Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
488.45 Кб
Скачать

оренди, в якому визначався строк оренди з моменту фактичного вико­ристання орендарем приміщення. Юрист ТОВ “Альфа” не погодився з такою умовою, зазначивши, що положення договору не можуть засто­совуватися до відносин, які виникли до моменту його укладення.

Чи правильну консультацію надав юрист ТОВ “Альфа”?

Тема 3. Договори про передачу майна у власність. Договори купівлі-продажу, міни, дарування, поставки, ренти, довічного утримання (догляду)

Поняття, сфера застосування і значення договору купівлі- продажу. Сторони в договорі купівлі-продажу. Предмет, ціна і форма договору купівлі-продажу. Момент виникнення права власності (пов­ного господарського відання, оперативного управління) у покупця. Права і обов’язки сторін. Відповідальність сторін за порушення дого­вору. Особливості окремих видів купівлі-продажу. Договір роздрібної купівлі-продажу.

Поняття та значення договору міни. Особливості бартерних угод. Схожість і відмінність з договором купівлі-продажу.

Поняття і значення договору поставки. Законодавство про поста­вки. Сторони в договорі поставки. Особливості порядку укладення до­говору поставки в нових умовах господарювання. Зміст договору пос­тавки. Права і обов’язки сторін. Відповідальність за невиконання та неналежне виконання договору поставки.

Поняття, значення та сфера застосування договору контрактації. Сторони в договорі контрактації. Зміст договору контрактації.

Поняття, значення та сфера застосування договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу.

Поняття і особливості договору дарування.

Поняття та значення договору ренти. Форма договору ренти. Сторони у договорі ренти. Зміст договору ренти. Відповідальність за невиконання договору ренти. Відмова від договору ренти.

Поняття та форма договору довічного утримання (догляду). Осо­бливості укладення договору довічного утримання (догляду). Права та обов’язки сторін за договором. Забезпечення виконання договору до­вічного утримання (догляду). Правові наслідки розірвання договору довічного утримання (догляду).

План семінарського заняття

  1. Поняття та загальна характеристика договору купівлі-продажу.

  2. Види договорів купівлі-продажу.

  3. Істотні умови договору купівлі-продажу.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

13

  1. Кількість товару. Якість товару. Асортимент товару. Комплект­ність товару.

  2. Правові наслідки порушення договору купівлі-продажу товару.

  3. Договір роздрібної купівлі-продажу.

  4. Поняття та значення договору міни. Схожість і відмінність з дого­вором купівлі-продажу.

  5. Загальна характеристика та істотні умови договору поставки.

  6. Відповідальність за невиконання та неналежне виконання догово­ру поставки.

  7. Договір контрактації сільськогосподарської продукції.

  8. Договір постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу.

  9. Поняття та особливості договору дарування.

  10. Загальна характеристика договору ренти.

  11. Загальна характеристика договору довічного утримання (догляду.)

Питання для самостійної роботи

  1. Договір роздрібної купівлі-продажу. Особливості купівлі-продажу жилого будинку (квартири).

  2. Купівля-продаж у зовнішньоторговельному обігу.

  3. Купівля-продаж на біржах, аукціонах.

  4. Купівля-продаж майна державних підприємств у порядку прива­тизації. Форвардні, ф’ючерсні та опціонні операції (угоди).

  5. Особливості бартерних угод. Схожість і відмінність з договором купівлі-продажу.

  6. Особливості порядку укладення договору поставки в нових умо­вах господарювання.

  7. Відповідальність за невиконання та неналежне виконання догово­ру поставки.

  8. Поняття, значення та сфера застосування договору контрактації.

  9. Відповідальність за порушення умов договору контрактації. Поря­док укладення договору.

  10. Поняття, значення та сфера застосування договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу. Зміст договору.

  11. Відповідальність за порушення умов договору постачання енерге­тичними та іншими ресурсами через приєднану мережу.

  12. Особливості укладення договору довічного утримання (догляду).

  13. Забезпечення виконання договору довічного утримання (догляду).

  14. Припинення договору довічного утримання (догляду).

  15. Правові наслідки розірвання договору довічного утримання (до­гляду).

