Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVYT_NOVIJ.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
03.04.2017
Размер:
120.59 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП

1.ЗАГАЛЬНЕ ОЗНАЙОМЛЕННЯ З БАНКІВСЬКОЮ УСТАНОВОЮ 4

2. ОЗНАЙОМЛЕННЯ З ІНФОРМАЦІЙНОЮ СИСТЕМОЮ “ОПЕРАЦІЙНИЙ ДЕНЬ БАНКУ” 8

3. ОРГАНІЗАЦІЯ ФІНАНСОВОЇ РОБОТИ БАНКУ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА ЙОГО ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ 13

4. ГРОШОВІ РОЗРАХУНКИ ЗА БАНКІВСЬКИМИ ТА КЛІЄНТСЬКИМИ ОПЕРАЦІЯМИ 18

5. ПРОГНОЗУВАННЯ ГРОШОВИХ РЕСУРСІВ ЗА ПАСИВНИМИ ОПЕРАЦІЯМИ БАНКІВ ТА ЇХ ЕФЕКТИВНИХ ВКЛАДЕНЬ В АКТИВНІ ОПЕРАЦІЇ 22

6. ПРОГНОЗУВАННЯ ГРОШОВИХ НАДХОДЖЕНЬ ЗА АКТИВНИМИ ОПЕРАЦІЯМИ БАНКУ ТА ЇХ ПОДАЛЬШИХ РОЗМІЩЕНЬ 27

7. ФІНАНСОВО-ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ БАНКУ 29

8. ПРОГНОЗУВАННЯ ПРИБУТКУ БАНКУ, ПОРЯДОК ЙОГО РОЗПОДІЛУ І ВИКОРИСТАННЯ 32

9. РЕГУЛЮВАННЯ ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКУ ЗА ДОПОМОГОЮ ЕКОНОМІЧНИХ НОРМАТИВІВ 35

(НІ7); 36

10. ОПОДАТКУВАННЯ БАНКІВСЬКОЇ УСТАНОВИ ТА ЙОГО СПЕЦИФІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ 38

11. ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК БАНКУ З ДЕРЖАВНИМИ ФІНАНСОВИМИ ІНСТИТУТАМИ 42

12. АНАЛІЗ ФІНАНСОВОГО СТАНУ БАНКУ 47

ВИСНОВКИ 51

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 54

ВСТУП

Банківська система є одним із найважливіших елементів економіки країни , тому ефективна діяльність комерційних банків – сьогодні особливо актуальне питання .

Метою практики є поглиблення знань , які були набуті в процесі навчання, оволодіння сучасними формами та методами економічної і контрольної роботи , формування умінь і навичок прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в сучасних економічних умовах, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Завдання практики:

  • закріпити теоретичні знання на практиці;

  • набуття нових навичок , знань, досвіду;

  • розвинути творчі здібності студента;

  • розвинути професійні якості студента;

  • зформувати професійне вміння приймати рішення;

  • зформувати вміння працювати в колективі.

Джерела інформації, які використовувалися для звіту : Закон України «Про Національний банк України» від 20.05.1999р. № 679-ХІV, Закон України «Про банки й банківську діяльність» від 07.12.2000р. № 2121-ІІІ, Закон України «Про платіжні системи та переказ грошів в Україні» від 05.04.2001р. № 2346-ІІІ, Закон України «Про захист інформації в автоматизованих системах» від 05.07.1994р. № 81/94-ВР, Закон України «Про електронний цифровий підпис» від 22.05.2003р. № 852-ІV, Інструкція про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті від 16.08.2006 долі N 320.

Об’єктом дослідження є філіал «Розрахунковий центр ПриватБанку» в м. Ірпінь.

На сьогоднішній день ПАТ «ПриватБанк» є одним з банків, що найбільш динамічно розвивається в Україні, і посідає провідні позиції банківського рейтингу країни. Станом на 1 квітня 2015 року розмір чистих активів ПАТ «ПриватБанк» становить 24 891 млн. грн. Статутний фонд банку становить 1 млрд. 130 млн. грн., власний капітал – 2 823 млн. грн. Кредитний портфель банку становить 17, 276 млрд. грн., у тому числі кредити фізичним особам – 7, 491 млрд. грн. Фінансовий результат ПАТ «ПриватБанк» за підсумками роботи за перший квартал 2012-го року склав 38,349 млн. грн.

ПАТ «ПриватБанк» є лідером серед українських комерційних банків за кількість клієнтів: його послугами користується понад 16% населення України.

ПАТ «ПриватБанк» здійснює послідовну політику зміцнення стабільності банку й удосконалення якості обслуговування та вважає одним із пріоритетних напрямків своєї діяльності розвиток комплексу сучасних послуг для індивідуального клієнта. На сьогоднішній день банк пропонує громадянам України більше 150 видів найсучасніших послуг, серед яких поточні, вкладні операції, карткові продукти, різноманітні програми споживчого кредитування, ріелтерськими компаніями і автовиробниками. ПАТ «ПриватБанк» є вповноваженим Урядом України банком з виплати пенсій та соціальної допомоги громадянам, а також виплаті компенсацій жертвам нацистських переслідувань. Сьогодні свою пенсію й соціальні виплати В ПАТ «ПриватБанк» одержують понад 1 мільйон чоловік.

