Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVYT_NOVIJ.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
03.04.2017
Размер:
120.59 Кб
Скачать

6. Прогнозування грошових надходжень за активними операціями банку та їх подальших розміщень

Прогнозуванням грошових надходжень за активними операціями займається головний офіс, розташований у м. Дніпропетровську. До філії надсилаються розраховані показники, які використовуються при роботі банку.

Банк надає кредити і відкриває кредитні лінії резидентам України – організаціям, фірмам, підприємствам різних форм власності, фізичним особам – суб’єктам підприємницької діяльності і нерезидентам в національній і іноземних валютах (Додаток 4,11). Фінансовий стан позичальника і його здатність своєчасно повернути борг і відсотки за користування позикою, наявність забезпечення є основними критеріями для розгляду заяви на кредит. При наданні кредитів ПАТ КБ «ПриватБанк» керується чинним законодавством і нормативними актами НБУ. Процентна ставка визначається на основі ринкової.

Форми забезпечення кредитів: застава високоліквідного майна або коштовних паперів; гарантії іншого банку, фінансової установи, майна або засобів на депозиті третьої сторони; поручительство, забезпечене майном третьої сторони.

Обслуговування кредитів, які отримують клієнти банку від іноземних кредиторів ПАТ КБ «Приватбанк», як уповноважений банк, обслуговує кредити в іноземній валюті, надані іноземними кредиторами клієнтам банку, при здобуті останніми реєстраційного свідоцтва Національного банку України .

Кредиторами виступають:

1. приватні банки і інші фінансові установи;

2. іноземні материнські компанії і їх філії;

3. іноземні фірми і інші приватні кредитори;

4. офіційні кредитори: уряди іноземних держав, їх офіційні агентства, міжнародні організації.

Клієнт здійснює оплату за послуги Банку відповідно до затверджених тарифів.

Кредитні операції з векселями. Авалювання векселів – перейняття Банком на себе зобов’язання сплатити вексель повністю або частково за одну із зобов’язаних по векселю осіб при не оплаті векселя платником в строк або в разі неможливості отримати платіж по векселю в строк.

При обслуговувані клієнтів по карткових операціях із клієнта стягується комісія відповідно до типу карти. Розмір комісії під час підписання договору про розрахунково-касове обслуговування карткового рахунку.

Комісійні доходи ПАТ КБ ПриватБанк на 1 квітня 2015 року становлять 897 830 млн. грн. (Додаток 5).

Облік (дисконт) векселів є формою кредитування, шляхом придбання векселя до настання терміну платежу по ньому із знижкою (дисконтом) по грошових коштах з метою здобуття прибули від погашення векселя в повній сумі. Враховуючи вексель, банк тим самим надає векселедержателеві – платникові терміновий кредит. Кредит під заставу векселів надаються за умови здійснення на векселі індосамента, по якому вексель не переходить у власність, а знаходиться у векселедержателя (у Банку) по заставному праву. Порядок прийому і підготовки документів для здійснення цих операцій , а також порядок складання договорів для здійснення операцій і їх забезпечення є аналогічним порядку надання кредитів.

7. Фінансово-інвестиційна діяльність банку

Управління фінансовими інвестиціями згідно із Законом України «Про банки і банківську діяльність» та Ліцензії Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 113051 серія АБ на професійну діяльність на ринку цінних паперів: депозитарна діяльність зберігача цінних паперів; діяльність з ведення реєстру власників іменних цінних паперів від 15.10.2004 р. і Дозволу Міністерства фінансів України № 16 від 10.06.1994 р. на здійснення діяльності в якості депозитарію інвестиційного фонду або інвестиційної компанії банк здійснює прямі інвестиції та операції з цінними паперами відповідно до законодавства України про цінні папери, інвестиційну діяльність та згідно з нормативно-правовими актами Національного банку України.

Інвестиційна політика політика «ПриватБанку» спрямована передусім на вкладення коштів у інвестиційні цінні папери ; в свою чергу портфель цінних паперів банку, згідно з загальноприйнятою класифікацією, розподіляється на портфель цінних паперів на продаж, портфель цінних паперів на інвестиції , портфель пайової участі та портфель вкладень банку у дочірні компанії ; отримання максимального доходу за рахунок формування доходного диверсифікованого портфеля цінних паперів; підтримку достатнього рівня ліквідності за рахунок проведення постійного моніторингу фондового ринку і створення ліквідного портфеля цінних паперів на продаж.

Цінні папери банку на інвестиції придбані «ПриватБанком» для утримання до настання строку погашення та отримання дивідендного доходу та використання інших прав, що виникають із володіння цими цінними паперами.

Цілями інвестиційної діяльності «ПриватБанку» є додержання безпеки коштів банку, забезпечення їх диверсифікації , доходу та ліквідності. Відповідно управління грошовими потоками, що пов’язані з інвестиційною діяльністю має забезпечувати реалізацію цих цілей. Крім того управління даними грошовими потоками в «ПРиватБанку» ґрунтується на такому принципі, як пріоритет управління грошовими потоками, що пов’язані з інвестиційною діяльністю має забезпечувати реалізацію цих цілей. Крім того управління даними грошовими потоками в «Приватбанку» ґрунтується на такому принципі, як пріоритет підтримки ліквідності замість високих показників прибутковості та поміркована готовність піти на ризик.

Співпраця із великими підприємствами України дозволяє банку постійно збільшувати обсяг кредитних взносів в промисловість країни. Взаємодія з динамічним малим і середнім бізнесом, також обслуговування кредитної лінії Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, забезпечує розроблення та упровадження прогресивних форм розрахунків.

«Приватбанк» активно працює на ринку цінних паперів, є членом Української асоціації інвестиційного бізнесу і позабіржової фондової торгової системи.

Особливості здійснення депозитарної діяльності щодо державних цінних паперів установлюються ДКЦПФР та Національним банком України.

Відповідно до Положення НБУ «Про порядок здійснення банками операцій з векселями в національній валюті на території України» ПриватБанк здійснює наступні операції з векселями:

1. Кредитні – що супроводжуються наданням або залученням грошових коштів проти векселів або під забезпечення векселями.

2. Торгові – операції по вкладенню або залученню грошових коштів під векселі.

3. Гарантійні – операції, що супроводжуються узяттям банку на себе зобов’язань платежу по векселях з умовою відкладення, тобто сплатити векселі при настанні певних обставин і в обумовлений термін (авалювання векселів).

4. Розрахункові. Вони діляться на операції по оформленню заборгованості векселями, і операції за розрахунками з використанням векселів.

5. Комісійні. Вони включають інкасування векселів, оплату векселів особливим платником , відповідальне зберігання векселів, покупку, продаж, обміну векселів за дорученням клієнтів.