Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕСТЫ.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
02.04.2016
Размер:
294.73 Кб
Скачать

9. Громадянам, які навчаються в університетах України, не гарантується:

а) захист життя, збереження здоров'я, фізичне виховання;

б) надання адресної допомоги, академічних і соціальних стипендій;

в) пільговий проїзд у громадському транспорті;

г) працевлаштування випускників договірної форми навчання.

10. Що очікує суспільство від реалізації «Національної доктрини розвитку освіти» в найближчому майбутньому?

а) перехід до нового типу гуманітарно-інноваційної освіти;

б) зростання інтелектуального потенціалу держави;

в) зміцнення демографічних основ громадського суспільства та прискорення його розвитку;

г) вітчизняна освіта стане конкурентоспроможною в Європейському та світовому освітньому просторі;

д) усі відповіді правильні (а, б, в, г).

Тема 3. Реформування вищої освіти України і Болонський процес

а) складання глосарію:

  • Демократизація вищої освіти України – це - проникнення принципів демократії у всі складові системи освіти: розширення прав навчальних закладів з одночасним посиленням громадського нагляду за ними; акцентування не на засвоєнні інформації, а на інтелектуалізації особи; формування демократичних стосунків викладачів і студентів; переорієнтація на засоби індивідуального призначення, які оптимізують самостійну роботу; відкритість, прозорість, публічність контролю за участю різних суб’єктів освітнього процесу тощо.

  • Реформування вищої освіти – це сукупність заходів, направлених на удосконалення системи вищої освіти.

  • Модернізація освіти – це удосконалення освіти, спрямоване на забезпечення її якості відповідно до новітніх досягнень науки, культури і соціальної практики.

  • Розвиток освіти – це приведення освіти у відповідність до нових суспільних вимог та норм, закономірностей та тенденцій розвитку ХХІ століття.

  • Мета реформування університетської освіти – це якість і доступність освіти.

  • Міністерство освіти – це центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України; є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики у сфері освіти, наукової, науково-технічної, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності.

  • Кабінет Міністрів – це вищий орган у системі органів виконавчої влади України. Кабінет Міністрів України відповідальний перед Президентом України, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у межах, передбачених Конституцією України.

  • Професійно-економічна освіта – це комплекс педагогічних та організаційно-управлінських заходів, спрямованих на забезпечення оволодіння громадянами знаннями, уміннями і навичками в обраній ними галузі професійної діяльності, розвиток компетентності та професіоналізму, виховання загальної і професійної культури. Професійно-економічна освіта здобувається у професійно-економічних навчальних закладах.

  • Оптимізація мережі університетів – це заходи щодо поліпшення надання мережею вищих навчальних закладів якісної освіти шляхом удосконалення їх кількості.

  • Інноваційна університетська освіта – це впровадження інноваційних технологій щодо створення умов для впровадження у навчально-виховний процес закладів освіти інформаційно-комунікаційних технологій, як складової, шляхом забезпечення навчальних закладів комп'ютерною технікою, мультимедійними комплексами та створення єдиного інформаційного середовища в галузі освіти (порталу освіти); організації робіт із розроблення та впровадження галузевих та державних стандартів на засоби навчання і обладнання з метою забезпечення системного підходу до їх створення та відродження в Україні вітчизняної індустрії навчального обладнання; створення системи матеріально-технічного забезпечення закладів освіти сучасними технічними засобами.

  • Система управління освітою – це удосконалення системи управління моніторингом та контролем якості економічної освіти через налагодження взаємодії між відповідними державними, громадсько-державними та громадськими органами.

  • Ступенева освіта – це освітньо-кваліфікаційні рівні підготовки фахівців у вищих навчальних закладах.

  • Механізм працевлаштування випускників бакалаврату (магістратури) – це сукупність заходів, які підвищують ймовірність працевлаштування й успішної роботи випускника у сфері трудової діяльності, яку він обрав, в інтересах самого випускника, а також подальшого розвитку робочої сили, суспільства й економіки в цілому.

  • Фінансове та матеріально-технічне забезпечення вищого навчального закладу – це забезпечення грошовими, матеріальними, технічними та іншими засобами вищого навчального закладу необхідних для його правильного, ефективного функціонування.

