Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ історія.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
18.12.2017
Размер:
66.24 Кб
Скачать
  1. Економіка північноамериканських колоній Англії. Причини і наслідки війни за незалежність.

Так, південні колонії, де природні умови дозволяли розвивати плантаційне господарство, стали постачальниками тютюну, цукрової тростини, рису, бавовни тощо. У північних колоніях розвивалися фермерське господарство та різні промисли. Економічний розвиток колоній стримувався метрополією. Це призвело до того, що англійські колонії перетворилися на сировинний придаток метрополії. 

Формування північноамериканської нації. У середині XVIII ст. в англійських колоніях в Америці почалося формування єдиного внутрішнього ринку, посилювалися торговельні зв’язки між південними та північними колоніями.

Причини конфлікту між колоніями та метрополією. Поступово колонії ставали багатшими й багатолюдними і їх важче було утримувати в економічній залежності. В обхід англійських законів до колоній контрабандним шляхом завозилося 9/10 необхідних товарів. Зверхність Англії колоністи визнавали лише тому, що вважалися англійськими підданими і метрополія захищала їх від зовнішніх ворогів (французів, іспанців).

У середині XVIII ст. ситуація змінилася. По-перше, після Семилітньої війни у колоністів зникла зовнішня загроза. По-друге, лояльна політика метрополії стала більш жорстокою

Колоністи відмовлялися купувати товари, привезені з метрополії. У відповідь губернатори за допомогою англійських військ розпочали репресії, що призвело до збройних сутичок.

В Англії «Бостонське чаювання» сприйняли як оголошення війни. Англійські війська увійшли до Бостона.

Наслідки:

За умовами Версальського мирного договору Великобританія офіційно визнавала незалежність 13 американських колоній, та офіційно відмовлялась від територіальних  претензій до них, а також був встановлений кордон між США та Британськими Колоніями в Північній Америці (сучасна Канада).

  1. Економічний розвиток сша (від утворення незалежної держави до громадянської війни)

Північноамериканські колонії Англії можуть бути розділені на кілька груп:

  • Південна – панували вел рабовласницькі плантації.

  • Північна – переважало дрібне фермерське господарство, рабство було відсутнє.

  • Центральна – аграрне, з панування великого фермерства

Причини:

  • Англія гальмувала економічний розвиток північноамериканських колоній, перешкоджаючи торговельним зв'язкам американської буржуазії з іншими країнами й прагнучи перетворити їх в аграрно-сировинний придаток метрополії

  • Англійська земельна аристократія на чолі з королем намагалася насадити в Північній Америці систему великого дворянського землеволодіння з метою подальшої здачі цієї землі в оренду фермерам і одержання чогось схожого на феодальну ренту.

  • Рядовим жителям колоній заборонялося переселятися на землі на захід від Апалачських гір, оголошених власністю Британської корони.

Наслідки:

  • В 1783 році було проголошено нову державу – США.

  • Було ліквідовано дворянську й королівську власність на землю;

  • Однак не відбулося знищення рабства, а також аграрне питання не було вирішене на користь фермерів: землю за Апалачами дозволялося продавати тільки дуже великими ділянками по 640 акрів (1 акр = 0,4 га) по $2 за акр, що робило її недоступною для більшості фермерів.

Соседние файлы в предмете История экономики (история экономических учений)