Добавил:
Допоможу чим зможу) Відсигнальте якщо знайшли шось корисне) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
60
Добавлен:
15.12.2017
Размер:
2.93 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

ВИВЧЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ БРАУЗЕРА INTERNET EXPLORER ПРИ РОБОТІ В СИСТЕМІ WORLD WIDE WEB

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ № 2

З КУРСУ “РОБОТА В ІНТЕРНЕТ”

для студентів базового напрямку

125. "Кібербезпека"

Затверджено

на засіданні кафедри

захисту інформації протокол № 1 від 30.08.2017р.

Львів - 2017

"Вивчення можливостей браузера Internet Explorer при роботі в системі World Wide Web": Методичні вказівки до лабораторної роботи з курсу “Робота в Інтерент” для студентів базового напрямку 125. "Кібербезпека", Укл. Л.Т. Пархуць, М.Ю. Костяк - Львів: НУЛП, 2017 - 24 с.

Укладачі: Пархуць Л.Т., д.т.н, проф.

Костяк М.Ю., асистент

Відповідальний за випуск: Дудикевич В.Б., проф., д.т.н, зав.каф. захисту інформації

Рецензенти: Хома В.В., д.т.н., проф.

Мета: знайомства з можливостями браузера Internet Explorer (v.6), що входить до складу операційної системи Windows XP: пошукові засоби, механізм закладок, робота з документами в автономному режимі, журнал відвідувань, збереження та друк.

  1. Основні теоретичні відомості Загальні відомості про World Wide Web і url-адреси

World Wide Web (Всесвітня Павутина) — це інтерактивна мультимедійна система комунікацій у Internet, що заснована на використанні гіпертекстової технології. Ще її називають WWW, W3 або Web (Павутина). На сьогодні це найпопулярніша система в Internet, що динамічно розвивається. У системі World Wide Web можна в реальному часі звертатися до гіпертекстових документів, які містять текст, графіку, фотографії, аудіо- і відеозаписи.

Гіпертекстові документи — це електронні документи, що підготовлені мовою розмітки гіпертексту HTML (HyperText Markup Language). Їх також називають HTML-документами або Web-документами. Такі документи є текстовими документами, що містять спеціальні коди або мітки (теги).

Комп'ютери, що використовуються для зберігання, організації та пересилання HTML-документів, називають Web-серверами. Для перегляду таких документів призначені спеціальні програми — клієнт-програми Web або браузери. Такі програми при відкритті HTML-документа обробляють коди, що містяться в ньому, і відображають текст документа відповідно до отриманих інструкцій. Найпоширенішим з браузерів, який є частиною операційної системи Microsoft Windows є Internet Explorer.

Браузер рідко складається з однієї програми для роботи з WWW. Cучасний браузер – це цілий програмний комплекс, до складу якого входить декілька десятків програм, які забезпечують роботу не тільки з сервісом WWW, але й з електроноою поштою і новинами, телеконференціями та іншими сервісами. Так до складу Internet Explorer входять:

  • Internet Explorer – Web браузер;

  • Outlook Express – клієнт для роботи з електонною поштою та групами новин;

  • NetMeeting – програма для інтернет-телефонії;

  • Microsoft Chat – програма для “балачок” в текстовому режимі (IRC);

  • Microsoft Messenger – “інтернет-пейджер”, програма для швидкого обміну текстовими повідомленнями та програма для інтернет-телефонії.

І все це є безкоштовним додатком до Microsoft Windows. Крім того, до Internet Explorer можна підключити багато додатків від сторонніх розробників, які дають змогу розширити його функціональність (відображати відео та анімацію у вікні браузера, відтворювати звук та ін). Зі всього цього різноманіття ми розглянемо тільки головне – власне Web браузер.

Звернення до гіпертекстових документів, а також інших ресурсів, здійснюється за допомогою електронних покажчиків — гіперпосилань (при активізації гіперпосилання на сервер надсилається певна команда). Унікальна можливість Web полягає в тому, що автори гіпертекстових документів можуть організовувати посилання на документи, створені іншими авторами на інших Web-серверах.

Посилання у Web-документах для зв'язку з ресурсами, на які вони вказують, використовують універсальні адреси, що називаються URL (Uniform Resource Locators — уніфіковані покажчики ресурсів). URL-адреси містять інформацію про те, де розміщується відповідний ресурс і як до нього звернутися.

URL-адреса має такий формат:<protocol>://<host>/<url-path>, де

  • <protocol> визначає тип ресурсу або яким мережним протоколом треба скористатися для доступу до нього;

  • <host> — доменне ім'я або IP-адреса сервера;

  • <url-path> — шлях до файлу.

Зокрема, початок URL-адреси може мати такий вигляд:

  • http:// — для звертання до Web-серверів;

  • ftp:// — для звертання до FTP-архівів;

  • gopher:// — для звертання до Gopher-серверів (попередників Web-серверів);

  • telnet:// — для запуску сеансу Telnet, протягом якогоможна управляти віддаленою машиною;

  • wais:// — для пошуку інформації в базах даних системи WAIS (останнім часом використовується рідко);

  • news:// — для перегляду новин UseNet;

  • mailto:// — для передачі електронної пошти;

  • file:// — вказує на файл, розташований на жорсткомудиску комп'ютера користувача.

Соседние файлы в папке Лаби (умови)