14

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

  1. Сторони у договорі ренти. Зміст договору ренти.

  2. Відповідальність за невиконання договору ренти.

  3. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження май­на, переданого під виплату ренти.

Список літератури

  1. Брагинский М. И. Договорное право. Книга вторая. Договоры о передаче имущества / М. И. Брагинский, В. В. Витрянский. - М., 2001.

  2. Голембо Л. Підстави виникнення зобов’язань за поставкою: план чи самос­тійна ініціатива / Л. Голембо // Право України. - 1996. - № 5 - С. 34.

  3. Гуйван П. Особенности сделок электроснабжения и их место в системе дого­воров / П. Гуйван // Підприємництво, господарство і право. - 2000. - № 2. -

С. 13-16.

  1. Ем В. С. Договор ренты / В. С. Ем // Законодательство. -1999. - № 5.

  2. Іваненко Л. М. Цивільно-правові засоби захисту прав споживачів (покупців) / Л. М. Іваненко. - К., 1998.

  3. Космін Ю. Договір довічного утримання / Ю. Космін // Право України. - 2000. - № 2 - С. 69.

  4. Луць В. В. Контракти у підприємницькій діяльності / В. В. Луць. - К., 2001.

  5. Про цінні папери та фондовий ринок : Закон України від 23 лютого 2006 р. № 3480-ІУ // Голос України. - 2006. - № 69. - 14 квітня.

  6. Про захист прав споживачів : Закон України від 12 травня 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1994. - № 1. - Ст. 1 (з наступними змінами і допо­вненнями).

  7. Про заставу : Закон України від 2 жовтня 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1992. - № 47. - Ст. 642 (з наступними змінами і доповненнями).

  8. Про страхування : Закон України від 7 травня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 18. - Ст. 78 (з наступними змінами і доповнення­ми).

  9. Про приватизацію державного майна : Закон України від 04.03.1992 № 2163- ХІІ у редакції Закону України від 19.02.1997 № 89/97-ВР // Відомості Верхов­ної Ради України. - 1997. - № 17. - Ст. 122 (з наступними змінами і допов­неннями).

  10. Про приватизацію державного житлового фонду : Закон України від 19.06.1992 № 2482-ХІІ // Відомості Верховної Ради України. - 1992. - № 36. - Ст. 524 (з наступними змінами і доповненнями).

  11. Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини : Закон України від 23.12.1997 // Офіційний вісник України. - 1998. - № 3. - Ст. 75 (з наступними змінами і доповненнями).

  12. Про нотаріат : Закон України від 02.09.1993 // Відомості Верховної Ради України. - 1993. - № 39. - Ст. 383 (з наступними змінами і доповненнями).

  13. Про поставки продукції для державних потреб : Закон України від 22.12.1995 № 493/95 // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 3. - Ст. 9 (з на­ступними змінами і доповненнями).

  14. Про торгово-промислові палати в Україні : Закон України від 02.12.1997 № 6-71/97 // Відомості Верховної Ради України. - 1998. - № 13. - Ст. 52 (з на­ступними змінами і доповненнями).

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

15

  1. Про стандартизацію : Закон України від 17.05.2001 № 2408-ІИ // Відомості Верховної Ради України. - 2001. - № 31. - Ст. 145 (з наступними змінами і доповненнями).

  2. Стаматина М. Договір поставки у нових ЦК України та ГК України / М. Ста- матина // Підприємництво, господарство і право. - 2003. - № 9.

  3. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. - 2003 (з наступними змінами і доповненнями).

  4. Цивільне право України : підручник : у 2 кн. / О. В. Дзера (керівник авт. кол.), Д. В. Боброва, А. С. Довгерт та ін. ; за ред. О. В. Дзери, Н. С. Кузнєцової. - К. : Юрінком Інтер, 2010. - Кн. 2. - 1173 с.

  5. Цивільне право України: Академічний курс : підручник : у 2 т. / за заг. ред. Я. М. Шевченко. - Т. 1. Загальна частина. - К. : Ін Юре, 2003. - 520 с.

