Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции / lekcii_patent / Приложение+Зад.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
27.01.2014
Размер:
211.46 Кб
Скачать

Документація по "ноу-хау" п о л о ж е н н я про Посвідчення на "ноу-хау"

1. Це Положення переслідує мету стимулювання в Україні технічної та технологічної творчості, ліцензійної роботи на науково-технологічні результати, захисту авторського пріоритету шляхом реєстрації й видан­ня Посвідчення на "ноу-хау".

2. На підставі повноважень, наданих Урядом України, державну реє­страцію та видання Посвідчення на "ноу-хау" здійснює Українська між­народна академія оригінальних ідей (далі - Академія).

3. Посвідчення на "ноу-хау" посвідчує визнання пріоритету автора та виникнення його майнових прав.

Посвідчення видається на термін 5 років, рахуючи зі дня його реєстрації.

4. Під "ноу-хау" розуміють не навички, що є загальновідомими і що прак­тично застосовують досвід, прийоми, засоби, умови та ін. технологічного, ке­рівницького, комерційного і фінансового характеру у будь-якій області соціально-економічного господарства, що не мають патентної охорони.

До "ноу-хау" можуть бути віднесені: ідеї, факти, концепції, будь-які нові знання, що дозволяють підвищити ефективність виробництва, знизи­ти енергетичні витрати, поліпшити екологічні умови, техніку безпеки та ін.

Посвідчення на "ноу-хау" не видають, якщо рішення, що пропонуєть­ся є запатентованим.

5. Ознаками поняття "ноу-хау" є: галузева новина, роботоздатність і економічна результативність при використанні.

"Ноу-хау" визнається новим, якщо до дати пріоритету заявки воно не використовувалося у відповідній галузі.

"Ноу-хау" відповідає критерію "роботоздатність", якщо воно практич­но існує, відповідає меті створення чи науково-аргументовано доведеною є можливість виконання функції, що поставлено перед ним.

"Ноу-хау" відповідає критерію "економічна результативність", якщо на дату подачі заявки воно практично використовується і дає конкретний позитивний результат.

В разі не відповідності одному з заявлених критеріїв, об'єкт не може претендувати на охоронну грамоту.

6. Право власності, право виключного використання чи право одер­жання Посвідчення на "ноу-хау" мають фізичні особи, творчою працею яких воно зроблено. Якщо "ноу-хау" створено в зв'язку з роботою автора на підприємстві, організації чи установі чи по їх завданню, а також якщо авторові була оказана матеріальна допомога, то автор, після одержання Посвідчення на "ноу-хау", зобов'язаний видати роботодавцю безвідплат­но просту ліцензію, без права укладення їм ліцензійного договору на на­дане "ноу-хау" з третіми особами.

Права власності виключного використання чи одержання Посвідчен­ня на "ноу-хау" можуть бути передані автором роботодавцю на основі ліцензійного договору. Згідно з договором роботодавець зобов'язаний спла­чувати щорічну винагороду авторові у формі роялті, розмір якого пови­нен бути не нижче величини, зумовленої міжнародними прецедентами, по окремим галузям.

7. На "ноу-хау" видають одну охоронну грамоту. Якщо "ноу-хау" ство­рено у співавторстві, то всім співавторам належать рівні права по його використанню, без права самостійної передачі ліцензії кожним з них.

8. Право до користування об'єктом "ноу-хау" є можливим лише за умови офіційно-документального підтвердження.

9. Заявку про видання Посвідчення на "ноу-хау" (Додаток 3.6.1) подають до Академії.

10. До заявки про видання Посвідчення на "ноу-хау" додають:

  • детальний та точний опис "ноу-хау" - 2 екз. Зміст опису включає обов'язкові розділи: назва, область використання, згідно з МКІ, УДК, суттєвість "ноу-хау"; доказ відповідності признакам "ноу-хау"; пропо­зиції по використанню та вартості "ноу-хау"; підпис;

  • матеріали, що пояснюють або ілюструють - 2 екз.;

  • анотацію, що містить стислий та лаконічний виклад суті "ноу-хау", з вказівкою областей застосування та врахуванням необхідності збережен­ня в таємниці конфіденційної інформації (комерційної таємниці) ) - 2 екз.;

  • квитанція про сплату мита на р/р Академії - 1 екз.

