Добавил:
Допоможу чим зможу) Відсигнальте якщо знайшли шось корисне) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
64
Добавлен:
15.12.2017
Размер:
587.78 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

Вивчення основних протоколів і принципів функціонування електронної пошти

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ № 5

З КУРСУ “РОБОТА В ІНТЕРНЕТ”

для студентів базового напрямку

125. "Кібербезпека"

Затверджено

на засіданні кафедри

захисту інформації протокол №1 від 30.08.2017 р.

Львів 2017

"Вивчення основних протоколів і принципів функціонування електронної пошти": М Методичні вказівки до лабораторної роботи з курсу “Робота в Інтерент” для студентів базового напрямку 125. "Кібербезпека", Укл. Л.Т. Пархуць, М.Ю. Костяк - Львів: НУЛП, 2017 - 16 с.

Укладачі: Пархуць Л.Т., д.т.н, проф.

Костяк М.Ю., асистент

Відповідальний за випуск: Дудикевич В.Б., проф., д.т.н, зав.каф. захисту інформації

Рецензенти: Хома В.В., д.т.н., проф.

Мета: навчитись користуватись електронною поштою, вивчення протоколів SMTP, POP, IMAP; вивчення принципу функціонування електронної пошти.

1. Основні теоретичні відомості

Електронна пошта (electronic mail, E-mail) – це одна з перших і найбільш розповсюджених послуг Інтернет. У світі нараховується більше 200 млн. активних поштових скриньок, що не тільки забезпечують пересилання повідомлень між користувачами мережі (абонентами), але і служать своєрідною базою даних документів, записів призначених зустрічей, новин.

До переваг електронної пошти відносяться:

  • Висока швидкість пересилання повідомлень. На обмін інформацією затрачаються кілька хвилин, у той час як при використанні звичайної авіапошти на пересилання кореспонденції затрачається не менше тижня.

  • Економічність. Одна сторінка тексту передається за долі секунди, а при поганому з’єднанні необхідно затратити кілька хвилин.

  • Можливість працювати з текстом, а не зі звуком (голосом). Це дозволяє обміркувати і відредагувати відповідь під час обміну інформацією, особливо іноземною мовою, не потрібна миттєва реакція.

  • Одночасне пересилання по декількох адресах. Дуже зручний спосіб для передачі запрошень, рекламних повідомлень і т.п.

  • Передача файлів разом з листом. За допомогою електронної пошти можна передавати текстові документи, малюнки, фотографії, звукові файли й інше.

Електронна пошта є могутнім маркетинговим інструментом і просто незамінна при вирішенні цілого ряду практичних задач. Однак активна реклама і маркетинг за допомогою електронної пошти можуть нести із собою і негативні наслідки для одержувачів листів. Їхні поштові скриньки засмічуються розсиланнями нав'язливої реклами (spamming). Постачальники поштових послуг пропонують різні засоби для боротьби з spam-листами. А в поштових програмах можна встановити спеціальні фільтри на заборону одержання листів від визначених адресатів.

Для того щоб повідомлення було отримано, необхідно вказувати електронну адресу одержувача. Адреса електронної пошти (електронна адреса) – адреса абонента, що одержується при вкладанні договору з провайдером або при створенні "поштової скриньки" на будь-якому із серверів.

Електронна адреса складається з 2 частин, розділених знаком @ : username@hostname.domain

  • username – це ім'я користувача. У якості його може використовуватися прізвище абонента, його ім'я, прізвище й ім'я, або псевдонім, розділені крапкою, тире, символом підкреслення. Після нього ставиться роздільник @.

  • hostname – ім'я хоста – комп'ютера, що надає поштові послуги.

  • domain – доменна адреса – домен верхнього рівня, що вказує найчастіше на регіон перебування власника електронної адреси.

Поштовий сервер – спеціальний комп'ютер, призначений для одержання, пересилання по мережі поштових повідомлень і збереження інформації. За допомогою поштового сервера виробляється керування сеансом зв'язку, перевірка достовірності інформації і паролів при запитах, підтримка довідників з адресами користувачів.

