлів слід відправити пакет даних. Хаби дозволяють з’єднувати вузли чи однотипні сегменти та найбільше використання знайшли в топології зірка.

Активні концентратори виконують більш складні функції ніж пасивні. Вони також дозволяють з’єднувати декілька абонентів або сегментів. При отриманні пакета на порт активні концентратори визначаєть адресу вузла-приймача та пересилають пакет в той порт, де знаходиться приймач, на відміну від пасивних концентраторів, які пересилають дані на всі можливі порти. Активні концентратори можуть містити порти з різними типами роз’ємів. Вони також використовуються в топології зірка.

Репітерні концентратори виконують функції репітерів, а також можуть виконувати функції по виявленню та корегуванню помилок в мережі, яки виникають з-за спотворень в кабелі, з-за шумів, з-за неякісного мережного обладнання, виникнення колізій та інш. причин. Репітерні концентратори можуть виявляти та корегувати наступні основні помилки: множинна колізія; передача, яка затягнулася; невірна несуча.

Комутуючі концентратори (switched hub) інакше називають перемикачами або комутаторами. Ці пристрої досить часто застосовують в мережах, які складаються з багатьох сегментів та потребують зниження навантаження в мережі.

Розрізняють два класи комутаторів:

  • Комутатори зі сквозним вирізанням (Cut-Through, Cut-Through Switching)

  • Комутатори з накопиченням та ретрансляцією (Store-and-Forward, SAF)

Комутатори Cut-Through мають більш просту конструкцію, працюють швиде та мають нижчу ціну, ніж Store-and-Forward. Комутатори класа Cut-Through буферують тільки головну часстину пакета з метою виявлення адреси отримувача та виконнання відповідної подальшої комутації. Комутатори Store-and-Forward – більш складні та досить дорогі пристрої, які конкурують з мостами та маршрутизаторами. Ці комутатори отримують пакети та повністю буферують іх в спеціальній пам’яті, яка організована по принципу черги FIFO.

Оскільки комутатори використовуються в мережах з великою інфтенсивністю обміну інформації, то для швидкої обробки пакетів та паралельного перенаправлення кадрів між всими портами комутатора пакетів в склад комутатора включили спеціальні мікропроцесори (БІС ASIC) на кожний з портів. Тому сучасні комутатори – мультипроцесорні системи з досить великою продуктивністю обробки пакетів.

Окрім мікропроцесорів в склад комутаторів включається засіб обміну інформації між мікропроцесорами. В залежності від засобу обміну інформації комутатори розподіляють на:

  • Комутатори з комутаційною матрицею

  • Комутатори із загальною шиною

  • Комутатори з багатовходовою пам’яттю, що розподіляється

Комутатори з комутаційною матрицею – перші комутатори. Такі комутатори включають перехресну матрицю, у всих вузлах якої встановлюється зв’язок на час передачі пакетів.

Комутатори із загальною шиною в якості засобу обміну інформації використовує одну загальну шину.

Комутатори з багатовходовою пам’яттю, що розподіляється, мають біль складну архітектуру. В цій архітектурі входи мікропроцесорів з’єднуються з входами пам’яті, а виходи мікропроцесорів - з виходами пам’яті.

В досить складних комбінованих комутаторах можуть застосовуватися всі типи архітектур комутаторів.