Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Биотехнология 1 мод.docx
Скачиваний:
136
Добавлен:
12.06.2018
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Лекція №1. Введення у біотехнологію. Історія розвитку, сучасність, майбутнє

Біотехнологія у ветеринарній медицині

ТЕМА ЛЕКЦІЇ: ВВЕДЕННЯ У БІОТЕХНОЛОГІЮ

АВТОР: НОВІЦЬКА О.В., кандидат ветеринарних наук,

кафедра мікробіології, вірусології та біотехнології НУБіП України

АНОТАЦІЯ

Викладено основні положення про нову навчальну дисципліну – біотехнологію у ветеринарній медицині , показано її роль серед інших біологічних наук в формуванні майбутнього лікаря ветеринарної медицини. Детально охарактеризовані основні етапи розвитку біотехнології як науки та висвітлено визначні історичні віхи.

Метою лекції є ознайомлення студентів , що навчаються за спеціальністю «Ветеринарна медицина» з новою наукою – біотехнологією у ветеринарній медицині .

Засвоєння матеріалу лекції є суттєвим елементом становлення лікаря ветеринарної медицини .

План лекції:

1. Вступ. Визначення терміну «Біотехнологія». Чому ми вивчаємо цю дисципліну, що дають отримані знання лікарю ветеринарної медицини?

2. Зв язок біотехнології з іншими дисциплінами

3. Етапи становлення біотехнології

4. Основні розділи біотехнології.

ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ

1. ВСТУП.

В результаті стрімкого прогресу різних складових частин фізико-хімічної біології виникло нове спрямування у науці та виробництві, яке отримало назву - біотехнологія. Це міждисциплінарна галузь науково-технічного прогресу, яка є більш зрілим станом у розвитку біології, яка нині і в майбутньому займатиметься створенням цілого з елементів вивчених раніше.

Біотехнологія є однією з найбільш перспективних і прогресуючих галузей науково-технічної і промислової діяльності . З її розвитком пов'язано вирішення ряду важливих соціальних, сировинних, продовольчих і екологічних проблем. Світовий бізнес в біотехнологічній галузі переживає період підвищення інвестиційної активності в науковій, освітянській та промисловій сферах, стрімко зростає ринок біотехнологічної продукції медичного, сільськогосподарського та харчового призначення

Задачі вивчення дисципліни :

  • Ознайомлення студентів з природою і багатогранністю біотехнологічних процесів, зі здобутками біотехнології у ветеринарній медицині і сільському господарстві.

  • Вивчення методів контролю, стандартизації і сертифікації біологічних препаратів.

  • Ознайомлення з основними елементами приготування імунобіологічних препаратів, призначених для профілактики і діагностики патологічних станів тварин.

  • Пізнання основ молекулярної біології нуклеїнових кислот та процесів біосинтезу білка.

  • Ознайомлення з методологією генної інженерії (створення рекомбінантних конструкцій, транс генних тварин, рослин, мікроорганізмів).

  • Ознайомлення з біотехнологічними аспектами вирішення екологічних проблем.

Вперше термін «Біотехнологія» застосував угорський інженер Карл Е рекі у 1917 році.

Біотехнологія (від грец. « bios » - життя, « teken » - мистецтво, « logos » - наука).

Згідно визначенню Європейської біотехнологічної федерації (заснована у 1978р .) Біотехнологія - це наука, яка застосовує знання у галузі мікробіології, біохімії, генетиці, генної інженерії, імунології, хім. технології, приладо - та машинобудуванні та використовує біологічні об’єкти (мікроорганізми, клітини тканин та рослин) або молекули (нуклеїнові кислоти, білки, ферменти, вуглеводи) для промислового виробництва корисних для людей та тварин речовин та продуктів.