Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова (1).docx
Скачиваний:
110
Добавлен:
10.12.2016
Размер:
519.53 Кб
Скачать

Страхування

Курсова робота

На тему:

«ОСОБИСТЕ СТРАХУВАННЯ ВІД НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ ТА ЙОГО ОСНОВНІ ВИДИ»

ЗМІСТ

ВСТУП 3

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ СТРАХУВАННЯ ВІД НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ 5

1.1 Необхідність і значення страхування від нещасних випадків 5

1.2 Види страхування від нещасних випадків 8

1.3 Особливості особистого страхування від нещасних випадків 11

РОЗДІЛ 2 АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ СТРАХУВАННЯ ВІД НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ В УКРАЇНІ 14

2.1 Аналіз ринку страхування від нещасних випадків в Україні 14

2.2 Порівняння програм особистого страхування різних страхових компаній 19

РОЗДІЛ 3 ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ОСОБИСТОГО СТРАХУВАННЯ ВІД НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ В УКРАЇНІ 23

ВИСНОВКИ 28

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 30

ДОДАТКИ 32

ВСТУП

В умовах глобалізаційних процесів, страховий ринок виступає у ролі соціально значимої сфери у фінансовій системі країни. Страхування несе в собі стратегічну мету — задовольняти потреби споживачів у страховому захисті за допомогою страхових організацій, які акумулюють та ефективно використовують фінансові ресурси. В той же час, зібрані кошти виступають у ролі важливого механізму залучення інвестицій в різні сфери економіки країни. У країнах з розвинутою ринковою економікою, до даного питання відносяться досить серйозно.

Досвід європейських країн з розвинутою ринковою економікою свідчить про те, що особисте страхування населення є найважливішим елементом соціальної системи держави, яке дозволяє успішно вирішувати багато суспільних проблем, а також задовольняти потреби фізичних осіб в забезпеченні стійких гарантій захисту їх економічних інтересів, збереження добробуту і здоров’я.

Для розуміння особливостей функціонування системи страхування від нещасних випадків, важливе значення мають роботи науковців України, зокрема Я.П. Шумелди, Т.А. Ротової, С.С. Осадця, В.Д. Базилевич, С. Гуцуляк, О.О. Охріменко та ін.. Ці роботи присвячені теоретичному обґрунтуванню та уточненню визначення поняття «страхування від нещасних випадків», його суті та значення в сучасних економічних відносинах, удосконаленню нормативної бази, підвищенню платоспроможності страхових організацій, удосконаленню порядку оподаткування страховиків, вимогам до створення і діяльності страхових організацій.

Разом з тим, у сформованій ситуації невизначеності та економічного спаду, банкрутства ключових банків на ринку, валютної дестабілізації громадяни України неохоче укладають накопичувальні договори на тривалий термін. Окремо стоїть питання недовіри до компаній. Якщо навіть банки, що пропонують клієнтам зрозумілі продукти, регулярно підносять сюрпризи у вигляді прихованих комісій та особливих умов, прописаних дрібним шрифтом в договорах, то страхові компанії продають і зовсім абсолютно незрозумілий продукт. Тому висвітлення проблем функціонування та з'ясовування загальних тенденцій на страховому ринку України є актуальним та необхідним для його подальшого ефективного розвитку.

Мета дослідження – аналіз особистого страхування від нещасних випадків та визначення перспектив його розвитку в Україні.

Для досягнення поставленої мети визначено наступні завдання:

  • обґрунтувати необхідність та значення страхування від нещасних випадків;

  • розглянути види страхування від нещасних випадків;

  • визначити сутність та особливості особистого страхування від нещасних випадків;

  • проаналізувати ринок страхування від нещасних випадків в Україні;

  • провести порівняння програм особистого страхування різних страхових компаній;

  • визначити перспективи розвитку особистого страхування від нещасних випадків в Україні.

Об’єкт дослідження – особисте страхування від нещасних випадків.

Предмет дослідження – економічні відносини, що виникають в процесі страхування від нещасних випадків.

Інформаційною базою дослідження є підручники та наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених, матеріали Нацкомфінпослуг, Ліги страхових компаній України, інформація страхових компаній України.

У процесі написання роботи застосовувались загальні і спеціальні методи наукового пізнання: теоретичне узагальнення, аналізу та синтезу, класифікації, статистичного й економічного аналізу.

