Добавил:
Допоможу чим зможу) Відсигнальте якщо знайшли шось корисне) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
60
Добавлен:
15.12.2017
Размер:
2.93 Mб
Скачать

Основні команди навігації в Web

Команди навігації дають змогу переходити від перегляду одного документа до іншого (без ручного введення URL в адресний рядок). Вони згруповані в окрему групу команд у меню Вид, а для зручності використання відповідні кнопки винесені на панель інструментів.

Рис. 2.4. Кнопкова панель управління

Назад ("гаряча" комбінація клавіш — Alt+?). Повертає до попереднього документа. За рахунок кешування (запису інформації на комп'ютер користувача) документ відображається набагато швидше, ніж у разі нового завантаження.

Вперед ("гаряча" комбінація клавіш — Alt+ a). Після повернення до попередніх сторінок за командою Назад за допомогою цієї команди можна повернутися на наступну (упорядку відвідування) сторінку.

 Остановить ("гаряча" клавіша — Esc). Перериває завантаження Web-документа або файлу. Після виконання команди у вікні браузера відображається вся текстова і графічна інформація, завантажена до цього часу. Незавантажені малюнки відображаються рамочками у відповідному місці.

 Обновить ("гаряча" клавіша — F5). Повторно завантажує поточну сторінку. Використовується, наприклад, тоді, коли через збій на лініях зв'язку або після команди (Установить завантаження сторінки було перервано).

Домой ("гаряча" комбінація клавіш — Alt+Home). Завантаження домашньої сторінки.

 

Засоби пошуку інформації Використання пошукової панелі

Для пошуку документів у системі WWW за вказаними ключовими словами до складу браузера включено такий інструмент, як пошукова панель — панель "Поиск". Вона вмикається (вимикається) за допомогою команди Buд-Панели обозревателя-Поиск (Crl+Е) або за допомогою кнопки Поиск панелі інструментів (рис. 2.5). Пошук інформації виконується після введення в поле запиту ключових слів і натиснення кнопки Пуск. У результаті на пошуковій панелі відображаються гіперпосилання на документи, в яких зустрічаються зазначені ключові слова.

Рис. 2.5. Вікно браузера з панеллю пошуку

Варто зауважити, що пошукові системи, як правило, ігнорують прийменники і сполучники, а також цифри, що дає змогу формулювати запити у вигляді фраз.

Введені ключові слова можна перенаправити на іншу пошукову систему, скориставшись кнопкою Следующий або вибравши її з випадаючого списку біля цієї кнопки.

Список пошукових систем фіксований і визначається параметрами утиліти "Язики и региональние стандарти" панелі управління. Зокрема, для України він включає такі пошукові системи: MSN Search, Meta, Aport, Yandex.

Щоб розпочати пошук за новими ключовими словами, слід скористатися кнопкою Создать.

Налаштування пошукової панелі

Можливі два варіанти налаштування пошукової панелі. Один з них дає змогу використовувати для пошуку кілька із запропонованих пошукових систем у встановленій послідовності і зберігати до десяти результатів виконаних пошуків. За іншого варіанта всі завдання пошуку виконуються за допомогою однієї вибраної користувачем системи; при цьому результати пошуку не зберігаються. Налаштування панелі здійснюється за допомогою кнопки Настройка, яка викликає вікно "Настройка параметров поиска" (рис. 2.6).

Рис. 2.6. Вікно налаштування параметрів пошуку

Для вибору першого (найзручнішого) варіанта потрібно ввімкнути перемикач Используйте помощника по поиску для улучшения поиска. Тоді при увімкненому режимі Поиск веб-страници необхідні пошукові системи вибирають, позначаючи поля з їх назвою. Позначені системи відображаються в окремому полі відібраних систем. Кнопки у вигляді стрілок під цим полем дають змогу задати черговість використання систем. За допомогою режиму Превидущий поиск можна відображати на пошуковій панелі результати попередніх пошуків.

Коли позначають одночасно обидва поля Поиск веб-страницы та Превыдущий поиск, на пошуковій панелі відображаються два перемикачі з тими самими назвами, за допомогою яких можна швидко переходити від пошуку до перегляду попередніх результатів. Саме за такого налаштування панелі пошуку нове завдання пошуку можна розпочати за допомогою кнопки Создать, а для пошуку з тими ж ключовими словами з використанням наступної пошукової системи — скористатися кнопкою Следующий. Для вибору іншого варіанта налаштування необхідно у вікні налаштування ввімкнути перемикач Используйте общую службу поиска для всех заданий поиска, вибрати в запропонованому списку одну з пошукових систем для виконання всіх завдань пошуку.

Якщо до складу пошукових систем входить MSN, можна також виконати автопошук з використанням адресного рядка. Для цього достатньо ключове слово або фразу ввести безпосередньо в адресний рядок — Internet Explorer розпочне автопошук з використанням заздалегідь визначених параметрів пошуку.

Функція "связанные ссылки" дає змогу виконати пошук сторінок, "схожих" на ту, що переглядається в поточний момент. Поняття "схожості" компанією Microsoft не конкретизується, проте ця функція справді розширює можливості пошуку, робить його більш "інтелектуальним".

Щоб скористатись цією функцією, достатньо при перегляді сторінки-зразка вибрати в меню Сервис команду Показать связанные ссылки. Для зручності використання рекомендується розмістити на панелі інструментів кнопку Связанный.

Соседние файлы в папке Лаби (умови)