Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ історія.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
18.12.2017
Размер:
66.24 Кб
Скачать
  1. Втрата Великобританією промислового і торгівельного панування в к. Хіх – на поч. Хх ст.

Основні причини встрати В промислової і торгівельної монополії:

1)вин нових світ промисл центрів-США, Німечиина

2)моральне старіння техніки періоду ПП, що акт застос в Британії та колоніях

3)пізня монополізація промисловості, але посилена монополізація банк сфери

4)зменш експорту, втрата ринків збуту в США та Європі

5)орієнтація експорту та вивозу капіталу до колоній, а не до розвинених країн

6)зовн-ек політика фритредерства вільної торг, тоді як США і Німеч захищали свої ринки- посил протекціонізмю

Втрати ек країни-переможницці:

Ек Великобританії суттєво постражд від 1Світової війни, втрат 3ну нац багатства, 2/3нац флоту, заборг США 4млрд$

Позитивні насл війни для Великобританії:

-збільш колоній імперії-Індія, Австалія, Канада, Нова Зеландія

Країна досягає довоєнного рівня тільки у 1929р(рівень 1913). Однак частка у світ пром ринку скороч з 15% до 10%. Суч конвеєрна сист не вик в Англ промисл. Посил залежність Британії від імпорту с/г прод та промисл сировини. Жовтень 1929- поч. ек кризи в світі.

  1. Економічний підйом в Німеччині в к. Хіх – на поч. Хх ст. Економічна політика о.Бісмарка.

Причини промисл підйому Німеч:

1)обєдн пруськ земель у країну Нім(Бісмарк)

2)перемога над Францією Німеччини, приєднали Ельзас і Лотарингія(багаті на ресурси)

3)швидке зрост насел призв до швидкого зр к-сті робітників

4)жорстк режим Бісмарка:низькі з/п, багато роботи

5)вик інновацій

6)протекціонізм

7)збільш довжини залізниць

8)відсутн колон призв до капітал зосередж у сер країни

9)мілітаризація збільш попит на метал

Відб монополіз у промисл і банк сфері.

Причи монополіз:

1)криза 1873р-депресія призв до звуж платоспром насел призв до вин картелів

2)високі ввізні мита

3)відсутн колон призв до поштовх власн продукції

  1. Особливості економічного розвитку Франції у к. Хіх - на поч. Хх ст.

Причини ек відставання:

1)поразка у фр-прус війни

2)контрибуції Німеччині

3)Дефіцит вугілля призв до високих цін на ресурсів

4)стара технік база

5)криз стан с/г(40% зайн)

6)повільн зростання насел призв до пов зрост роб сили

7)низьк рівень концентрації в-цтва(вел к-сть мал п-ств)

8)недостат фінанс забезпеч п-ств(більший вклад банку в ін п-ства)

Фр ек-агр кр (56% у с/г), поступ збільш машинобуд, розвит буд, індустр, суднобуд, видоб енерг рес, але досить низьк темпами. Найбільш монополізація у банк сфері.

  1. Економічний підйом в сша в XIX – на поч. XX ст. Світове лідерство сша

Причини економічного підйому Америки:

  • Буржуазно-демократичні перетворення в суспільстві під час Громадянської війни (1861–1865). Специфічний ефект стосовно високої рентабельності виробництва мало різке залучення в орбіту буржуазних відносин тих регіонів і верств населення, які раніше перебували на дофеодальному, рабовласницькому щаблі розвитку (південь США).

  • Економічний розвиток США спирався на швидко зростаючий внутрішній ринок, основною фігурою якого був фермер, що мав достатньо коштів (через відсутність ренти) для того, щоб сприяти зростанню попиту не лише на промислові товари особистого споживання, але й на сільськогосподарські машини, будівельні матеріали для будівництва елеваторів, мінеральні добрива й т. п. Крім того, розширення ринку було спричинене будівництвом залізниць, які швидко зв'язали в одне ціле раніше економічно розрізнені райони країни, а також господарським освоєнням Заходу.

