Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
488.45 Кб
Скачать

зміною облікової ставки НБУ. У листі також повідомлялося, що в разі, якщо Сліпченко протягом 10 днів з моменту отримання листа не розі­рве депозитний договір, буде вважатися, що він згодний зі змінами умов депозитного договору.

Сліпченко з’явився в банк лише через рік після укладення дого­вору і пред’явив вимогу про повернення його внеску та нарахованих відсотків за ставкою 22 % річних за весь строк дії договору.

Дати юридичну оцінку діям банку та вкладника.

Задача 2

Підприємець Романчук, який займається закупівлею в Греції парфумерної продукції і доставкою її в Україну для продажу, відкрив валютний рахунок у комерційному банку “Промбанк”. При відкритті рахунку працівник банку не повідомив Романчуку, що з Грецією в них немає кореспондентських відносин. Романчук, віддавши розпоря­дження банку про перерахування певної суми коштів у банк Греції на його рахунок, виїхав туди за черговою партією продукції. Однак “Промбанк” не перерахував гроші банку Греції, і операція із закупівлі продукції не відбулася. Романчук зазнав збитків. Прибувши в Украї­ну, Романчук звернувся до суду з вимогою про відшкодування “Пром­банком” усіх збитків, заподіяних йому неперерахуванням коштів на його рахунок у грецькому банку.

Чи підлягає задоволенню вимога Романчука? Вирішіть справу.

Задача 3

Чекодержатель не отримав оплати чека в порядку інкасування і звернувся до чекодавця - фізичної особи з вимогою про сплату в го­тівковій формі вказаної в чеку суми, а також витрат, понесених для отримання платежу в порядку інкасування чека. Чекодавець відмовив­ся задовольнити таку вимогу, аргументуючи це тим, що видачею чека він погасив своє договірне грошове зобов’ язання перед чекодержате­лем.

Чи обґрунтовані вимоги чекодержателя?

Проаналізуйте з правової точки зору аргументи чекодавця.

Тема 8. Договір про спільну діяльність. Договір простого товариства. Комерційна концесія. Довірче управління майном. Договір комісії

Поняття та основні види договору про спільну діяльність. Право­ве регулювання спільної діяльності. Договір простого товариства. Учасники договору. Ведення спільних справ учасників договору.

36

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

Права та обов’язки учасників договору. Вклади учасників. Спільне майно учасників договору. Спільні витрати та збитки учасників. Виділ частки учасника. Розподіл прибутку. Відповідальність за невиконання обов’язків. Право учасника на інформацію. Порядок покриття витрат і збитків. Припинення договору простого товариства. Відмова учасника від подальшої участі в договорі простого товариства та розірвання до­говору.

Поняття та сфера застосування договору доручення. Сторони, предмет і форма договору доручення. Права і обов’язки сторін. При­пинення договору. Діяльність в інтересах іншої особи без доручення.

Поняття і сфера застосування договору комісії. Сторони в дого­ворі комісії. Предмет і форма договору. Права та обов’язки сторін. Види договору комісії. Припинення договору. Субкомісія.

Договір управління майном. Предмет, форма, значення договору управління майном. Сторони договору управління майном. Істотні умови договору. Здійснення договору управління. Права та обов’ язки за договором. Відповідальність за невиконання договору управління майном. Припинення договору.

Поняття та значення договору комерційної концесії. Предмет, форма та сторони договору концесії. Договір комерційної субконцесії. Права та обов’язки сторін. Особливі умови договору комерційної кон­цесії. Зміна припинення та розірвання договору комерційної концесії. Відповідальність за договором комерційної концесії. Збереження чин­ності договору комерційної концесії.

Поняття і сфера застосування договору комісії. Сторони в дого­ворі комісії. Предмет і форма договору. Права та обов’язки сторін. Види договору комісії. Припинення договору. Субкомісія.

План семінарського заняття

  1. Поняття та основні види договору про спільну діяльність.

  2. Правове регулювання спільної діяльності.

  3. Договір простого товариства.

  4. Поняття та сфера застосування договору доручення.

  5. Сторони, предмет і форма договору доручення.

  6. Договір управління майном.

  7. Поняття та значення договору комерційної концесії.

  8. Предмет, форма та сторони договору концесії.

  9. Договір комерційної субконцесії.

  10. Поняття і сфера застосування договору комісії.

  11. Сторони в договорі комісії. Предмет і форма договору.

  12. Права та обов’язки сторін. Види договору комісії. Припинення до­говору. Субкомісія.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

37

Питання для самостійної роботи

  1. Учасники договору простого товариства.

  2. Ведення спільних справ учасників договору. Права та обов’язки учасників договору. Вклади учасників. Спільне майно учасників договору. Виділ частки учасника.

