Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции / lekcii_patent / Приложение+Зад.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
27.01.2014
Размер:
211.46 Кб
Скачать

Приложение 3

Этот материал перепечатан из книги В.М.Брижко "Патентознавство як самостійна наукова дисципліна". – К.: Національне агентство з питань інформації при Президентові України, 1996. – 184 с.

Документація по "відкриттю" п о л о ж е н н я про Диплом на відкриття

1. Дійсне Положення переслідує мету стимулювання в Україні інте­лектуальної праці в пошуку істин нових чи тих, що випереджають час, що надають можливість добитися визнання незалежно від вченого ступеня, звання та ін.; скорочування строку від одержання фундаментального нау­кового чи пошукового результату до його практичної та економічної ре­алізації у народному господарстві; захисту авторського і державного прі­оритету, шляхом реєстрації та видання Диплому на відкриття та охорони державою прав автора (співавторів).

2. На підставі повноважень, наданих Урядом України, державну реєст­рацію та видання Диплому на відкриття здійснює Українська міжнародна академія оригінальних ідей (далі Академія).

3. Диплом на відкриття (Додаток 3.1) посвідчує визнання пріоритету автора та держави, їм'я дійсного автора (співавторів), що виявив закономірність, властивість чи явище матеріального світу (Диплом 1 ступеня).

Положення поширюється також на відкриття географічні, археологіч­ні, палеонтологічні, на відкриття корисних копалин, нових видів фауни та флори, мікроорганізмів, відкриття просторових утворень, невидимих суттєвостей та інших загадок Природи (Диплом 2 ступеня).

4. Право авторства є безстроковим, невідчужуємим, неподільним і переуступці не підлягає.

При виникненні майнових прав, партнерські взаємовідносини з заці­кавленими особами вирішуються на підставі ліцензійного договору, по­рушення якого можуть бути оскаржені у судовому порядку.

На відкриття, зроблене у співавторстві, видають один Диплом. Співавтори мають рівні права. Права іноземних громадян (співавторів) ви­значаються міжнародними угодами на основі принципу взаємності.

Не визнаються співавторами особи, що не внесли особистого творчого чи пошукового внеску до встановлення відкриття. Юридичні особи авто­рами відкриттів бути не можуть.

5. Ознаками поняття "відкриття" є: констатація об'єктивно існуючого нового знання, що дає цілісну картину сприймання та наведена у описі відкриття достовірна аргументація; новина для наукової громадськості, на дату офіційної реєстрації. Оригінальність у вияві чи доказі достовірності відкриття розглядають, як супутню ознаку.

До джерел, що порочать новину відкриття, відносять факти, відбиті у будь-якій об'єктивній формі, до дати пріоритету, які доступні для сприй­мання іншими особами.

Відкриття вважається достовірним і маючим цілісну картину, якщо дано пояснення, що воно викликане, є зумовленим чи до чого воно при­зводить і за яких умов проявляється.

Неприпустима побудова логічного зв'язку між фактами та абстрактно-туманними коментарями, аргументаціями до здравого глузду, замість ре­ального обгрунтування - посилання на авторитети, стверджування в не­уцтві.

Експертиза та реєстрація відкриття здійснюється за принципом переважності його експериментального доказу чи неперевершеності фактів та їх причинно-наслідкового зв'язку з ефектом відкриття.

6. Для проведення експертизи та видачі Диплому на відкриття, автор припускаємого відкриття подає на ім'я Президента Академії Декларацію (Додаток 3.2), що містить:

  • опис відкриття з формулою (Додаток 3.3), підписаний автором (всі­ма співавторами) — у 2-х екз.;

  • інші матеріали, що підтверджують факт (сукупність фактів) нового знання, які не припускають ложності в аргументації чи порушень законів та правил логіки наукового пізнання - в 2-х екз.;

  • документи, що підтверджують попередність пріоритету (за необхід­ністю) - в 1-м екз.;

  • квитанцію про сплату мита (за проведення експертизи, діловиробництво за Декларацією чи додаткове клопотання, виправлення матеріалів опису, а також - виконання Академією функцій депозитарію фонду від­криттів України).

Мита сплачують на р/р Академії.