  • Дешевизна землі й відсутність ренти в США (роздача землі за лінкольнівським актом 1862 року тривала до 1920-х років) забезпечували високу конкурентоспроможність американських продуктів на внутрішньому й зовнішньому ринках, що дозволило американським фермерам, реалізуючи своє зерно на ринках Європи (з великим збитком для Англії та Німеччини), використати витягнуті з кишень європейських споживачів гроші для створення робочих місць у США.

  • Уряд США проводив протекціоністську політику, яка полягала в тому, що з 1865 року мито на імпортовані промислові товари становило 40-50% їхньої вартості, а з 1897 збільшилося до 57%. Внутрішній протекціонізм: до кінця XIX ст. промисловість США була звільнена від сплати податків.

  • Швидке зростання населення США (за період 1860–1914 рр. воно збільшилося з 31,4 до 100 мільйонів чоловік, причому частка іммігрантів становила 28 мільйонів чоловік).

  • Запізнення промислового перевороту привело до відсутності тут морально зношеного устаткування.

  • Винятково сприятливі природні умови: більші запаси нафти, залізної руди та вугілля, величезні масиви родючих земель у зоні природного зрошення, лісові угіддя.

  • Винятково сприятливі зовнішньоекономічні й зовнішньополітичні умови: США перебували в оточенні Канади, Мексики та дуже слабко розвинених в економічному й військовому відношенні країн Латинської Америки, вдалині від серйозних конкурентів.

  • Потік капіталів із Західної Європи в США (в 1914 році 5 млрд. євродоларів було вкладено в американську важку промисловість і транспорт).

  • Широке застосування електроенергії (в 1914 році 33% промислових потужностей працювало за допомогою электричного струму).

Сполучені Штати успішно використовували події в Європі для подальшого збагачення. Вони виступили в ролі головного постачальника воєнних матеріалів, продовольства і сировини воюючим державам. Вартість американського експорту за роки війни збільшилася більш ніж утроє. Загальний чистий прибуток американських монополій у 1914-1919 р.р. складав близько 34 млрд. дол. У результаті війни США захопили основні світові ринки збуту і джерела сировини й установили світове панування в Західній півкулі

Фактори, що прискорили монополізацію економіки США:

    • Криза надвиробництва, що почалася в 1873 році й повторювалася з періодичністю в десять років (1883,1893).Під час кризи відбувається різке перевищення пропозиції товарів над платоспроможним попитом

    • Висока вартість робочої сили в США (внаслідок існуючої до середини 20-х років можливості одержати безкоштовно до 180 акрів родючої землі) зумовила прагнення фабрикантів максимально витиснути живу працю найманих робітників за рахунок широкого застосування машин, що було під силу лише фінансово потужним корпораціям.

    • Безперервні технічні зрушення у виробництві вимагали значної концентрації капіталу.

    • Інтенсивне залізничне будівництво вимагало колосальної концентрації капіталів через величезну капіталоємність залізничних проектів і супроводжувалося відповідним збільшенням банківської інфраструктури.

[З метою стимулювання залізничного будівництва уряд США дарував кампаніям у повну власність по 10 кілометрів землі по обидва боки від залізничної гілки. Ця земля, що не мала цінності, після проведення по ній залізниці різко зростала в ціні й після продажу її фермерам приносила залізничним магнатам колосальні надприбутки. Це дозволило їм вдатися до фінансової махінації, що дістала назву «розпорошення капіталу», коли керівництво корпорацій випускало акції на суму, більшу, ніж обсяг зібраного статутного капіталу, тобто частина «фіктивних» акцій не мала ніякого матеріального покриття й приносила дивіденди лише за рахунок того, що їх дозволяли виплачувати земельные спекуляції залізничних магнатів]

Соседние файлы в предмете История экономики (история экономических учений)