Поштова скринька – спеціально організоване місце на диску сервера для збереження кореспонденції. При створенні поштової скриньки кожен абонент додатково, крім поштової адреси, вказує свій індивідуальний пароль. Він необхідний у момент доступу до своєї поштової скриньки.

Передача поштового повідомлення від клієнта до свого постачальника поштових послуг серверові (SMTP) здійснюється по протоколі SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). Потім інформація кодується і відправляється по мережі від одного сервера до іншого, поки не досягне сервера вхідної пошти POP (Post Office Protocol) Вашого одержувача. Після того як одержувач встановить зв'язок з поштовим сервером, лист буде завантажено на його комп'ютер.

Як правило, той самий сервер може виконувати функції обслуговування вихідних і вхідних повідомлень (як SMTP, так і POP).

Для організації роботи необхідно:

  • вибрати сервер, що надає поштові послуги;

  • зареєструватися, як новий користувач, відповівши на питання пропонованої анкети.

У результаті створюється особиста поштова скринька, для доступу до якої необхідно ввести Ім'я користувача (Login або username) і пароль (password).

Наприклад, при реєстрації на поштовому сервері ukr.net з ім'ям користувача rudyk  електронна адреса поштової скриньки буде мати такий вигляд: rudyk@ukr.net

Пароль (password) – унікальна комбінація символів. На противагу username в якості пароля не можна вибирати своє ім'я або ініціали як в прямому, так і зворотному порядку. Не рекомендується використовувати числа, рік народження або номер паспорта, назва вулиць. Рекомендується використовувати слова, яких немає в словнику, наприклад, записати слово з помилкою, або перші букви якоїсь фрази. Не варто встановлювати той самий пароль на різних машинах.

Види роботи з електронною поштоюoff-line (поза зв'язком) і on-line (на лінії, на зв'язку).

  • on-line – режим роботи, при якому користувач під час сеансу зв'язку знаходиться в контакті з поштовим сервером.

  • off-line – режим роботи, коли користувач підключається до поштового сервера тільки для відправлення (одержання) попередньо підготовленої кореспонденції.

В даний час тип роботи off-line є найбільш розповсюдженим. Ефективну роботу з електронною поштою в цьому режимі забезпечують клієнтські поштові програми.

Поштова програма користувача (поштовий клієнт) призначена для створення, відправлення, одержання і переадресації поштових повідомлень, дозволяє використовувати різні кодування, передачу вкладених файлів. Для кожного виду операційної системи існують різні поштові клієнти. У той же час існують багатофункціональні комплекси програми, що містять утиліти різного призначення – Web-клієнт (Браузер), поштовий клієнт, редактор HTML і ін. Наприклад, Microsoft Internet Explorer (Web-Браузер) інтегрований з  Outlook Express (програмою для роботи з електронною поштою і телеконференціями), NetMeeting (програмою для інтерактивного голосового зв'язку), FrontPage (програмою для створення і публікації Web-сторінок) і іншими сервісними додатка.

Багато провайдерів інформаційних послуг надають клієнтам поштову скриньку безкоштовно, наприклад, можна зареєструвати поштову скриньку на серверах www.yahoo.com, www.yandex.ru, rambler.ru, mail.ru, ukr.net і ін. При цьому поштову взаємодію можна здійснювати за допомогою Браузера по протоколі HTTP через спеціальні Web-форми.

Поштові послуги різних провайдерів відрізняються обсягом дискового простору для збереження кореспонденції, сервісними послугами. Для російсько-, українськомовного Інтернету проблемою є кодування кирилиці. В Україні історично стандарти кодування російських, українських букв неодноразово мінялися. В електронній пошті і телеконференціях прийнятий стандарт KOI-8, а в операційній системі Windows діючий стандарт – CP1251. Багато вітчизняних безкоштовних поштових серверів використовують програми автоматичного визначення виду кодування і перекодування даних. Інші, наприклад beep.ru, пропонують користувачеві самостійно вибрати кодування. Якщо ж лист усе-таки виявився "зіпсованим", залишається знайти програму перекодувальника в Інтернет і самостійно "виправити" лист. На жаль, іноді перекодувати і відновити повідомлення не вдається.

Соседние файлы в папке Лаби (умови)