Практичні завдання

Задача 1

Ребров 20 вересня купив в універмазі костюм і черевики. У при­сутності продавця він приміряв куплені речі й уважно їх оглянув. По­вернувшись додому, Ребров знову оглянув костюм і вирішив, що ко­лір і фасон йому не підходять. З цієї причини костюм він не вдягав і через кілька днів звернувся до магазину, вимагаючи прийняти костюм і повернути йому гроші.

Через місяць після придбання черевиків виявилося, що вони ма­ють значні недоліки: неякісно пошиті й різні за кольором.

Універмаг відмовився замінити куплені речі на більш якісні або повернути за них гроші, посилаючись на те, що під час придбання по­купець мав можливість добре оглянути товар і, крім того, черевики Ребров вже носив. На думку адміністрації, дефекти товару були явні, і покупець не має права вимагати їх заміни, повернути ж гроші немож­ливо, бо їх вже інкасовано.

Як слід вирішити спір?

Задача 2

Тимощук продав Зубову телевізор за 700 грн. Покупець заплатив лише 200 грн, а решту обіцяв сплатити через 3 дні. До остаточного розрахунку телевізор залишався у продавця.

Зубов не приходив за телевізором і не приносив грошей протягом двох тижнів. Тоді Тимощук продав телевізор Тимченку. Після цього з’явився Зубов і пояснив, що хворів і вчасно прийти не зміг.

Тимощук не відмовлявся повернути Зубову сплачені ним 200 грн. Однак Зубов вважав, що 200 грн. було залишено ним як завдаток, і тому вимагав, щоб Тимощук повернув йому подвійну суму завдатку, тобто 400 грн., і крім того, реально виконав укладений між ними до­говір купівлі-продажу. Оскільки Тимощук відмовився задовольнити

16

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

вимоги, Зубов звернувся в суд з позовом до Тимошука з вимогою по­вернути йому 400 грн. і до Тимченко - з вимогою повернути йому те­левізор.

Чи обгрунтовані вимоги Зубова? Як слід вирішити спір?

Задача 3

Відповідно до укладеного договору ТОВ “Люкс” (далі - ТОВ) було зобов’язано поставити 17 квітня редакції газети “Ранок” (далі - редакція) 20 комп’ютерів, за які редакція здійснила попередню оплату за ціною 1 000 грн. за кожний комп’ютер. У договорі сторони перед­бачили, що за недопоставку комп’ютерів ТОВ сплачує редакції не­устойку в розмірі 2 % від вартості непоставлених товарів.

14 серпня редакція звернулася в господарський суд з позовом до ТОВ про стягнення з останнього усієї перерахованої суми, неустойки за непоставку товарів та процентів за користування чужими грошови­ми коштами за період з 18 квітня по 14 серпня.

21 серпня комп’ютери були поставлені та прийняті редакцією. При розгляді спору в господарському суді ТОВ не визнало позовні вимоги редакції, посилаючись на те, що свої зобов’язання воно вико­нало.

Чи є підстави для задоволення позовних вимог редакції газети “Ранок”?

Задача 4

Згідно з договором, укладеним між АТ “Аркада” (далі - АТ) і пі­дприємцем Буділовим, товариство зобов’язалося передати останньому вантажний автомобіль “Ман” в обмін на 3-кімнатну квартиру, що на­лежала Буділову. Однак замість німецької вантажівки Буділову було запропоновано автомобіль “КрАЗ”. Враховуючи те, що ціна автомобі­ля “КрАЗ” значно нижча від ціни квартири, Буділов погодився взяти його за умовою, що АТ здійснить доплату в розмірі 2 000 грн. Відпо­відну домовленість було оформлено додатковою угодою до основного договору.

Через деякий час АТ відмовилося від сплати 2 000 грн. і стало вимагати від Буділова повернення “КрАЗу”, посилаючись на те, що договір поставки, який було укладено між сторонами, не передбачав такої істотної умови, як строк виконання, і тому не може вважатися укладеним.

Буділов же вважає, що сторони уклали основний договір міни, і строк не є істотною умовою цього договору. Сама ж по собі умова про доплату не перетворює договір міни на договір купівлі-продажу або поставки. Спір було передано до господарського суду.

Вирішіть справу.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

17