Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова (1).docx
Скачиваний:
110
Добавлен:
10.12.2016
Размер:
519.53 Кб
Скачать

Висновки

Отже, страхування від нещасних випадків — це ризикове страхування, яке на відміну від накопичувального довгострокового страхування життя, передбачає виплату страхової суми лише при настанні страхового випадку (у повному розмірі або певній її частині).

У світовій практиці найчастіше застосовуються такі два основних типи систем страхування від нещасних випадків:

  • системи страхування, що використовують єдиний фонд страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань;

  • системи страхування, які використовують різні форми приватного страхування, що регулюються законодавчими нормами.

Загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань управляє Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

У І півріччі 2016 року поточні надходження страхових коштів до Фонду склали 3314 596,0 тис. грн., або 99,6% від плану на цей період. За І півріччя 2016 року з бюджету Фонду потерпілим (членам їх сімей) виплачено 2,8 млрд. грн., що на 287,3 млн. грн., або 9,2% менше, ніж за І півріччя 2015 року.

Щодо комерційного страхування від нещасних випадків, то приріст чистих страхових премій у І півріччі 2016 року (+19,9%) відбувся по більшості видів страхування, зокрема за рахунок суттєвого збільшення надходжень платежів з страхування від нещасних випадків (+84,9%). Порівняно з 2015 роком відбулось збільшення валових страхових платежів за страхуванням від нещасних випадків на 135,7 млн. грн. (54,6%).

На ринку страхування представлений широкий вибір програм страхування від нещасного випадку. Рівень страхових виплат по страхуванню від нещасних випадків протягом 2016 року складав 18,67%. Тобто страховики заробляють на даному виді страхування високі доходи.

Стримуючими на макрорівні розвитку системи особистого страхування є численні недоліки у системі державного регулювання та нагляду за діяльністю страхових компаній, недосконалість чинного законодавства, зростання темпів інфляції та на мікрорівні - недостатній рівень кадрового забезпечення страхових відносин: низький рівень кваліфікації страхових посередників, страхове шахрайство. Вирішення даної проблеми криється у створенні установи гаранту, з повноваженнями, подібними до ФГВФО у банківській практиці.

Задля розвитку страхування від нещасних випадків в Україні слід вжити наступних заходів:

  1. Створення фахової комісії для розробки концепції розвитку системи особистого страхування на тривалий період

  2. Підготовка проектів реформування страхової галузі, сприяння впровадженню прогресивних форм і методів страхування

  3. Проведення парламентських слухань на тему проблем та перспектив особистого страхування в Україні

  4. Підвищення професійного рівня фахівців страхування та страхової культури населення

  5. Створення за допомогою ЗМІ, на телебаченні регулярної інформаційної програми про тенденції страхування

  6. Запровадження вивчення учнями загальноосвітніх шкіл старших класів засад страхування