Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Биотехнология 1 мод.docx
Скачиваний:
136
Добавлен:
12.06.2018
Размер:
1.5 Mб
Скачать

5. Методи, що застосовуються у біотехнології

Визначаються біооб’єктами та поділяються на клітинні та молекулярні.

Клітинні – робота з бактеріями (отримання вакцинних препаратів), актиноміцетами (отримання антибіотиків), міксоміцетами (отримання лімонної кислоти), тваринними клітинами (противірусні вакцини), клітини людини (отримання інтерферону) та інші.

Молекулярні - маніпуляції з нуклеїновими кислотами. Проте молекулярний рівень все одно трансформується у клітинний.

6. Сировинна база біотехнології

Елементи живлення, необхідні для росту клітин поділяють:

· основні елементи (Н+,О2,С,N2)

· елементи, які потребуються у менших кількостях (Р, К, S)

· амінокислоти (глутамінова к-та, L -та D -амінокислоти)

· вітаміни та гормони

· мікроелементи ( Cu,Ca,Fe,Zn,Co,Mo )

Основні види субстратів, які використовуються у біотехнології:

Глюкоза- джерело вуглецю та енергії, швидко асимілюється, додають до культур-продуцентів складних органічних сполук (Крохмаль, целюлоза (хімічний та ферментативний гідроліз)).

Цукроза - джерело вуглецю та енергії,основний субстрат при біосинтезі антибіотиків, амінокислот, органічних кислот(Цукровий тросник, цукровий буряк).

Лактоза - джерело вуглецю та енергії, засвоюється деякими мікроорганізмами (Молочна сироватка при виготовленні масла, сиру).

Ксилоза - джерело вуглецю та енергії, засвоюється багатьма бактеріями та дріжджами роду Candida (Крилан, основний компонент рослинних геміцеллюлоз).

Крохмаль - д жерело вуглецю та енергії, засвоюється після гідролізу різної глибини (Картопля, кукурудза, пшениця, рож, ячмінь, рис, банани)

Целюлоза - джерело вуглецю та енергії(Різноманітне рослинна сировина. Використання деревини (ялина, смерека, бамбук, евкаліпт) та відходів сільського господарства (солома, кукурудзяний качан, стеблі бавовняника, відходи бобів))

етанол - джерело вуглецю та енергії, як поверхнево-активна речовина посилює спінювання культуральної рідини (Від субстратів цукру до продуктів гідролізу деревини та компонентів нафти та газу)

С10-С20 алкани - джерело вуглецю та енергії, використовується бактеріями, дріжджами, міцеліальними грибами (Нафта та газовий конденсант).

NH )2 SO джерело азоту(Мінеральні джерела).

Патока - джерело вуглецю та енергії, найбільш вживаний субстрат для біотехнологічних процесів, високій рівень цукрі (Побічний продукт виробництва цукру-сирцю та цукру-рафінату).

Ячмінь та продукти його переробки - джерело вуглецю та енергії, частіше використовується солодовий екстракт (ячмінь).

Гідролізати деревини, соломи - джерело вуглецю та енергії, мінеральний солей, містить пептози, що позитивно впливає на ріст дріжджів (Деревина, трав’яна маса).

Рослинні олії та тваринні жири - джерело вуглецю та є високоефективним джерелом енергії (Рослинна та тваринна сировина)

Екстракт дріжджів - джерело вуглецю, енергії, азоту, мінеральних солей, суміш амінокислот, ліпідів, вітамінів,цукрі (Отримують від пивних та пекарських дріжджів шляхом автолізу).

Соєве борошно - джерело вуглецю та енергії, багато білка, фосфору та жирів (Від соєвих бобів після видалення олії).

повернутися до змісту