Всі матеріали оформлюють машинописним способом, з одного боку аркуша, на білому папері через 1,5 інтервали між рядками. Нумерація аркушів є наскрізною.

Квитанцію про сплату мита не подають, якщо "ноу-хау" передають до фонду власності Академії, про що повинна бути зроблена відповідна по­мітка у Заяві.

При віддячній передачі "ноу-хау", з автором укладають ліцензійну угоду.

11. У тому випадку, якщо технічна чи технологічна суттєвість "ноу-хау" є простою та наочною, такою, по суті, що не становить труднощів для розуміння, - замість детального й точного його опису (згідно з п.10, абзац 1), можуть бути надані ілюстровані матеріали. При цьому, до арку­ша з ілюстрацією(-ями) (кресленням, схемою, фотографією та ін.) по­винні бути прикладені слідуючі відомості: назва "ноу-хау", пропозиції щодо використання та його вартості.

12. "Ноу-хау" реєструється й набуває юридичного статуту після попе­редньої експертизи в Інституті інтелектуальної власності Академії, розгля­ду на Експертній раді та підписанні Посвідчення на "ноу-хау" Президен­том Академії.

Експертиза має право запросити у автора пояснюючі відомості чи додаткові аргументи.

13. Реєстрація "ноу-хау" та видання Посвідчення на "ноу-хау" (Додаток 3.6.2) можуть бути оскаржені будь-якою особою і визнані недійсними, у будь-який час від дня публікації, а якщо публікація не виконувалася - від дня внесення "ноу-хау" до Реєстру охоронних документів Академії, на таких підставах:

• невірне наведення дійсного автора (співавторів);

• порушення вимог, встановлених справжнім Положенням.

При оскарженні дій, пов'язаних з "ноу-хау", сплачують мито.

14. При розв'язанні суперечливих питань, пріоритетність віддають авторові.

Рішення Президента Академії з питань, пов'язаних з "ноу-хау", є ос­таточним.

15. Розмір мит встановлюють згідно з тарифом, затвердженим Пре­зидентом Академії.

16. Порядок реєстрації "ноу-хау" визначається Положенням про Дер­жавний Реєстр охоронних грамот Академії.

17. Порядок публікації відомостей про "ноу-хау" визначається Поло­женням про бюлетень інтелектуальної власності Академії.

18. Автор (співавтори) "ноу-хау" мають право на винагороду осіб, що його використовують, у розмірі відрахувань йому роялті, зумовлених між­народними прецедентами у відповідних галузях.

Додаток 3.6.1

(22) Дата надходження

Вихідний №

21) № держ. реєстрації

(30) Дата пріоритету

(51) МКВ

(53) УДК

Дата відправки Посвідчення

Прізвище та ініціали виконавця

Українська міжнародна академія оригінальних ідей

З А Я В А

на "ноу-хау"

Додаючи наведені нижче документи, прошу (просимо) внести до Державного Реєстру Української міжнародної академії оригінальних ідей та видати Посвідчення на "ноу-хау" (передати до Фонду власності Академії) під назвою (54) __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Автор (співавтори) "ноу-хау" (75) ________________________________________ ______________________________________________________________________

Перелік документів, що додаються

Кількість аркушів

Кількість

екз.

- опис "ноу-хау"

2

- пояснюючі або ілюструючі матеріали

2

- анотація

1

- квитанція про сплату мита

1

(75) Автор (співавтори) "ноу-хау" (прізвище, ім'я, по батькові)

Домашня адреса, телефон

Робоча адреса, телефон

Підпис автора

(співавторів)

(98) Адреса для листування

Прізвище, ім'я, по батькові адресата

Телефон

Відомості й помітки експертизи (виконавців). Просування матеріалів Заяви та видача Посвідчення про "ноу-хау". Підписи, дати.

Додаток ^2

Додаток 3.6.2

Соседние файлы в папке lekcii_patent