  3. Правова природа договору доручення.

  4. Співвідношення договору доручення і довіреності.

  5. Відмежування договору доручення від агентського договору, до­говору комісії, договору управління майном, договору про надан­ня послуг.

  6. Особливості договору консигнації.

  7. Особливі умови договору комерційної концесії.

  8. Зміна, припинення та розірвання договору комерційної концесії. Відповідальність за договором комерційної концесії.

  9. Збереження чинності договору комерційної концесії.

  10. Сторони в договорі комісії. Предмет і форма договору.

  11. Права та обов’язки сторін. Види договору комісії. Припинення до­говору. Субкомісія.

Список літератури

  1. Брагинский М. И. Договорное право. Договоры о выполнении работ и оказа­нии услуг / М. И. Брагинский, В. В. Витрянский. - М. : Статут, 2002. - С. 959­1032.

  2. Генкин А. С. Эффективный траст. Опыт Западной Европы и российская прак­тика / А. С. Генкин. - М. : Альпина, 1999. - 3 кн.

  3. Господарський кодекс України : прийнятий Верховною Радою України 16.01.2003 // ГУ. - 2003. - 14 березня.

  4. Емельянов В. П. Гражданское право Украины / В. П. Емельянов. - X. : Кон- сум, 1996.

  5. Индыченко С. П. Брачно-семейное право в попросах и ответах / С. П. Индыче- нко, В. С. Гопанчук. - К. : Изд-во полит. литер. Украины, 1990.

  6. Майданик Р. А. Траст; собственность и управление капиталами / Р. А. Майда- ник. - К. : Наукова, думка, 1995.

  7. Про господарські товариства : Закон України від 19 вересня 1991 р. № 1576-ХИ // Відомості Верховної Ради України. - 1991. - № 49. - Ст. 682.

  8. Про ліцензування певних видів господарської діяльності : Закон України від 1 червня 2000 р. № 1775-ІІІ // Відомості Верховної Ради України. - 2000. - № 36. - Ст. 299.

  9. Про інвестиційну діяльність : Закон України від 18 вересня 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1991. - № 47. - Ст. 646 (з наступними змінами і до­повненнями).

  10. Про режим іноземного інвестування : Закон України від 19 березня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 19. - Ст. 80 (з наступними змі­нами і доповненнями).

  11. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. // Відомості Верховної Ради. - 2003 (з наступними змінами і доповненнями).

38

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

Практичні завдання

Задача 1

Коробов уклав з Борисенком договір комісії, відповідно до якого останній за винагороду в розмірі 250 грн. повинен був придбати для Коробова персональний комп’ютер (ПК) - монітор, системний блок, принтер, тощо - за ціною, яка не буде перевищувати 4 500 грн. Зазна­чена сума була надана Борисенку одразу після укладення договору комісії. Через тиждень Борисенко повідомив Коробова про купівлю для нього замовленого ПК, отримав за це від Коробова обумовлену договором винагороду та передав йому майже всі складові ПК, за ви­нятком монітора, який поки що залишився у продавця - приватного підприємця Ряднова. Через два дні Борисенко повідомив Коробова, що він змушений їхати у відрядження, а тому порадив Коробову са­мому забрати придбаний для нього в Ряднова монітор. Коли Коробов прийшов до Ряднова за монітором, останній відмовив йому, посилаю­чись на те, що не знає, чи є Коробов тією особою, якій можна переда­ти монітор, а якщо Коробов доведе, що він є власником, то йому не­обхідно доплатити ще 250 грн., оскільки загальна вартість ПК складає 4 750 грн.

Коробов не погодився з вимогами Ряднова і звернувся до юриди­чної консультації з такими запитаннями:

  1. Чи є він власником ПК, зокрема монітора? 2. Чи може він ви­магати від приватного підприємця Ряднова передачі йому монітора?

  1. Чи потрібно доплачувати 250 грн.? 4. Хто має здійснити таку до­плату? 5. Чи можна відмовитися від купівлі ПК і вимагати повернення грошей? 6. Чи доцільно вимагати від Борисенка повернення сплаченої йому винагороди?

Дайте відповідь.

Задача 2

Керівництво Харківського обласного товариства боротьби за тве­резість запропонувало Харківській обласній організації СДПУ(о) про­вести спільну акцію - свято, метою якого була б пропаганда тверезого способу життя. Оскільки організація такого свята не суперечила цілям діяльності партії, бюро останньої доручило своєму секретареві підпи­сати запропонований проект договору про співробітництво. Договір фіксував намір учасників провести свято і взяти участь у його фінан­суванні, але вказівок про строки виділення коштів, їх суму, напрямки використання та інших подробиць не містив. Товариство боротьби за тверезість розпочало підготовку до свята.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

39