Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
488.45 Кб
Скачать

невнесення наймачем плати за житло з 01.01.2007. Федорець пред’явив зустрічні вимоги про переведення на нього прав та обов’язків покупця згідно зі ст. 822 ЦК України.

Яке рішення повинен винести суд?

Тема 5. Договори про виконання робіт. Підряд. Будівельний підряд. Побутовий підряд. Підряд на проектні та пошукові роботи. Науково-дослідні, дослідно-конструкторські і технологічні договори

Поняття договору підряду і сфера його застосування. Види дого­вору підряду. Сторони в договорі підряду. Істотні умови договору. Права, обов’язки і відповідальність сторін. Особливості договору по­бутового підріду.

Поняття договору будівельного підряду. Структура договірних зв’язків. Сторони в договорі. Права, обов’язки і відповідальність сто­рін. Договір субпідряду.

Загальна характеристика договорів на проектні та пошукові роботи. Виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

План семінарського заняття

  1. Поняття та ознаки договору підряду. Відмежування його від тру­дового договору, договору поставки та договорів з надання пос­луг.

  2. Сторони договору підряду. Права та обов’язки сторін.

  3. Множинність осіб у договорі підряду та залучення для виконання договору третіх осіб.

  4. Зміст договору підряду.

  5. Ризик у підрядних відносинах.

  6. Відповідальність за договором підряду.

  7. Види договорів підряду. Договір побутового підряду. Договір бу­дівельного підряду. Договір підряду на виконання проектних та пошукових робіт.

Питання для самостійної роботи

  1. Поняття договору підряду і сфера його застосування.

  2. Види договору підряду.

  3. Сторони в договорі підряду.

  4. Істотні умови договору.

  5. Права, обов’язки і відповідальність сторін.

  6. Особливості договору побутового підряду.

  7. Поняття договору будівельного підряду.

  8. Права, обов’язки і відповідальність сторін.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

23

  1. Договір субпідряду.

  2. Загальна характеристика договорів на проектні та пошукові роботи.

  3. Договори на виконання науково-дослідних, дослідно-конструк­торських та технологічних робіт.

Список літератури

  1. Брагинский М. И. Договорное право. Книга третья. Договоры о выполнении работ и оказании услуг / М. И. Брагинский, В. В. Витрянский. - М., 2002.

  2. Голованів Н. М. Обязательственное право / Н. М. Голованів. - СПб., 2002.

  3. Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах [Електронний ресурс] : Закон України від 15.09.1995. - Режим доступу : ййр://^^^.паи.кіеу.иа.

  4. Про захист прав споживачів : Закон України від 12 травня 1991 р. в редакції Закону України від 1 грудня 2005 р. // Відомості Верховної Ради України. - 2006. - № 7. - Ст. 84.

  5. Про архітектурну діяльність : Закон України від 20 травня 1999 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1999. - № 31. - Ст. 246.

  6. Про планування та забудову територій [Електронний ресурс] : Закон України від 20.04.2000. - Режим доступу : ййр://^^^.паи.кіеу.иа.

  7. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. - 2003 (з наступними змінами і доповненнями).

  8. Цивільне право України : підручник : у 2 кн. / за ред. О. В. Дзери та Н. С. Куз- нєцової. - К. : Юрінком Інтер, 2010. - Кн. 2. - 1173 с.

  9. Цивільне право України: Академічний курс : підручник : у 2 т. / за заг. ред. Я. М. Шевченко. - Т. 1. Загальна частина. - К. : Ін Юре, 2003. - 520 с.

Практичні завдання

Задача 1

Маковецький домовився зі своїм сусідом радіотехніком Івановим, що той у вільний від роботи час збере для нього магнітофон. Прид­бання необхідних матеріалів Іванов взяв на себе. Було вирішено, що Маковецький сплатить Іванову 500 грн. Розпочавши роботу, Іванов не зміг самостійно розробити нову схему магнітофону, у зв’язку з чим домовився з інженером Бесєдіним про розробку такої схеми за 150 грн., передавши йому завдаток у сумі 50 грн. Крім того, деякі деталі Іванов не зміг придбати і виготовив їх сам. Іванов заявив Маковець- кому, що останній повинен тепер сплатити не 500, а 800 грн. Макове- цький же відповів, що уклавши договір, Іванов взявся виконувати ро­боту на свій ризик, тому додаткові витрати мають бути віднесені на його рахунок. Іванов же стверджував, що обумовлена при укладанні договору сума була лише приблизною і, якщо Маковецький не може сплатити її, договір має бути розірваний, а Маковецький повинен йо­му відшкодувати понесені витрати в сумі 250 грн. (50 грн. - завдаток і 200 грн. - за деталі).

Як слід вирішити справу?

24

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

Задача 2

Іноземна фірма “Пніна” підписала з ТОВ “Консоль” договір, від­повідно до якого товариство зобов’язувалося кожного кварталу нада­вати фірмі інформацію про маркетингове дослідження ринку молочної продукції м. Харкова. Інформація повинна була надаватися на елект­ронному носії електронною поштою. Як тільки почали надходити гроші на рахунок товариства, у податкової інспекції виникло питання щодо правової природи укладеного договору. Податкова інспекція вважала, що в даному разі товариство одержує винагороду за послуги, а товариство стверджувало, що воно з фірмою уклало договір підряду. Податкова інспекція звернулася за консультацією до юриста.

Яке роз ’яснення має бути надане?

Задача 3

Слюсаренко уклав договір з рембудтрестом на ремонт його квар­тири. Вартість робіт та матеріалів, що купувалися трестом, склала 20 тис. грн. Згідно з умовами договору ремонт слід було розпочати 10.05.2006, а закінчити 20.05.2006. При укладанні договору Слюсаре­нко сплатив 5 тис. грн. 9 травня Слюсаренка повідомили, що роботи не можуть бути розпочаті в строк, оскільки робочі ще працюють на іншому об’єкті, ремонт якого не був своєчасно закінчений через не­допоставку деяких матеріалів. У зв’язку з цим Слюсаренка прохали перенести строк початку ремонту квартири. Від такої пропозиції він відмовився і заявив, що взяв за свій рахунок відпустку на цей час і чекає на робітників. Роботи у Слюсаренка були розпочаті лише 15 травня і закінчені 29 травня. Після закінчення ремонту Слюсарен­ко заплатив ще 5 тис. грн., а інші платити відмовився, оскільки вва­жає їх компенсацією збитків, понесених через порушення трестом вимог договору. Трест звернувся з позовом до суду про стягнення із Слюсаренка 10 тис. грн.

Яке рішення має винести суд?

Задача 4

У ВАТ “Зірка” виникли труднощі з фінансуванням будівництва житлового будинку, яке здійснювалося спільно з науково-дослідним інститутом. Правління АТ “Зірка” прийняло рішення про залучення для завершення будівництва громадян, які виявили бажання придбати квартири в будинку, що будується.

Для оформлення правовідносин з цими громадянами був розроб­лений договір про спільне інвестування, згідно з яким АТ брало на се­бе функції замовника, гарантувало здачу будинку в експлуатацію не пізніше II кв. та оформлення документів про право власності на певні

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

25