1.Загальне ознайомлення з банківською установою

Комерційний банк ПриватБанк був заснований 19 березня 1992 року, на сьогодні він входить до числа найбільших системних банків країни і є одним з визнаних лідерів банківської системи України. Володіючи генеральною ліцензією Національного банку України на проведення банківських операцій, ПриватБанк здійснює весь спектр послуг по обслуговуванню корпоративних і фізичних клієнтів відповідно до міжнародних стандартів.

Довгостроковий інтерес клієнта - головний пріоритет в роботі банку. Послідовно розширюючи спектр послуг і якість банківських продуктів, ПриватБанк активно нарощує свою клієнтську базу. При цьому ПриватБанк - банк, що пропонує комплексне вирішення завдань, які постають перед клієнтом, на основі індивідуального підходу та широкого досвіду роботи банку на фінансовому ринку України.

Пріоритетними завданнями банку є:

- підвищення якості обслуговування й розширення клієнтської бази;

- активне просування інноваційних банківських продуктів;

- підвищення кваліфікаційного рівня й добробуту персоналу банку;

- ефективне управління фінансовими й трудовими ресурсами;

- проведення збалансованої політики управління ризиками;

- подальше зміцнення надійності банку;

- створення гнучкої системи управління.

Мета ПриватБанку полягає в:

- завоюванні й утриманні лідируючих позицій на фінансовому ринку України;

- сприянні економічному розвиткові корпоративних і поліпшенню добробуту індивідуальних клієнтів на основі взаємовигідного партнерства;

- наданні комплексу якісних банківських послуг на території України.

Організаційна структура управління (ОСУ) ПриватБанку являє собою впорядковану сукупність підрозділів із чітким розподілом на прибуткові (бізнесові) та витратні (підтримуючі) залежно від характеру впливу на прибутковість банку.

До складу системи ПриватБанку входять:

1. Головний офіс (ГО), розташований у м. Дніпропетровську;

2. Регіональні підрозділи (РП), розташовані у всіх регіонах України, а також за її межами;

3. Філійні (дочірні) банки - МоскомПриватБанк (м. Москва, Росія), Паритате Банка (м. Рига, Латвія).

ГО є вищим (ведучим) підрозділом системи ПриватБанку, що має повну господарсько-економічну й адміністративну самостійність і діє на підставі Статуту Приватбанку.

Управління Головним Офісом і системою Приватбанку в цілому здійснюється Правлінням Банку, що очолює Голова Правління Приватбанку. Правління Банку є постійно діючим виконавчим органом загальних Зборів учасників і Ради Банку [32].

Реєстрація філій банків здійснюється за рішенням територіального управління НБУ за місцезнаходженням філії на підставі згоди територіального управління НБУ за місцезнаходженням банку - юридичної особи або згоди Генерального департаменту банківського нагляду НБУ. Про надання згоди на відкриття філії Генеральний департамент банківського нагляду або територіальне управління НБУ за місцезнаходженням банку повідомляє банк листом.

Банк після отримання цього повідомлення подає територіальному управлінню НБУ за місцезнаходженням філії нотаріально засвідчену копію договору оренди приміщення (або користування приміщенням), у якому розташовуватиметься філія, на строк не менше ніж п'ять років або документальне підтвердження права власності банку на це приміщення (нотаріально засвідчені копії свідоцтва про власність, цивільно-правові угоди, що підтверджують право власності) та відомості про кандидатів на посади керівника та головного бухгалтера (або виконуючих їх обов'язки) філії, а також документи, що дають можливість зробити висновок про професійну придатність і бездоганну ділову репутацію та довідки про технічне обладнання філії, охорону та інкасацію приміщення філії [19].

Територіальне управління НБУ за місцезнаходженням філії перевіряє на місці:

- відповідність технічного стану приміщень філії (у тому числі касового вузла) і організації їх охорони вимогам законодавчих актів України і нормативно-правових актів НБУ;

- наявність у філії технічних та інших належних умов, потрібних для забезпечення функціонування філії, проведення нею відповідних операцій і забезпечення їх обліку відповідно до вимог законодавчих актів України, а також нормативно-правових актів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо порядку формування і ведення бази даних про вкладників.

У разі дотримання банком умов, необхідних для відкриття структурного підрозділу, та відповідності положення про філію законодавчим актам України здійснюється реєстрація. Філія є зареєстрованою після внесення відповідного запису до Державного реєстру банків. Про здійснення запису щодо реєстрації філії Генеральний департамент банківського нагляду повідомляє спецзв'язком або нарочним територіальне управління Національного банку за місцезнаходженням філії, територіальне управління Національного банку за місцезнаходженням банку і банк листом з доданням положення про філію з реєстраційним номером, яке засвідчене підписом директора Департаменту реєстрації та ліцензування банків [19].

Філію ПАТ КБ „ПриватБанк” в м.Ірпінь було засновано 19.07.2006 року за адресою: Київська область, м.Ірпінь, вул. Шевченка Тараса, 3 (Додаток 1). Також було підписано Наказ „Про надання права підпису” керівнику відділення Лисенко Олені Олександрівні на документах для відкриття рахунків корпоративним клієнтам .

Нова ОСУ ПриватБанку є однією з найбільш прогресивних ОСУ як серед банків України, так і банків Східної Європи. По суті вона є комбінованоютому що містить ознаки широко розповсюджених у світовій практиці видів ОСУ.

У ПриватБанку сформовано три рівні управління:

- вищий - Head-offіce , тобто Головний офіс (ГО);

- середній - Mіddle-offіce, тобто ГРУ, РУ;

- нижчий - Front-offіce, тобто відділення. (Таблиця 1.1)

Таблиця 1.1