Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ історія.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
18.12.2017
Размер:
66.24 Кб
Скачать
  1. Причини та соціально-економічні наслідки громадянської війни у сша

Причини:

  • Вирішення питання про освоєння земель на захід від ріки Міссісіпі: промислова буржуазія Півночі була зацікавлена в розвитку на цих землях середніх за своїм розміром зернових фермерських господарств, які дозволили б задовольнити більшість бажаючих одержати землю переселенців і забезпечити швидко зростаючі промислові центри Північної Америки дешевим хлібом. Бавовняні магнати півдня США домагалися для себе права купувати землю великими ділянками з метою поширення на захід бавовняних плантацій – латифундій.

  • Вирішення питання про рабство: промислова буржуазія Півночі мала потребу у великому ринку вільної робочої сили, а також у розширенні внутрішнього ринку для промислових товарів. Усього цього можна було досягти, лише надавши неграм статус вільних громадян США, з чим не могли погодитися їхні власники на півдні.

  • Вирішення питання про митні тарифи: південні аграрні штати були зацікавлені в розвитку вільної торгівлі, оскільки вивозили бавовну в Європу, головним чином – у Англію. Молода промисловість Півночі мала потребу в захисті від конкуренції з боку англійських товарів високими митними бар'єрами.

Наслідки:

  • У травні 1862 року конгрес прийняв закон «Про гомстеди» (закон про земельні наділи), відповідно до якого кожний громадянин США міг безкоштовно отримати у власність 180 акрів (73 гектара) землі на заході за умови її обробки особисто,сплативши лише $10 спеціального збору.Впровадження цього закону сприяло швидкому розвитку капіталістичного фермерства: з 1860 по 1880 рр. у руки фермерів перейшло 65 млн. акрів (27 млн. га) землі, причому роздача землі на цих умовах тривала аж до середини 1920-х років.

  • Постановою конгресу у вересні 1862 року відміна рабства без надання землі й, таким чином, поповнили ряди найбільш низькооплачуваних робітників США.

  1. Загальна характеристика епохи індустріалізації. Технологічні та соціально-економічні ознаки економічної системи к. XIX – поч. XX ст.

З 2-ї пол19ст в ек провід країн світу відб проц індустріалізації. Зміни в структурі ек провідних кр світу(результат):

1)вин нових і модернізація старих галуз госп

2)пром в-цтво переваж над с/г,а важка пром над легкою

3)орг та упр підприємств засн на акціонерних засадах

4)вин 1-х монопольних обєднань:картелі, синдикати і трести

5)переваж фінанс капіталу над промисл і торгів

Ці структ зміни стали можл на осн технічної револ:

1)зміна енергетичної бази(електроенергія замість енергії пари)

2)розв електротехніки(зокрема передавання на відстані)

3)вин нових спос виплавки сталі(Мартенівський,Томасівський)

4)вин нових видів транспорту:автомоб,тепловоз,трактор,аероплан

5)відкр в хімії(вин нафтохімії)

Проц індустріалізації був перерваний:

-1 Світовою війною(1914-18)

-Світовою ек кризою(1929-33)

-2 Світовою війною(1939-45)

З кін19ст США стають світ лідером пром вир, а Великобританія-колишня фабрика світу, поступається як за темп розв, так і за абсолютними показниками.

Соседние файлы в предмете История экономики (история экономических учений)