Всі матеріали оформлюють машинописним способом, з одного боку аркуша, на білому папері, через 1,5 інтервали між рядками. Нумерація аркушів є наскрізною.

Квитанцію про сплату мита не надають, якщо відкриття передають до фонду власності Академії, про що повинна бути зроблена відповідна по­мітка у Декларації. Під час передачі відкриття, між автором та Академією укладається ліцензійна угода.

7. Відкриття реєструється та набуває юридичного статуту, після попе­редньої експертизи в Інституті інтелектуальної власності Академії, гро­мадської експертизи по суті, розгляду на Експертній, Вченій Радах та під­писання Диплому на відкриття Президентом Академії.

Громадська експертиза передбачає вивчення (дослідження), що про­водиться особами, що розуміються, на основі знань, навичок, досвіду та розкріпачення фантазії, здатних сприйняти незвичайне, нове, що йде вроз­різ з звичайним, з пануючою системою поглядів та неупереджено оцінити існуючі факти. Експертиза правомочна запитати у автора додаткові аргу­менти чи роз'яснення. Результати експертизи оформлюють заключенням (Додаток 3.5), відповідаючим на питання відповідності ознакам відкрит­тя, згідно з п.5 цього Положення. Принципово неприпустимим є подан­ня висловлювань експерта, таких, що порочать чи, навпаки, таких, що надмірно вихвалюють гідність або недоліки відкриття. Якщо виникнуть сумніви у безупередженності експерта, Президент Академії має право дати .йому відведення.

Розгляд матеріалів на припускаєме відкриття Експертною, Вченою ра­дами здійснюють за надходженням до Академії заключень громадської експертизи і оформлюють протоколом (Додаток 3.4).

8. Матеріали Декларації на відкриття, що надійшли до реєстрації, пе­ревіряють по відношенню до відомостей, що складають державну таємницю, керуючись при цьому діючими нормативними актами.

9. Реєстрація відкриття та видача Диплому на відкриття можуть бути оскаржені будь-якою особою і визнані недійсними, частково чи цілком, у будь-який час від дня публікації, а якщо публікація не здійснювалася - від дня внесення відкриття до Реєстру охоронних документів Академії, на підставах:

  • неправильної вказівки дійсного автора (співавторів);

  • порушення вимог, встановлених цим Положенням.

При оскарженні дій, пов'язаних з відкриттям, сплачують мито. При розв'язанні суперечливих питань, аргументації та судженням автора відда­ють пріоритет. В разі відсутності визначеності міркувань більшості ек­спертів, авторові видають відповідний Диплом з формулою відкриття та невід'ємною частиною, яка містить протиставлену експертизою аргументацію.

10. Припинення експертизи і діловиробництва по відкриттю здійсню­ють на підставі медичного заключення стану здоров'я автора, розсуду Ек­спертної та Вченої рад та рішення Президента Академії.

Остаточне рішення про дієздатність автора (співавторів) визначається судовою постановою.

11. Розмір мит та кількості оплати роботи експертів встановлюють згідно з тарифом, затвердженим Президентом Академії.

12. Порядок реєстрації відкриттів визначається Положенням про Дер­жавний Реєстр охоронних грамот Академії.

13. Порядок публікації відомостей про відкриття визначає Положення про бюлетень інтелектуальної власності Академії.

14. Автор відкриття має право на звання "Автор відкриття України", відмітку у трудовій книжці та інших документах, а також право на винаго­роду осіб, що використовують його відкриття, у розмірі відрахувань йо­му роялті, обгрунтованих міжнародними прецедентами, за умов можли­вості економічної реалізації відкриття.

За проханням автора (співавторів) відкриттю може бути дано ім'я ав­тора (одного з співавторів) або ім'я у вигляді збірного вислову, про що повинна бути зроблена відповідна помітка у Декларації.

Відкриття, що має науковий інтерес чи дає явний економічний ефект, може бути представлене у вигляді основи дисертації на одержання авто­ром ученого ступеня магістра, доктора наук.

За відкриття, що складають значний науковий інтерес чи економічний ефект, Президент Академії може представляти автора (співавторів) на при­судження премій, заснованих в Україні і за кордоном.

Додаток 3.1

Соседние файлы в папке lekcii_patent