  • Пріоритети в галузі університетської освіти – це особистісна орієнтація освіти; формування національних і загальнолюдських цінностей; створення для громадян однакових можливостей у здобутті освіти;постійне підвищення якості освіти, оновлення її змісту та форм організації навчально-виховного процесу; розвиток системи безперервної освіти та навчання протягом життя; розширення україномовного освітнього простору; запровадження освітніх інновацій, інформаційних технологій

  • Інтегрованість університетської освіти до світового простору - це пріоритет національних інтересів; збереження та розвиток інтелектуального потенціалу нації; миротворча спрямованість міжнародного співпраці; системний і взаємовигідний характер співпраці; толерантність в оцінюванні здобутків освітніх систем зарубіжних країн та адаптації цих здобутків до потреб національної системи освіти.

  • Однаковий доступ до якісної освіти - це можливість здобути якісну освіту всім громадянам України завдяки удосконаленню системи вищої освіти, покращення рівня її ефективності та управління.

  • Університетська автономія - це фінансова і управлінська децентралізація освітньої системи, органічне поєднання централізованого та самоврядного управління з широким залученням недержаних організацій, можливість вищого навчального закладу самостійно визначати зміст навчання і структуру своїх навчальних програм, створювати передумови для більш відповідального і вмотивованого ставлення студентів до своєї освіти, на власний розсуд запроваджувати інноваційні спеціальності тощо.

  • Якість освітніх послуг - це узагальнена характеристика рівня гуманітарної, базової та спеціальної підготовки, яка дозволяє досягти високих показників інтелектуальних, творчих і професійних здібностей випускників вищого навчального закладу.

  • ECTS – European Community Course Credit Transfer System (англо)- це кредитна система, що пропонує спосіб вимірювання та порівняння навчальних досягнень і переведення їх з одного інституту до іншого. Ця система створена для забезпечення єдиної процедури оцінки навчання за кордоном, системи виміру і порівняння результатів навчання, їхнього академічного визнання і передачі від одного інституту іншому. Система може використовуватися усередині інституту, між інститутами однієї країни, а так само між інститутами-партнерами з різних країн.

  • Кредитно-модульна система організації навчального процесу (КМСОНП) – це форма організації навчального процесу, що ґрунтується на поєднанні модульних технологій та використання залікових одиниць — залікових кредитів.

  • Заліковий кредит – це числовий спосіб виразу об'єму і рівня знань, заснований на досягненні результатів навчання, а також відповідною цьому рівню трудомісткості, виміряної в одиницях часу. Кредит може бути зарахований особі, що навчається, після перевірки досягнення нею встановлених підсумків навчання на певному рівні, відповідному трудовитратам навчання, що проводиться, або раніше здійсненого навчання

  • Модуль – це задокументована завершена частина освітньо-професійної програми (навчальної дисципліни, практики, державної атестації), що реалізується відповідними формами навчального процесу.

  • Змістовий модуль – це логічно завершена, відносно самостійна, цілісна частина навчальної дисципліни, сукупність теоретичних та практичних завдань відповідного змісту та структури з розробленою системою навчально-методичного та індивідуально-технологічного забезпечення, необхідним компонентом якого є певні форми поточного та підсумкового рейтингового контролю.

  • Заліковий модуль – це завершена задокументована частина навчальної дисципліни (практики, курсового проектування і тому подібне), яка підлягає обов'язковому оцінюванню. Заліковий модуль формується як сукупність тісно зв'язаних між собою змістовних модулів. Обсяг навчального навантаження залікового модуля вимірюється заліковими кредитами.

  • Блок модулів – це сукупність модулів.

  • Модульна побудова навчального матеріалу – це структурування навчального матеріалу на основі відокремлення в програмах дисциплін окремих змістових модулів.

  • Модульна програма – це  це система засобів та прийомів, за допомогою яких досягається інтегруюча дидактична мета в сукупності всіх модулів конкретної навчальної дисципліни.

  • Модульна технологія навчання – це одна із сучасних педагогічних технологій, що передбачає модульну (блочну) побудову навчального матеріалу та його засвоєння шляхом послідовного та ґрунтовного опрацювання навчальних модулів, мотивацію навчання на основі визначення цілей, значну самостійну навчально-пізнавальну діяльність студента та різноманітні форми діагностики рівня його знань та вмінь.

б) складання логіко-структурних схем:

Складіть логіко-структурну схему: Основні етапи реформування вищої освіти в Україні.

Спочатку усвідомте мету реформи, а потім змістовно приведіть основні етапи її реформування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]