Розділ 1 теоретичні основи страхування від нещасних випадків

1.1 Необхідність і значення страхування від нещасних випадків

Страхування від нещасних випадків відноситься до ризикових видів особистого страхування, метою якого є страховий захист громадян на випадок втрати здоров’я або смерті внаслідок нещасного випадку. Ужитті тієї чи іншої людини часто трапляються нещасні випадки, які, як правило, неможливо передбачити, а отже, запобігати їм. Гарантією фінансового і соціального захисту від збитків, завданих ними, є страхування від нещасних випадків.

Історія виникнення страхування від нещасних випадків походить від далекого минулого. Ще в другому тисячоріччі до нашої ери у законах вавилонського царя Хаммурапі передбачалось укладання угоди між учасниками торгового каравану про спільне відшкодування шкоди,отриманої ким-небудь з них у шляху. За часів середньовіччя ідея страхування від нещасних випадків була втілена в морському праві Висби1541 році за яким вимагалось, щоб власник корабля страхував свого капітана від нещасних випадків. У Голландії вже в 1665 році існував табель винагороди за втрату солдатами найманого війська різних частин тіла. У XVIII столітті в Німеччині створювання союзи взаємодопомоги на випадок перелому кінцівок, а вже у 1848 році в Англії у зв’язку з розвитком залізничного транспорту з’явилися перші поліси страхування від нещасних випадків. Насамперед, застрахованими були пасажири залізничних потягів. У 1849 році в Англії була заснована перша страхова компанія страхування від нещасних випадків на залізницях – Railway Death Passengers Company, яке страхувало від будь-яких тілесних пошкоджень у разі нещасного випадку [5].

В останній чверті XIX століття в розвинутих на той час європейських країнах було започатковано обов’язкове страхування робітників, зокрема: з 1871 року в Німеччині від хвороби, нещасного випадку з 1887 року, в Італії, Угорщині, Норвегії і Швеції від нещасних випадків, в Франції від інвалідності з 1907 року.

Зародження в Україні страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання які спричинили втрату працездатності припадає на 90-ті роки XIX століття. У цей час було засновано Львівське товариство убезпечення (Дністер) у 1899 році почало діяти Одеське товариство взаємного страхування фабрикантів та ремісників [9].

У 1917 році, у зв’язку із зміною державного устрою та громадянською війною, цей вид страхування припинив існування і був відновлений лише у 1921 році.

Оскільки механізми системи соціального захисту за часів Радянської влади вичерпали себе і обумовили негативні тенденції, що у грудні 1993 року Верховною Радою України була розроблена і схвалена Концепція соціального забезпечення населення України, яка врахувала перехід держави до ринкової економіки.

У сучасних умовах господарювання в України попри низку економічних проблем досить гостро постали питання соціального захисту населення, зокрема у сфері пенсійного забезпечення, медичного обслуговування та захисту при настанні різного роду нещасних випадків. Єдиним дієвим механізмом вирішення таких проблем є побудова ефективної системи державного соціального страхування та створення умов для розвитку добровільного особистого страхування.

Особисте страхування пов’язане із особливою сферою процесу відтворення, а саме з відтворенням робочої сили і зумовлене ризиковим характером діяльності людей різних професій, підвищеним ступенем ризику, пов’язаним із погіршенням довкілля, зростанням питомої ваги людей похилого віку у загальній кількості населення тощо. Особисте страхування включає в себе таку важливу підгалузь страхування, як страхування від нещасних випадків.

Страхування від нещасних випадків, на відміну від страхування життя, яке проводиться лише в добровільній формі, може проводитися як у добровільній, так і в обов'язковій формах. Воно відноситься до ризикових видів страхування, метою якого є страховий захист громадян на випадок втрати здоров'я або смерті внаслідок нещасного випадку. На відміну від накопичувального довгострокового страхування життя страхування від нещасних випадків передбачає виплату страхової суми лише при настанні страхового випадку. Виплати можуть здійснюватись у повному розмірі або в межах певної частини.

Об'єктом страхового захисту при страхуванні від нещасних випадків є майнові інтереси застрахованої особи, які пов'язані з тимчасовим або постійним зниженням доходу або додатковими втратами із-за смерті застрахованого унаслідок нещасного випадку.

Рис. 1.1. Страхові випадки при страхуванні від нещасних випадків

Нещасний випадок — це раптове, короткочасне, непередбачене і незалежне від волі застрахованої особи подія, яка привела до травми, інвалідності або іншого розладу здоров'я [1].

Страхування від нещасних випадків — це ризикове страхування, яке на відміну від накопичувального довгострокового страхування життя, передбачає виплату страхової суми лише при настанні страхового випадку (у повному розмірі або певній її частині). Виплати страхової суми або повернення сплачених внесків після закінчення терміну дії договору страхування не передбачаються [4].