Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVYT_NOVIJ.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
03.04.2017
Размер:
120.59 Кб
Скачать

3. Організація фінансової роботи банку та характеристика його фінансових ресурсів

На сьогоднішній день ПриватБанк є одним з банків, що найбільш динамічно розвиваються в України. Станом на 1 червня 2015 року розмір чистих активів ПриватБанку становить 126 780 млн. грн. Кредитно-інвестиційний портфель банку становить 114 251 млн. грн. Депозити фізичних осіб становлять 52 712 млн. грн., юридичних осіб – 9 994 млн. грн.. Фінансовий результат Приватбанку за підсумками роботи склав 1 087 млн. грн. [33].

Маючи генеральну ліцензію Національного Банку України на здійснення банківських операцій, Приватбанк здійснює весь спектр наявних на вітчизняному ринку банківських послуг з обслуговування корпоративних і приватних клієнтів відповідно до міжнародних стандартів. Довгостроковий інтерес клієнта - головний пріоритет у роботі банку. Із клієнтами працює висококваліфікована команда фахівців і персональних менеджерів, які відповідають за забезпечення якісного обслуговування, оперативне й точне задоволення потреб клієнта. Впроваджуючи нові види банківських послуг і постійно вдосконалюючи комплекс банківського обслуговування, на сьогоднішній день банк обслуговує 306 тисяч корпоративних клієнтів і приватних підприємців і понад 10,7 мільйонів рахунків фізичних осіб. Обсяг притягнутих коштів на 1 червня 2015 року становить: депозити фізичних осіб – 52 712 млн. грн., юридичних осіб – 9 994 млн. грн., міжбанківські депозити – 5 973 млн. грн..[33]

Продукти системи планування формуються як результат інтерактивного процесу планування. Згідно цьому процесу, планування ведеться на трьох рівнях (корпоративних, функціональних і операційному), по трьох періодах (довгостроковому – до 3-х років, середньостроковому – до 1 року і короткостроковому – до 1 місяця).

Бізнес-планування є середньостроковим (тактичним) видом планування діяльності Банку і його підрозділів. Об'єктами бізнес-планування є бізнесові напрямки ГО, ГРУ, РУ, самостійні філії, вхідні філії, а також банки-партнери.

Продуктами бізнес-планування є бізнес-плани об'єктів планування на 1 рік, у т.ч. консолідований бізнес-план Банку.

Консолідований бізнес-план містить зведені по системі показники діяльності банку на майбутній період планування, згруповані по бізнесовим напрямкам. Консолідований бізнес-план проходить візування в Департаменті стратегічного менеджменту на предмет відповідності загальнобанківській Стратегії і затверджується Головою Правління банку відповідним наказом по банку. [32]

Бізнес-процес (БП) – це стійка цілеспрямована сукупність взаємозалежних видів діяльності, в рамках якої «на вході» вносяться необхідні ресурси, і в результаті цієї діяльності на «виході» отримується продукт (послуга), який становить цінність для споживача.

В залежності від призначення виділяють 3 типи процесів: основні (бізнесові), допоміжні (підтримуючі) й управлінські.

Постійне поліпшення організації процесу є незмінною метою.

Підходи до оптимізації бізнес-процесів:

1. Методика швидкого аналізу рішення (FAST).

"Проривний" підхід, що концентрує увагу групи на певному процесі в ході одно - дводенної наради для визначення способів, якими група може поліпшити цей процес протягом наступних 90 днів. Ефект: зниження витрат, тривалості циклу, і рівня помилок на 5-15% за 3 місяці.

2. Бенчмаркінг процесу.

Поліпшення процесу, що засноване на вивченні того, як різні організації виконують однакові або схожі операції. Ефект: зниження витрат, тривалості циклу і рівня помилок на 20-50% за 4-6 місяців.

3. Перепроектування процесу (концентроване поліпшення)

Удосконалювання існуючого процесу, як правило, перепроектовані процеси досить успішно працюють. Ефект: зниження витрат тривалості циклу і рівня помилок на 30-60% за 80-100 днів. Рекомендується застосовувати перепроектування для 70-90% бізнес-процесів організації.

4. Реінжинірінг процесу (інновація процесу) [33].

Найбільш радикальний підхід, що представляє розробку нового процесу замість старого. Ефект: зниження витрат і тривалості циклу на 60-90%, рівня помилок на 40-70%. Рекомендується застосування для 5-20% бізнес-процесів організації.

Відповідно до нормативних документів  Приватбанку, Міжбанківський Бізнес здійснює розрахунок і контроль ресурсної позиції на період до п'яти днів, починаючи з поточного. Розрахунок здійснюється по основних видах валют.

Для формування прогнозу ресурсної позиції повинні бути визначені вхідні дані:

  • Початковий фінансовий стан банку в розрізі конкретних фінансових потоків на початкову (поточну) дату (Т+0). Розрахунок ресурсної позиції на поточний день.

  • Статистичні дані по передісторії роботи банку, по рухах фінансових потоків, що мають вплив на інтервалі прогнозу.

  • Інформація про плановані рухи грошових коштів.

  • Керуючі впливи і необхідні обмеження фінансових ринків.

  • Початковий фінансовий стан визначається шляхом обробки фактичної інформації про рухи грошових коштів за попередній банківський день.

При формуванні прогнозу ресурсної позиції на період (Т+5) використовуються статистичні дані про рухи фінансових потоків, здійснюваних з ініціативи клієнтів банку. Вони дозволяють відстежити закономірності по обсягах надходжень і списань коштів і інтерполювати їх на прогнозований часовий інтервал. Таким чином, прогноз ресурсної позиції по операціях, зазначених нижче, здійснюється виходячи зі статистичних закономірностей розвитку ринку, що мали місце в минулому, при допущенні, що дані тенденції збережуться й у майбутньому (на п'ять днів).

Перелік операцій, по яких необхідне прогнозування фінансових потоків:

  • Надходження і списання коштів по розрахункових рахунках юридичних осіб;

  • Надходження і списання коштів з кореспондентських рахунків банків-нерезидентів України;

  • Надходження і списання коштів з кореспондентських рахунків банків-резидентів України;

  • Надходження і списання коштів з кореспондентських рахунків філій системи ПриватБанку.

Прогноз ресурсної позиції, сформований за допомогою методів математичного моделювання на основі статистичних даних, не може враховувати значні і різкі коливання фінансових потоків, що можуть виникнути в результаті значних розривів ліквідності при проведенні банківських операцій, впливу зовнішніх факторів, політичної й економічної нестабільності. У зв'язку з цим, у розрахунок ресурсної позиції необхідно вносити додаткові зміни, обгрунтовані на інформації, отриманої відповідальними виконавцями підрозділів банку при безпосередньому спілкуванні з клієнтами.

Перелік операцій, по яких необхідне планування фінансових потоків :

  • Міжбанківські операції; рис. 3.1.

  • Розрахунки по операціях із НБУ;

  • Валютообмінні операції;

  • Кредити і депозити юридичних осіб; рис. 3.2.

  • Операції з цінними паперами і векселями;

Cash операції.

Рис. 3.1. Міжбанківські операції з кредитування

З даного рисунку видно, що міжбанківське кредитування протягом 2013-2014 років суттєво збільшилося.

Рис. 3.2. Кредити та депозити надані юридичним особам

Як видно з даного рисунку обсяг кредитування юридичних осіб зріс, проте поряд з цим збільшилися і вклади юридичних осіб.

Інформація про плановані надходження і списання коштів формується виходячи з реально укладених угод. З метою своєчасного відображення планованих операцій необхідно організувати збір і передачу інформації про укладені договори відповідальними виконавцями підрозділів [33].